Το όραμα για μια …ηγέτιδα δύναμη

finalfour logo

Τι ώθησε τον Μάκη Αγγελόπουλο να διεκδικήσει και τελικά να …χρηματοδοτήσει το Φάιναλ-Φορ του Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA

Του Κ. Τσιαμτσιούρη

Όταν πριν δυο χρόνια η ΑΕΚ αποφάσισε να εγκαταλείψει το Eurocup για να ενισχύσει τη νέα διοργάνωση της FIBA, το επωνομαζόμενο Champions League, ο Μάκης Αγγελόπουλος δήλωνε απογοητευμένος απ’ την στάση του Τζόρντι Μπερτομέου και της ECA, που ουσιαστικά απέκλειαν, βάζοντας έναν μακρινό και θολό ορίζοντα στην προοπτική της επιστροφής της «Ένωσης» στην Ευρωλίγκα, έβαλε ταυτόχρονα στόχο να οδηγήσει ξανά την ΑΕΚ στην ελίτ, μέσω κάθε πιθανής εναλλακτικής οδού. Και ουσιαστικά με την ανάληψη της διοργάνωσης του Φάιναλ-Φορ στις 4-6 Μαϊου στο ΟΑΚΑ το κατάφερε, ακόμη και αν εκεί η ομάδα του δεν καταφέρει να στεφθεί για τρίτη φορά στην ιστορία της Κυπελλούχος Ευρώπης…

Χθες στο ξενοδοχείο που έγινε η κλήρωση για τα ζευγάρια των ημιτελικών άλλωστε, ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν ήταν απλά ο οικοδεσπότης αλλά αυτός στον οποίο υποκλίθηκαν, τόσο οι άνθρωποι της FIBA, όσο και ο Υφυπουργός Αθλητισμού όσο και οι εκπρόσωποι της ΕΟΚ αλλά και του ΕΣΑΚΕ, που έδωσαν το παρών.

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ μπορεί να ανέλαβε, εδώ και καιρό μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Πάτρικ Κομνηνός και ο Γιώργος Βασιλειάδης, όλο το κόστος της διοργάνωσης, που μπορεί να φτάσει και το 1 εκατομμύριο Ευρώ, έχει όμως ήδη κερδίσει πολλά ανταλλάγματα.

Ένα απ’ αυτά είναι η συμμετοχή της ΑΕΚ στο Φάιναλ-Φορ στην ιστορική, επετειακή, σεζόν που διανύουμε, πενήντα χρόνια μετά τον θρίαμβο του 1968. Και αν η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη κόστισε κάτι παραπάνω, τα κέρδη που έχει ήδη αποκομίσει η ΑΕΚ απ’ αυτήν είναι πολλαπλάσια. Το ίδιο εύχονται ότι θα γίνει οι άνθρωποί της και με το Φάιναλ-Φορ.

Σε ένα σκηνικό κόντρας της Ευρωλίγκας με την FIBA αλλά και με δεδομένες τις άσχημες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μια τέτοια διοργάνωση είναι ευκαιρία προβολής και η ΑΕΚ αν πετύχει έστω και να πλησιάσει όσα η Τενερίφη πέρσι στην πρώτη διοργάνωση, θα έχει την δυνατότητα και να ισοσκελίσει τα έσοδα με τα έξοδά της, αλλά κυρίως να ανακτήσει μεγάλο μέρος του χαμένου πρεστίζ της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι στον Αθλητισμό, επαγγελματικό ή μη, δεν έχει σημασία, το πρεστίζ μερικές φορές μετρά περισσότερο απ’ τα τρόπαια, τις νίκες και τα αποτελέσματα εντός του γηπέδου. Η ΑΕΚ, απ’ την Β’ Εθνική και την Α2 στέφθηκε ήδη φέτος Κυπελλούχος Ελλάδας, έχει καταφέρει να βάλει δύσκολα και να κερδίσει τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον από δυο φορές Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και αυτά …γράφονται και μαθαίνονται και εκτός Ελλάδας.

Φέτος λοιπόν, την χρονιά μνήμης για το 1968, ο Μάκης Αγγελόπουλος έκανε κινήσεις που δείχνουν μεγάλη αποφασιστικότητα, ανάλογη με αυτή των διοικούντων της ΑΕΚ εκείνης της εποχής. Όπως και τότε έτσι και τώρα, με διαφορετικό βέβαια τρόπο αλλά με δική της οικονομική πρωτοβουλία, η ΑΕΚ φέρνει τον τελικό στην Αθήνα, όχι βεβαίως στο Καλλιμάρμαρο, αλλά στο σύγχρονο Ολυμπιακό Στάδιο.

Επίσης η ΑΕΚ καταφέρνει σε μια περίοδο όπου τα πάντα είναι ρευστά και στο μέτωπο με την Ευρωλίγκα, να αποδεικνύει στους διεθνείς εταίρους της, ότι είναι και αξιόπιστη, αλλά κυρίως έχει όραμα και σχέδιο για το μέλλον και είναι αποφασισμένη να το προωθήσει, ασχέτως οικονομικών θυσιών.

Στο παιχνίδι με την Στρασμπούρ βρέθηκαν κοντά στις 10 χιλιάδες φίλοι της στο ΟΑΚΑ και στο Φάιναλ-Φορ ο Μάκης Αγγελόπουλος ελπίζει σε ένα σολντ-άουτ των περίπου 13 χιλιάδων εισιτηρίων που προβλέπονται να εκδοθούν για κάθε μέρα του. Γίνονται προσπάθειες απ’ την ΚΑΕ μάλιστα ο αριθμός αυτός να φτάσει ακόμη και τις 17 χιλιάδες, με την έκδοση ορισμένων φθηνών εισιτηρίων για τους οπαδούς της ΑΕΚ, που θα δυσκολεύονταν να πληρώσουν μια τιμή κοντά στα 50 ευρώ, όπως ήταν πέρσι στην Ισπανία τα περισσότερα εισιτήρια.

Επίσης, η ΑΕΚ αναδεικνύεται εντός συνόρων, με νέες συνεργασίες και επέκταση παλιότερων, με χορηγούς αλλά και για τα τηλεοπτικά της δικαιώματα, ο πιο σημαντικός «παίκτης» στην αγορά μετά τους δύο «αιώνιους». Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να αλλάξει, προς τα επάνω, τα δεδομένα σε αυτή την πιεσμένη και προβληματική αγορά…

Ακόμη, η ΚΑΕ καταφέρνει έως τώρα να κάνει γενικότερα ενωτικές κινήσεις και να συμπλέει με την ΠΑΕ ΑΕΚ σε μια ευνοϊκή για το «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο σεζόν. Όχι μόνο αγωνιστικά, όπως δείχνει για παράδειγμα η προσπάθεια να μην συμπέσουν εκείνο το Σαββατοκύριακο οι αγώνες του Φάιναλ-Φορ με αυτούς της Σουπερλιγκ, αλλά και σε άλλα επίπεδα, όπως το γηπεδικό.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πληροφορίες μας λένε ότι μέχρι και πριν δέκα μέρες, πριν δηλαδή η ΑΕΚ πάρει το εισιτήριο για το Φάιναλ-Φορ και ενώ ήδη όμως είχε γίνει προεργασία για την ανάληψη της διοργάνωσης, η ΚΑΕ δεν είχε ακόμη υπογράψει με το ΟΑΚΑ την σύμβαση χρήσης του Σταδίου Νίκος Γκάλης για την τρέχουσα σεζόν! Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είχαν τρενάρει για μήνες ακόμη και τα ήδη συμφωνημένα απ’ τις δύο πλευρές. Σε αυτό το θέμα ο Μάκης Αγγελόπουλος ζήτησε και πήρε την βοήθεια του Γιώργου Βασιλειάδη, και προσέφερε ως …αντάλλαγμα την ανάληψη εκ μέρους της ΑΕΚ και του μεγαλύτερου μέρους του κόστους απαραίτητων εργασιών στο ΟΑΚΑ για την αναβάθμιση των αποδυτηρίων και των βοηθητικών χώρων ώστε να φιλοξενηθούν εκεί και οι τέσσερις ημιφιναλίστ.

Τα τελευταία χρόνια μπορεί η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός αντίστοιχα να αναβάθμισαν τα δικά τους αποδυτήρια στο ΟΑΚΑ, πολλοί χώροι του όμως ήταν και αχρησιμοποίητοι και σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα και στην πρόσφατη αυτοψία που έκαναν οι άνθρωποι της FIBA να διαπιστωθούν αρκετές ατέλειες και μια σειρά διορθώσεων που πρέπει να γίνουν. Μπορεί η ΑΕΚ να μην έχει …σίγουρη έδρα για τα επόμενα χρόνια καθώς οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση ενός εκ των πρώην Ολυμπιακών εγκαταστάσεων να έχουν ουσιαστικά «παγώσει», με αυτές τις κινήσεις του Μάκη Αγγελόπουλου όμως και προς την Πολιτεία, γίνεται εμφανές ότι η ΑΕΚ είναι μια αξιόπιστη συνεργάτης που μπορεί να αναλάβει στο άμεσο μέλλον για παράδειγμα σαφώς μεγαλύτερες εργασίες ανακαίνισης και διαμόρφωσης κάποιου γηπέδου ώστε να της παραχωρηθεί για χρήση για τα επόμενα χρόνια.

Προς το παρόν η ΑΕΚ δήλωσε χθες δεσμευμένη να μείνει στην FIBA και για τα επόμενα χρόνια αλλά κυρίως να ακολουθήσει το όραμα του Μάκη Αγγελόπουλου για να επιστρέψει στην ελίτ. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ δήλωσε χθες ότι θεωρεί ότι η ΑΕΚ είναι πλέον μέσα στα πρώτα 20 brand names στον ευρωπαϊκό χώρο του μπάσκετ. Αν και αυτό μπορεί να πλησιάζει ως ένα βαθμό στην πραγματικότητα, η ουσία είναι ότι αν υπήρχε μια επίσημη …κλίμακα, η ΑΕΚ θα φαινόταν να έχει ανέβει δεκάδες σκαλιά σε αυτή μέσα σε ελάχιστο χρόνο, με ρυθμούς που δεν έχει καμία άλλη ευρωπαϊκή ομάδα αυτή την στιγμή, ανεξαρτήτως επιπέδου…