Η ιστορία στέφει τον Άρη!

aris kypello2004

Μετά την κλήρωση των ημιτελικών του Κυπέλλου το Basketnews έκανε αναδρομή στα 39 χρόνια ζωής του θεσμού και έβγαλε τον φετινό νικητή βασισμένο αποκλειστικά στα δεδομένα της ιστορίας!

 

Τα παιχνίδια παίζονται στο παρκέ από τους παίκτες και τους προπονητές. Αυτοί αγωνίζονται, αυτοί ορίζουν με την απόδοση και τις αποφάσεις τους τις τύχες των αγώνων, αυτοί γράφουν την ιστορία. Αυτή η ιστορία, όμως, αποτυπώνεται σε αριθμούς και η ανάλυση των αριθμών δημιουργεί τις παραδόσεις, στις οποίες πολλοί, ακόμα και οι παίκτες και οι προπονητές, πιστεύουν και θεωρούν ότι επηρεάζουν την εξέλιξη των παιχνιδιών.

Φέτος για πρώτη φορά μετά από έξι ολόκληρα χρόνια οι δύο καλύτερες ελληνικές ομάδες, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, δεν θα διεκδικήσουν το Κύπελλο Ελλάδας στον τελικό, διότι θα λύσουν τις διαφορές τους νωρίτερα, στον ημιτελικό. Και μία τρίτη ομάδα, ο Άρης ή ο Πανιώνιος, θα αποκτήσει ελπίδες να σηκώσει την κούπα, δεδομένου ότι ένας τελικός είναι… τελικός.

Το Basketnews άδραξε την ευκαιρία και έψαξε να δει τι έχουν κάνει οι τέσσερις ομάδες των φετινών ημιτελικών τις προηγούμενες φορές που έφτασαν σε αυτή τη φάση του θεσμού του Κυπέλλου. Και επιχειρεί να προβλέψει τον νικητή του φετινού τροπαίου μόνο με τη βοήθεια των αριθμών και της παράδοσης που αυτοί έχουν δημιουργήσει, δίχως να υπολογίσει καθόλου οποιαδήποτε αγωνιστική παράμετρο.

Η έρευνα λοιπόν οδήγησε σε κάποια δεδομένα:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Α) Μπορεί να δυσκολεύεται κανείς να το πιστέψει, όμως στα προηγούμενα 38 χρόνια ζωής του θεσμού του Κυπέλλου οι δύο «αιώνιοι» έχουν αναμετρηθεί σε ημιτελικό όλες κι όλες δύο φορές και μάλιστα συνεχόμενες. Στους ημιτελικούς των φάιναλ φορ του 2001 και του 2002. Το σκορ είναι ισόπαλο.

Το 2001 στο φάιναλ φορ που είχε γίνει στο ΟΑΚΑ νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός με 79-69. Το 2002 στο φάιναλ φορ που είχε γίνει στο ΣΕΦ νικητής ήταν ο Ολυμπιακός με 83-75. Ως εκ τούτου η ισορροπία είναι απόλυτη.

Β) Ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει ως τον ημιτελικό του Κυπέλλου 27 φορές και έχει πάρει την πρόκριση για τον τελικό τις 19. Το ποσοστό επιτυχίας του, δηλαδή, αγγίζει το 70%. Ο Ολυμπιακός, όμως, έχει ακόμα καλύτερο ποσοστό, αφού έχει προκριθεί στον τελικό τις 17 από τις 22 φορές που έχει αγωνιστεί στον ημιτελικό. Ήτοι 77%.

Γ) Ο Ολυμπιακός υπερέχει ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τους διπλούς ημιτελικούς, με δεδομένο ότι οι φετινοί ημιτελικοί θα είναι μονοί. Οι «ερυθρόλευκοι», λοιπόν, έχουν πάρει την πρόκριση στους 15 από τους 20 μονούς ημιτελικούς στους οποίους έχουν αγωνιστεί (ποσοστό επιτυχίας 75%), ενώ ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στους 14 από τους 21 δικούς του μονούς ημιτελικούς (ποσοστό επιτυχίας 67%).

Δ) Από τη στιγμή που η ισορροπία στους δύο προηγούμενους ημιτελικούς «αιωνίων» είναι απόλυτη, η ιστορία λέει πως ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα για πρόκριση στον φετινό τελικό, δεδομένου ότι το ποσοστό επιτυχίας του στους προηγούμενους ημιτελικούς είναι καλύτερο από αυτό του Παναθηναϊκού.

ΑΡΗΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Α) Άρης και Πανιώνιος έχουν διασταυρωθεί σε ημιτελικό του Κυπέλλου μόλις μία φορά στην ιστορία. Την περίοδο 1987-88, αμέσως μετά το Ευρωμπάσκετ του ’87 δηλαδή, την περίοδο της παντοκρατορίας του Άρη, ο οποίος ήταν φυσικά ο νικητής με 90-75 στο Αλεξάνδρειο.

Β) Ο Άρης έχει επίσης πολύ καλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε ημιτελικούς. Έχει πάρει μέρος σε 19 και έχει νικήσει τους 12 από αυτούς, σημειώνοντας ποσοστό που αγγίζει το 63%. Αντίθετα ο Πανιώνιος έχει παίξει σε 9 ημιτελικούς κι έχει πάρει την πρόκριση στον τελικό μόλις στους 3 εξ αυτών, το ποσοστό επιτυχίας του δηλαδή είναι 33%.

Γ) Ακόμα κι αν αφαιρεθούν οι διπλοί ημιτελικοί, όπου έχει παίξει ο Άρης, το ποσοστό του εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερο. Οι «κίτρινοι» έχουν πάρει μέρος σε 15 μονούς τελικούς κι έχουν αναδειχθεί νικητές στους 10 εξ αυτών, το ποσοστό τους δηλαδή αγγίζει το 67%. Ο Πανιώνιος δεν έχει αγωνιστεί σε διπλό ημιτελικό.

Δ) Ο Άρης έχει νικήσει τον μοναδικό ημιτελικό της ιστορίας κόντρα στον Πανιώνιο, έχει πολύ καλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε ημιτελικούς από τον αντίπαλό του, επομένως βάσει της ιστορικής παράδοσης έχει σαφέστατο προβάδισμα για πρόκριση στον φετινό τελικό.

And the winner is…

Η ιστορική αναδρομή στους προηγούμενους ημιτελικούς Κυπέλλου δείχνει ότι στατιστικά τις περισσότερες πιθανότητες να αγωνιστούν στον φετινό τελικό έχουν ο Ολυμπιακός και ο Άρης. Κι αν πράγματι προκύψει τέτοιο ζευγάρι, τότε, πάντα σύμφωνα με την παράδοση των προηγούμενων ετών, πιο πιθανός νικητής είναι ο Άρης! Διότι:

Α) Έχει νικήσει στον μοναδικό τελικό της ιστορίας που έχει γίνει με αντιπάλους τον Άρη και τον Ολυμπιακό. Τον Φεβρουάριο του 2004 στη Λαμία χρειάστηκαν πάνω από 4 ώρες για να τελειώσει ο τελικός λόγω επεισοδίων στις εξέδρες, ωστόσο στο τέλος ο Άρης νίκησε με 73-70 και αναδείχθηκε Κυπελλούχος!

Β) Έχει καλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε τελικούς. Οι «κίτρινοι» έχουν πάρει το τρόπαιο τις 8 φορές από τις 12 που έχουν παίξει σε τελικό (ποσοστό 67%), ενώ ο Ολυμπιακός έχει 9 νίκες σε 17 τελικούς, ήτοι ποσοστό επιτυχίας 52%.

Γ) Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τις φορές που οι δύο ομάδες έπαιξαν σε τελικούς έχοντας πάρει την πρόκριση από διπλούς ημιτελικούς, πάλι ο Άρης είναι καλύτερος. Οι «κίτρινοι» έχουν αναδειχθεί κυπελλούχοι 7 φορές στις 10 που έχουν πάρει την πρόκριση από μονό ημιτελικό, έχουν δηλαδή ποσοστό επιτυχίας 70%. Το αντίστοιχο ποσοστό του Ολυμπιακού είναι αρκετά μικρότερο και αγγίζει το 47% (7 νίκες σε 15 τελικούς που έχει παίξει μετά από μονό ημιτελικό).

* Και μια τελευταία παρατήρηση που προκύπτει από τη μελέτη της ιστορίας του Κυπέλλου. Στα 39 χρόνια που διεξάγεται ο θεσμός μόνο μία φορά η σύνθεση των ημιτελικών δεν περιελάμβανε καμία από τις ομάδες που διεκδικούν φέτος το τρόπαιο, δηλαδή Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, Άρη και Πανιώνιο. Ήταν τη σεζόν 1980-81, όταν στους ημιτελικούς έπαιξαν Ηρακλής-Έσπερος και ΑΕΚ-Ιωνικός και στον τελικό νίκησε η ΑΕΚ τον Ηρακλή (84-78) και κατέκτησε το τρόπαιο.