Ημι-κυπελλούχος!

pao osfp

Ο Παναθηναϊκός έδειξε το χαρακτήρα του και με παίκτη-κλειδί τον Μπράμο υποχρέωσε τον Ολυμπιακό στην πρώτη φετινή ήττα του (67-59) και... σχεδόν κατέκτησε το Κύπελλο, αφού στον τελικό με τον Άρη είναι το μεγάλο φαβορί.

Ο αγώνας, που άργησε ένα τέταρτο να αρχίσει, επειδή έπεσε μια κροτίδα στον πάγκο του Ολυμπιακού και οι διαιτητές μαζί με τον Ολυμπιακό αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα, δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητας στο πρώτο ημίχρονο, ωστόσο ο Παναθηναϊκός κατάφερε δύο πράγματα: α) Επέβαλε τον αργό ρυθμό που αρέσει στον Πεδουλάκη και τον βολεύει, διότι είναι καλύτερος σε οργανωμένες επιθέσεις. β) Έβγαλε εκτός ρυθμού τον Σπανούλη. Αρχικά ο προπονητής του Παναθηναϊκού χρησιμοποίησε το "τεσσάρι" του (Γκιστ και μετά Φώτση) πάνω στον σταρ του Ολυμπιακού προκειμένου να κλείσει τα πικ εν ρολ, πράγμα που κατάφερε. Και μετά χρησιμοποίησε διαδοχικά τους Παππά και Κάρι, που επίσης διέπρεψαν στο μαρκάρισμα του αρχηγού των "ερυθρολεύκων".

Αυτοί οι δύο παίκτες είχαν καθοριστική συμβολή και στο επιθετικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού, ο οποίος επέλεξε να χτυπήσει μέσα στη ρακέτα. Όχι τόσο με τους ψηλούς, όσο με τους δύο προαναφερόμενους και τον Μασιούλις, οι οποίοι με τις διεισδύσεις και τα σουτ από μέση απόσταση έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά στην άμυνα του Ολυμπιακού.

Από την άλλη πλευρά οι "ερυθρόλευκοι", έχοντας καταφέρει να αποφύγουν τα μακρινά σουτ των αντιπάλων τους και παρά το ότι δεν έλεγχαν πάντοτε τα ριμπάουντ, διατήρησαν την επαφή τους με το σκορ κυρίως χάρη στα τρίποντά τους. Αυτά χρειάστηκαν να εμπιστευτούν από τη στιγμή που η άμυνα του Παναθηναϊκού έκλεισε τα πικ εν ρολ, εκμηδενίζοντας και τον κίνδυνο του Ντάνστον. Και δεν τα πήγαν άσχημα, άλλωστε χάρη σε ένα τρίποντο του Σπανούλη κι ένα ακόμα... παρά λίγο τρίποντο του Λο (μόλις πατούσε τη γραμμή) κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά μόλις στον ένα πόντο (35-34) στη λήξη του ημιχρόνου και παρότι ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με 35-29 νωρίτερα.

Οι "πράσινοι" είχαν πάρει προβάδισμα ακόμα και 7 πόντων στο 9' (20-13), αλλά η καλή άμυνα του Ολυμπιακού στη δεύτερη περίοδο δεν τους επέτρψε να ξεφύγουν περισσότερο.

Ο Παναθηναϊκός κράτησε τον Ολυμπιακό χωρίς πόντο στα πρώτα πέντε λεπτά της τρίτης περιόδου, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ. Η διαφορά στο 25' ήταν στους 6 πόντους (40-34) με τον Παναθηναϊκό να δίνει στον Ολυμπιακό το περιφερειακό σουτ, που όμως ήταν συνήθως άστοχο, ωστόσο στην επίθεση δεν είχε τις επιλογές εκείνες που θα του επέτρεπαν να σκοράρει περισσότερο.

Έτσι ο Ολυμπιακός κατάφερνε να διατηρεί την επαφή του με το σκορ και με τρίποντο του Σλούκα μείωσε 45-44 στο τέλος της περιόδου, παρά το ότι ο Σπανούλης είχε τεθεί εκτός αγώνα από την εξαιρετική άμυνα του Γκιστ.

Οι "ερυθρόλευκοι" πέρασαν και μπροστά στο σκορ (46-45) στο 31' και έδειχναν να στέκονται πιο καλά στα πόδια τους όταν ο Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε και πάλι ως "τεσσάρι" τον Περπέρογλου, που στο δεύτερο ημίχρονο έδωσε πολλές λύσεις. Όμως στο σχήμα με τα τρία κοντά γκαρντ του Ολυμπιακού (Σπανούλης, Λο, Σλούκας) ο Παναθηναϊκός χτύπησε με τον Μασιούλις και κατάφερε να πάρει ένα μικρό προβάδισμα, το οποίο εδραίωσε ο Μπράμος με δύο μεγάλα σουτ.

Ένα τρίποντο στο 36', με το οποίο έκανε το σκορ 59-53 και ένα δύσκολο καλάθι ακριβώς με την εκπνοή του χρόνου επίθεσης κι ενώ απέμενε 1'13'' πριν από το τέλος. Με αυτό ο Παναθηναϊκός απάντησε σε ένα τρίποντο του Σλούκα προηγούμενως, έκανε το σκορ 63-56 και ουσιαστικά "καθάρισε", αφού οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν άστοχοι και αυτή η αστοχία τους δεν τους εγκατέλειψε μέχρι τέλους.

Ο Παναθηναϊκός πήρε τη σπουδαία νίκη (67-59) και πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, επειδή τακτικά επικράτησε του αντιπάλου του επιβάλλοντας πλήρως το ρυθμό του και χτυπώντας περισσότερο στις αδυναμίες του Ολυμπιακού απ' ό,τι μπόρεσε να κάνει ο Ολυμπιακός, ο οποίος είχε σε πολύ κακή μέρα παίκτες-κλειδιά προηγούμενων αναμετρήσεων, όπως οι Σπανούλης, Λοτζέσκι και Ντάνστον.

Τα δεκάλεπτα: 20-16, 35-34, 45-44, 67-59.

Παναθηναϊκός: Γιάνκοβιτς, Μασιούλις 11, Μπράμος 12(1), Κάρι 9(1), Μπατίστ 5, Φώτσης 2, Λάσμε 9, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 10(2), Γκιστ 3, Παππάς 6.

Ολυμπιακός: Πετγουέι 3(1), Λο 5(1), Ντάνστον 8, Σπανούλης 8(1), Περπέρογλου 8(2), Μάντζαρης 6(2), Σλούκας 13(3), Σίμονς 3, Λοτζέσκι, Μπέγκιτς, Πρίντεζης 5.