Η αλητεία αδίκησε τον ΠΑΟ (pics)

Το ήθελε περισσότερο και το κατέκτησε! Από το ξεκίνημα του τελικού, ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι πήγε στο κλειστό του Ελληνικού για να διατηρήσει τα σκήπτρα που κατέκτησε πριν από έναν χρόνο στο ίδιο γήπεδο. Και τα κατάφερε. Σ’ έναν τελικό που στιγματίστηκε από ντροπιαστικές εικόνες στις εξέδρες, οι «πράσινοι» επικράτησαν του Ολυμπιακού με 81-78 και στέφθηκε κυπελλούχος για 14η φορά στην ιστορία του.

Αν και χρειάστηκε να εκκενωθεί το γήπεδο για να δούμε πραγματική ματσάρα εντός του παρκέ, το μπασκετικό αποτέλεσμα ήταν άκρως χορταστικό. Με έναν Ούκιτς βγαλμένο από τα παλιά μοιράζοντας απαντήσεις, έναν Διαμαντίδη να πραγματοποιεί αρχηγική εμφάνιση και τον Λάσμε να γίνεται ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, ο Παναθηναϊκός πιστοποίησε την ανωτερότητά του καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Αν έλειπαν τα επεισόδια να έλειπαν από τις εξέδρες ίσως να κάναμε λόγο για έναν από τους καλύτερους τελικούς των τελευταίων ετών. Όμως με «αν» δεν γράφεται ιστορία και παρά το εκπληκτικό παιχνίδι των δύο ομάδων, θα υπάρχουν πάντα αυτές οι εικόνες για να θυμίζουν την... Ελλάδα και όχι τις γιορτές που διεξάγονται σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία.

Αν και ο Παναθηναϊκός ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, τα πάντα κρίθηκαν στο τέλος. Βέβαια ο Σπανούλης έχασε την ευκαιρία να στείλει το ματς σε παράταση αστοχώντας σε τρίποντο με την εκπνοή, ωστόσο ο Λάσμε με 3/4 βολές «απάντησε» στο επιθετικό κρεσέντο του Έισι Λο στο τελευταίο δεκάλεπτο (όπου πέτυχε και τους 15 πόντους του!!) και συμπλήρωσε την εκπληκτική εμφάνιση του Ρόκο Λένι Ούκιτς, ο οποίος είχε «γεμάτη» παρουσία στο παρκέ, μαζί με τον ΔΙαμαντίδη.

Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων πραγματοποιώντας την χειρότερή του εμφάνιση τη φετινή σεζόν, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Αν και ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που οδήγησε τον Σπανούλη μακριά από τον καλό του εαυτό και τους Παπανικολάου, Πρίντεζη σε... άλλο γήπεδο.

ΠΑΟ έτοιμος για... όλα

Με το ξεκίνημα του αγώνα η ομάδα που έδειχνε να θέλει το κύπελλο σαν να ήταν ο ένας και μοναδικός της στόχος, αυτός ήταν ο Παναθηναϊκός! Με απόλυτη συγκέντρωση στην άμυνα, κατάφερε, όχι μόνο να περιορίσει τους παίκτες του Παναθηναϊκού, αλλά –στην κυριολεξία- να τους αιχμαλωτίσει. Το ένα λάθος διαδέχονταν το άλλο από πλευράς «ερυθρολεύκων» ενώ οι επιλογές στην επίθεση ήταν... τραγικές, απόρροια της εξαιρετικής άμυνα των –τυπικά- φιλοξενούμενων. Και να ‘ταν μόνο αυτό; Στην επίθεση, η εντολή ήταν σαφής. Η μπάλα στον Διαμαντίδη για να την...κουβαλήσει και να δημιουργήσει καταστάσεις για τους συμπαίκτες του. Όπως και έγινε.

Με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού να πραγματοποιεί ώριμο παιχνίδι σε άμυνα και επίθεση, οι «πράσινοι» έκαναν επίδειξη δύναμης στο κλειστό του Ελληνικού έχοντας προηγηθεί με 14-5 στο πρώτο πεντάλεπτο. Ο Λάσμε ήταν ο τελικός αποδέκτης, αν και λίγο αργότερα φορτώθηκε με τρία φάουλ και αναγκάστηκε να καθίσει αρκετή ώρα στον πάγκο για μερικές ανάσες.  Παρόλα αυτά ο ρυθμός δεν χάθηκε.

Ο Σχορτσανίτης ήταν το ίδιο αποτελεσματικός, την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε τεράστιο πρόβλημα στην άμυνα, χωρίς να δουλεύουν οι περιστροφές του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και το εύκολο ριμπάουντ του Παναθηναϊκού, με τους παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη να έχουν 10 περισσότερα ριμπάουντ (12 έναντι 2), εκ των οποίων τα επτά επιθετικά! Λογικό και επόμενο η διαφορά να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να φτάσει και τους 13 πόντους (22-9!!) λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου (23-15).

Η διακοπή ευνόησε τον... Παναθηναϊκό

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε με την έναρξη της δεύτερης περιόδου. Ο Παναθηναϊκός διατήρησε τον ρυθμό που είχε και πολλοί πίστεψαν ότι το σκηνικό θα άλλαζε μετά τις ντροπιαστικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο κλειστό του Ελληνικού. Συνήθως μια διακοπή, και μάλιστα με διάρκεια μίας ώρας περίπου, ευνοεί την ομάδα που βρίσκεται πίσω στο σκορ. Και μέχρι εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός είχε το προβάδισμα με 16-17, αλλά και το μομέντουμ του αγώνα. Ουσιαστικά η υπεροχή του ήταν καταλυτική, ειδικά στα ριμπάουντ, έχοντας 17 (9 αμυντικά, 8 επιθετικά) έναντι μόλις 6 του Ολυμπιακού.

Παρόλα αυτά, και από τη στιγμή που εκκενώθηκε το γήπεδο, οι «πράσινοι» συνέχισαν από εκεί που είχαν σταματήσει με ένα σερί 7-0 και τη διαφορά στους 16 πόντους (33-17) για πρώτη φορά στο ματς.

Ο Μπαρτζώκας δεν μπορούσε να βρει αντίδοτο. Πόσω μάλλον όταν ο Σπανούλης ήταν στο «μηδέν» με 0/2 σουτ και τρία λάθη, τον Παπανικολάου επίσης στο «μηδέν» με 0/3 σουτ και τον Πρίντεζη, μόνο στο ένα τρίποντο. Ο μοναδικός που προσπαθούσε να περισώσει την κατάσταση για τον Ολυμπιακό ήταν ο Πέρο Άντιτς με 11 πόντους και 3/4 τρίποντα. Το μόνο που κατάφεραν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν να μειώσουν στους 10 πόντους (27-37) χάρη στην αφύπνιση του Σπανούλη, ο οποίος πέτυχε δύο συνεχόμενα καλάθια παρασύροντας και τους συμπαίκτες του.

Το «ερυθρόλευκο» come back και ο «πράσινος» χαρακτήρας

Παρά το -11 του ημιχρόνου (30-41) ο Ολυμπιακός μπήκε πιο αποφασισμένος στο παρκέ μετά την ανάπαυλα. Με τον Μπαρτζώκα να δοκιμάζει σχήμα με τρεις κοντούς (Σπανούλη, Σλούκα, Λο) μπόρεσε να πιέσει περισσότερο τον Παναθηναϊκό, να κλέψει μπάλες και να βρει τις σωστές λύσεις στην επίθεση, με αιχμή του δόρατος τον αρχηγό, ο οποίος με δύο τρίποντα βοήθησε την ομάδα του να ρίξει τη διαφορά στο καλάθι (43-45) και να δώσει άλλο ενδιαφέρον στον τελικό.

Αν και οι περισσότεροι πίστεψαν ότι άλλαξε το μομέντουμ, μία τεχνική ποινή στον Περπέρογλου, έβαλε εκ νέου τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 13 πόντους (43-56). Ο Ούκιτς είχε μετατραπεί σε MVP του αγώνα, αποδεικνύοντας ότι ίσως και να άξιζε περισσότερα λεπτά συμμετοχής στην αναμέτρηση του ΣΕΦ. Άλλωστε ο ίδιος ο παίκτης είχε την απάντηση έτοιμη όταν ο Ολυμπιακός είχε μειώσει στους έξι πόντους (53-59) με τη λήξη της τρίτης περιόδου (53-62). Στη συνέχεια το ματς έγινε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό να παίρνει για πρώτη φορά το προβάδισμα με 72-71 ύστερα από τρίποντο το εξαιρετικού Σλούκα.

Τα δεκάλεπτα: 15-23, 30-41, 53-62, 78-81

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 8, Λο 15 (1), Άντιτς 17 (4), Σπανούλης 12 (2), Περπέρογλου 2, Σερμαντίνι 4, Σλούκας 10 (2), Παπανικολάου 2, Πάουελ 2, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 6 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 6, Μπράμος, Σκορδίλης, Ματσιούλις 3 (1), Καπόνο 8, Ούκιτς 18 (3), Λάσμε 16, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 19 (1), Γκιστ 11 (2), Μπανκς.

ΥΓ. Μπορεί η αλητεία να επισκίασε το αγωιστικό μέρος και τη γιορτή που θα προσδοκούσαμε να δούμε, αλλά κρατάμε αυτό το κομμάτι. Τις θλιβερές εικόνες με τα έκτροπα δεν τις υιοθετούμε και προβολή τους δεν πρόκειται να κάνουμε.