Τελικός με φόντο το ...πανό


  Κανονικά ένας τελικός κυπέλλου μεταξύ των δύο εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης (Ολυμπιακός –Παναθηναϊκός ή Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, προς αποφυγή εντυπώσεων)  και των δύο κορυφαίων παικτών της Ευρώπης (Σπανούλης– Διαμαντίδης ή Διαμαντίδης –Σπανούλης, για τον ίδιο λόγο), αλλά και παρατεταγμένο το 90% της Εθνικής ομάδας στο παρκέ, θα έπρεπε σήμερα να «μαγνητίζει» περισσότερο, απ΄ ότι οι αντίστοιχοι τελικοί της Ισπανίας και της Ιταλίας.
 Όμως  το κοντράστ είναι αυτό που μας κάνει να μελαγχολούμε. Από τη μία βλέπουμε την μεγαλοπρεπή γιορτινή ατμόσφαιρα στην Ισπανία με τους αγώνες του «φάιναλ -8» και από την άλλη θα έχουμε πάλι τον τελικό του …πανό με τους μετρημένους φιλάθλους και επί ποδός τις αστυνομικές δυνάμεις του λεκανοπεδίου.
 Ένας απαξιωμένος θεσμός, που γίνεται επειδή… πρέπει να γίνει και μόνο ως διαφήμιση του μπάσκετ δεν μπορεί να θεωρηθεί, κάτω απ΄ αυτές τις συνθήκες.    Ποιάς προβολής να τύχει, με την τηλεοπτική εικόνα να θλίβει και να έρχεται σε αντιπαράθεση με τη λάμψη που προσφέρουν οι διοργανώσεις των άλλων χωρών; Φτάσαμε στο σημείο να ζηλεύουμε τους άλλους, όταν έχουμε να παρατάξουμε πολύ καλύτερο υλικό στο αγωνιστικό κομμάτι.
 Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα δικαιώσει τις προσδοκίες και θα παρακολουθήσουμε στο Ελληνικό (6.30 μ.μ., ΕΤ-1), έναν ποιοτικό τελικό, πέντε μέρες μάλιστα, μετά από τον αγώνα πρωταθλήματος στο ΣΕΦ. Άλλο όμως εκείνο το παιχνίδι και άλλο το σημερινό. Εντελώς διαφορετικό θα είναι και από τεχνικής, αλλά και ψυχολογικής πλευράς. Ο Ολυμπιακός μπορεί να έδειξε σημεία ανωτερότητας στους αγώνες πρωταθλήματος, αλλά σήμερα κρίνεται ένας τίτλος και το κίνητρο είναι μεγάλο για όλους. Το δείγμα γραφής των «ερυθρόλευκων» απέναντι στους «πράσινους» λίγο – πολύ είναι γνωστό. Το ζητούμενο είναι πόσο διαφορετικός μπορεί να παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός, του οποίου οι περισσότεροι παίκτες πήραν το «βάπτισμα πυρός» την περασμένη Δευτέρα και ξέρουν πλέον τι εστί «ντέρμπι αιωνίων».  Όπως επίσης και ο Ολυμπιακός ξεπέρασε την ανησυχία να παίξει χωρίς τον Μάντζαρη, ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός απών για τον Γιώργο Μπαρτζώκα.
 Ο Αργύρης Πεδουλάκης ίσως παρουσιάσει κάτι καινούργιο, κυρίως στο επιθετικό κομμάτι, αλλά σημαντικό ρόλο και για τους δύο θα παίξει η ευστοχία από την περιφέρεια, ενώ βαρόμετρο στην απόδοσή τους θα είναι οι αρχηγοί τους..