Έχει ήδη …κερδίσει

aek oaka bcl

Η ΑΕΚ είναι η μεγάλη κερδισμένη αυτού του Φάιναλ-Φορ, πριν γίνει καν ο τελικός στο ΟΑΚΑ


Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Τι δεν αγοράζει το χρήμα; Την ευτυχία; Υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί… Την επιτυχία; Ακόμη πιο εύκολα… Την εμπειρία όμως δεν την αγοράζει με τίποτε και η φετινή ΑΕΚ, σε όλα τα επίπεδα, είναι η μεγάλη κερδισμένη, ειδικά δε σε ότι αφορά στο φετινό Φάιναλ-Φορ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πριν καν γίνει το αποψινό τζάμπολ οι άνθρωποί της θα έπρεπε να ήταν ήδη πιο ευτυχισμένοι από ποτέ για την επιτυχία της… Βεβαίως στην Ελλάδα ζούμε και εδώ μόνο ο πρώτος …αξίζει των συγχαρητηρίων στο τέλος και ο δεύτερος πολλές φορές γνωρίζει ακόμη και την χλεύη των υπολοίπων, ακόμη και αυτών που δεν κατάφεραν καν να πλησιάσουν στην θέση του.

Η ΑΕΚ όμως κέρδισε τόσα πολλά φέτος όσα δεν είχε κερδίσει από τότε που την …εγκατέλειψε η οικογένεια Φιλίππου, η προηγούμενη μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ για να επιστρέψει μόνιμα στην ελίτ του μπάσκετ εντός και εκτός συνόρων. Τότε οι προσπάθειες του Γιάννη Φιλίππου και τα χρήματά του έφεραν επιτυχίες, έφεραν και ευτυχία, για λίγο, αλλά η ΑΕΚ δεν γνώρισε ούτε καν μια γεμάτη «χρυσή πενταετία».

Κάτι το κακό ξεκίνημα στις σχέσεις του με τους οργανωμένους, κάτι ο υπερσυγκεντρωτισμός είτε στα χέρια κάποιων συνεργατών του, είτε στα χέρια των σουπερ-σταρ προπονητών που επέλεξε, ενώ ανέβασαν την ΑΕΚ ξανά στην κορυφή, σε ένα Φάιναλ-Φορ Ευρωλίγκας, σε έναν ημιτελικό του κορυφαίου πρωταθλήματος με αντίπαλο την Τάου, σε δυο Κύπελλα Ελλάδας και εν τέλει σε έναν τίτλο πρωταθλήματος, η «Ένωση» αντί να αποκτήσει βάσεις για την επόμενη …δεκαετία, αποψιλώθηκε σε πολύ μικρότερο διάστημα απ’ ότι χρειάστηκε για να φτάσει σε τίτλους, απ’ όλα εκείνα τα «περουσιακά στοιχεία», όπως χαρακτήριζαν τότε παίκτες σαν τον Μιχάλη Κακιούζη, τον Δήμο Ντικούδη και τον Νίκο Χατζή, και εν τέλει με σωρεία χρεών έπεσε στην Β’ Εθνική για να επιστρέψει περνώντας απ’ το …καθαρτήριο των αμαρτιών της.

Η ιστορία γράφεται διαφορετικά όμως την τελευταία τετραετία, μετά την επιστροφή της στην Α1. Χωρίς ένα ξαφνικό «μπλουμ» μεταγραφών και εξοργιστικά μεγάλα συμβόλαια, με μικρά βήματα προς τα μπροστά, ανεβαίνοντας κάθε χρονιά και ένα βήμα, χωρίς βιασύνη και τελικά φέτος δράττει καρπούς. Το Κύπελλο Ελλάδας, οι νίκες επί Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού και η πρόκριση στον τελικό του Φάιναλ-Φορ του Τσάμπιονς Λιγκ είναι μόνο ένα μικρό μέρος των κερδών της, όσο και αν αυτά θα είναι που θα μείνουν περισσότερο στις σελίδες της ιστορίας.

Το μεγαλύτερο κέρδος της, επαναλαμβάνουμε, ήταν η εμπειρία, τα λάθη, οι αναποδιές, οι άστοχες αποφάσεις, οι τσακωμοί, οι εντάσεις, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσθηκαν τελικά και ξεπεράσθηκαν…Και επειδή όπως έχουμε ξαναπεί πολλές φορές μπορεί ο …κόσμος να μην έχει το αλάθητο του Πάππα, αλλά σε κάθε περίπτωση ανταποκρίνεται όταν δει ότι η ιστορία που γράφεται ακουμπά πάνω στην ψυχή του και όχι μόνο στο …πορτοφόλι του, η ΑΕΚ κέρδισε φέτος το μεγαλύτερο απ’ όλα τα στοιχήματα ήδη.

Στην αρχή της χρονιάς αλλά και μέχρι πριν λίγο καιρό, να μην ξεχνιώμαστε, υπήρχε προβληματισμός για το ότι η αύξηση που είχε παρατηρηθεί στην προσέλευση του κόσμου με την επιστροφή της ομάδας στην Α1 είχε μετατραπεί σε σταδιακή μείωσή του. Υπήρξαν ξανά φέτος φαινόμενα τζαμπατζήδων στο ΟΑΚΑ αλλά και σε αρκετά παιχνίδια ήταν εκεί μόνο οι «μπλε» και οι φίλοι μου, η παρέα των φωνακλάδων εκεί κοντά στο κάγκελο πίσω απ’ τον Μάκη Αγγελόπουλο. Η ΑΕΚ κινδύνεψε να εκτροχιαστεί εντός παρκέ απ’ τον στόχο του Φάιναλ-Φορ, αλλά και να απογοητεύσει τον κόσμο της.

Δεν το έκανε όμως, αντιθέτως οι φίλο της ΑΕΚ που αρέσκονται και στα δύσκολα, τελικά δεν την εγκατέλειψαν. Την στήριξαν στα δύσκολα και όταν άρχισαν όλοι να θυμούνται ξανά την επέτειο του ’68, όταν πλησίασε και το Κύπελλο Ελλάδας και η ομάδα στέφθηκε Κυπελλούχος ξανά για πρώτη φορά μετά το 2000, αλλά και όταν πέρασε τα εμπόδια της Νίμπουργκ και της Στρασμπούρ, άρχισαν να γεμίζουν το αχανές ΟΑΚΑ γράφοντας απανωτά ρεκόρ προσέλευσης, με το σπουδαιότερο να είναι σε αυτό το Φάιναλ-Φορ…Και σίγουρο είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των …νέων φίλων της, η ΑΕΚ θα το κρατήσει και θα το αυγατήσει και στο μέλλον, αφού οι άνθρωποί της κατάλαβαν δια της μεθόδου της δοκιμής και του λάθους τι χρειάζεται να κάνουν στο εξής…

Μεγάλο ρόλο, χωρίς καμία διάθεση για να τον …αγιοποιήσουμε, έχει παίξει ο ίδιος ο Μάκης Αγγελόπουλος, που εκτός της αγάπης για την ομάδα και του πάθους του, έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση σε δύσκολες στιγμές, απέφυγε την επανάληψη λαθών που προκλήθηκαν στο παρελθόν απ’ την …πίεση ορισμένων για αλλαγές μετά από ένα στραβοπάτημα, που προκαλούσαν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυναν.

Μεγάλο ρόλο επίσης έπαιξε και ο Ντράγκαν Σάκοτα, την επιλογή του οποίου ορισμένοι είχαν ψέξει, γιατί ίσως δεν …πέρασαν οι δικές τους προτάσεις και οι ιδέες για συνεργασίες με νέους κύκλους… Το τρίπτυχο, ομάδα, ακαδημίες, ιστορία, που ανέπτυξε η διοίκηση της ΑΕΚ, έδωσε στον κόσμο ακριβώς αυτό που ζητά επίμονα κάθε οπαδός να βλέπει στην ομάδα του: Συνέπεια λόγων και έργων, σεμνός σχεδιασμός βασισμένος σε ρεαλιστικούς στόχους, σύνδεση της ψυχολογίας του θεατή με αυτή του αγωνιζόμενου…

Βεβαίως, λέμε ότι η ΑΕΚ έχει ήδη κερδίσει πολλά πριν το τζάμπολ του αποψινού αγώνα, αλλά αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κερδίσει πολλά περισσότερα, περίπου άλλες 500 χιλιάδες Ευρώ, μια κούπα και αύξηση της αξίας των μετοχών της στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο σε μια περίοδο που ίσως έχουμε μεγάλες αλλαγές στην δομή των πρωταθλημάτων και μάλιστα άμεσα…

Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να συναγωνιστούν με την εικόνα που θα έχει απόψε το ΟΑΚΑ και την γνώση που συσσώρευσαν οι άνθρωποί της, ο Μάκης Αγγελόπουλος με τους συνεργάτες του. Που και αυτοί ενδεχομένως σε μια φετινή αποτυχία θα έφταναν πιο κοντά στην απογοήτευση, παρά στην απόφαση για ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις, χρόνου, προσπαθειών και ίσως και λίγων περισσότερων χρημάτων στο εξής…