Τι είδους όπλο είναι ο Μαυροκεφαλίδης για τον Ζντοβτς

mayrokefalidis1

Περισσότερο …μαυροσκούφη θα τον έλεγε κανείς, παρά πράσινο μπερέ. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης δεν είναι παίκτης για …ανταρτοπόλεμο, είναι τανκς για μάχη στην πρώτη γραμμή και η επιστροφή του στην ΑΕΚ αλλάζει σίγουρα τα δεδομένα. Προ ημερών ο Μάκης Αγγελόπουλος είχε παραδεχθεί ότι η ΑΕΚ δεν είναι στο επίπεδο που χρειάζεται για να κοντράρει στα ίσια Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και ότι προς το παρόν αρκείται σε …ανταρτοπόλεμο, ελπίζοντας ότι θα της δοθεί η ευκαιρία να «κλέψει» ένα παιχνίδι κάποια στιγμή και να διεκδικήσει κάτι στα πλέι-οφ. Παράλληλα όμως ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ΑΕΚ είχε παραδεχθεί ότι έχει τα μάτια του ανοικτά και εφόσον υπάρξει παίκτης που θα μπορούσε να ανεβάσει την ομάδα επίπεδο, δεν θα δίσταζε να πατήσει την σκανδάλη.Ειδικά αν αυτός ήταν ο Μαυροκεφαλίδης και το εξηγούμε:

Πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν (ξανά)τέθηκε το θέμα της πιθανής ενίσχυσης της ΑΕΚ με έναν παίκτη ρακέτας και είχε ακουστεί το όνομα του Ίαν Βουγιούκα, είχαμε γράψει ότι ο σέντερ της Λοκομοτίβ δεν αρκεί ή δεν επαρκεί για να ανεβάσει επίπεδο την «Ένωση», να αλλάξει τους στόχους της και το αγωνιστικό της προφίλ. Είναι μεν και αυτός ένας πολύ ικανός και χρήσιμος παίκτη, αλλά και διαφορετικού ειδικού βάρους σε σχέση με τον Μαυροκεφαλίδη.

Εδώ τώρα μπορούμε να πούμε ότι την ίδια περίοδο που έγινε η συζήτηση για τον Βουγιούκα, ο Γιούρι Ζντοβτς πρότεινε και στον Μαυροκεφαλίδη να επιστρέψει στην ΑΕΚ, κάτι που αυτός τότε δεν αποδέχθηκε σε πρώτη φάση. Ο Σλοβένος όμως του είπε ότι μόλις δοκιμάσει και …πετύχει αυτό που ήθελε στην Κίνα, να δείξει δηλαδή ότι ήταν πλέον υγιής, θα τον ήθελε στην ομάδα του έστω και στο τέλος του …χειμώνα.

Απ’ την στιγμή που ο Λουκάς θα έπαιζε στην Κίνα, σε ένα πρωτάθλημα με πολύ τρέξιμο και με 48λεπτα παιχνίδια, ασχέτως της δυναμικότητας ή του ανταγωνισμού ή του πόσο δυνατές ή όχι είναι οι άμυνες εκεί, θα περνούσε ένα σημαντικό τεστ ετοιμότητας. Ο Ζντοβτς τον παρακολουθούσε, όχι βεβαίως κοιτώντας το πόσους πόντους βάζει ή πόσα ριμπάουντ κατεβάζει, αλλά το πόσα λεπτά και πόσο συχνά παίζει. Και την κατάλληλη στιγμή η ΑΕΚ έκανε την αποφασιστική κίνηση.Ο περσινός MVP του πρώτου γύρου της Α1, πριν δηλαδή αρχίσει να έχει ενοχλήσεις στο γόνατό του, είναι ο παίκτης που μπορεί να ανεβάσει επίπεδο την φετινή ΑΕΚ, που πρέπει να θυμίσουμε ότι έως ένα βαθμό το περασμένο καλοκαίρι κτίσθηκε γύρω του, πριν στα τέλη Αυγούστου ανακοινωθεί η λύση της συνεργασίας των δύο πλευρών για λόγους …υγείας. 

Ο Μαυροκεφαλίδης του δεύτερου γύρου, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, δεν βοήθησε την ΑΕΚ. Ορισμένοι θεωρούν ότι την έβλαψε με αρκετούς τρόπους, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ευθύνη για όσα άσχημα συνέβησαν πέρσι στην ομάδα δεν ήταν δική του η ευθύνη. Αν και παίκτης που δεν …έδεσε με την ψυχολογία και την φιλοσοφία των φιλάθλων της ΑΕΚ, δεν αγαπήθηκε απ’ την εξέδρα όπως άλλοι, ακόμη και ορισμένοι που φόρεσαν την φανέλα της για ακόμη λιγότερα παιχνίδια, στο τέλος, ακόμη και μετά τις μέτριες εμφανίσεις της ομάδας γενικότερα στο δεύτερο μισό της σεζόν, κέρδισε τον σεβασμό της πλειοψηφίας. Δεν υπάρχουν πολλοί που να αμφισβητούν την ποιότητα και την εμπειρία του και αυτά τα δύο στοιχεία είναι πολύτιμα για κάθε ομάδα πόσο μάλλον για την ΑΕΚ, που αναζητά τρόπους για να ανέβει επίπεδο.

Ένας Έλληνας παίκτης τέτοιου βεληνεκούς προσφέρει ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα του Ζντοβτς. Ο Σλοβένος το λέει ότι δεν του αρέσει το ποστ παιχνίδι και επιμένει μάλιστα σε αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι τόσο …τρελός ώστε να πει ότι δεν θέλει τον Μαυροκεφαλίδη στο ρόστερ του. Φέτος ο ίδιος έκανε τις επιλογές το περασμένο καλοκαίρι και είχε σκεφτεί τρόπους να τον αξιοποιήσει διαφορετικά σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Τώρα τα σχέδια εκείνα βγαίνουν πάλι απ’ το συρτάρι του.

Ειδικά καθώς φαίνεται να έχει ληφθεί ήδη η απόφαση μιας ακόμη διορθωτικής κίνησης, με την προσθήκη ενός ξένου παίκτη στο …φτερό. Η ΑΕΚ αναζητά ένα «τριαροδιάρι» πλέον, έναν περιφερειακό αλλά ικανό στο «κάθετο» παιχνίδι όπως το αναφέρει στις συζητήσεις και αναζητήσεις του ο Ζντοβτς. Δεν θέλει έναν παίκτη που να έχει απλά καλό σουτ, αφού η «Ένωση» έχει πολλούς «τριποντάκηδες», αλλά κάποιον που να μπαίνει στην ρακέτα και να μπορεί να τρυπήσει έως το αντίπαλο καλάθι με διεισδύσεις. Να απειλεί με διαφορετικό τρόπο δηλαδή απ’ τους υπάρχοντες. Ένας «μπασιματάκιας» δηλαδή που θα δίνει με την παρουσία του ελεύθερα σουτ στους περιφερειακούς αλλά δεν θα επιτρέπει στην αντίπαλη άμυνα να κάνει συχνά νταμπλ-τιμ στους ψηλούς, ειδικά στον Λουκά.

Πέρσι κάποιες ομάδες, βλέποντας την μονοδιάστατη τότε ΑΕΚ, που στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στον Μαυροκεφαλίδη καθώς ο Χέρστον ήταν «άσφαιρος» και απογοήτευε αφού δεν μπορούσε να παίξει αυτόν ακριβώς τον ρόλο, έπαιζαν όχι με νταμπλ αλλά με τριπλ-τιμ πάνω στον Λουκά και αυτό τον κούρασε και τον έφθειρε σε βάθος χρόνου. Πέρσι βεβαίως, ειδικά απ’ τα μέσα της χρονιάς και μετά η ΑΕΚ είχε και πολλές δικαιολογίες. Ο ίδιος ο Ζντοβτς ομολόγησε ότι προς το τέλος της χρονιάς και αυτός παράτησε την …μάχη, αποφάσισε ότι οι παίκτες του δεν μπορούσαν να παίξουν αυτό ακριβώς που τους ζητούσε και αρκέσθηκε να κάνει ενός άλλου είδους διαχείριση του υλικού του. Φέτος αυτό πλέον δεν θα είναι αρκετό.

Η διοίκηση της ΚΑΕ δίνει στον Σλοβένο κάθε είδους όπλο, όσο αυτό είναι δυνατόν βεβαίως λόγω των συνθηκών, και περιμένει τα αποτελέσματα. Και …αύριο, που ο Μαυροκεφαλίδης ενταχθεί στο ρόστερ της ΑΕΚ, εφόσον όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος του μηνός, η ΑΕΚ θα πρέπει να βγει απ’ τους …θάμνους και το καμουφλάζ της και να κάνει …προέλαση στην πρώτη γραμμή. Εκεί θα κριθούν και οι δυνάμεις της και ο χαρακτήρας της και το κατά πόσο έχει τον κατάλληλο «στρατό», όπως είχε χαρακτηρίσει ο Ζντοβτς την ομάδα του πριν αρχίσει το φετινό πρωτάθλημα, για να κερδίσει τον πόλεμο.