Ο δικηγόρος του διαβόλου

1544576

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΜΤΣΟΥΡΗ

Εδώ στην Ελλάδα όλοι είμαστε …πανεπιστήμονες που έλεγε και μια ψυχή και το πρώτο πράγμα που κάνει ένας παντογνώστης οπαδός μετά από μια ήττα, που την θεωρεί …απρόσμενη, είναι να βρίζει.

Πρώτα απ’ όλα τον προπονητή, που το …επιζητά κιόλας, όπως είπε πρόσφατα ο Σφαιρόπουλος, καλώντας όσους κάνουν κριτική στην ομάδα του μετά από ήττες, να θεωρούν μόνο αυτόν υπεύθυνο. Έπειτα την διοίκηση που …εμπιστεύεται τον προπονητή και στο τέλος τους παίκτες που έχουν στοχοποιηθεί εδώ και καιρό, αλλά οι περισσότεροι τους …συγχωρούσαν όταν η ομάδα κέρδιζε για τις αδυναμίες τους.

Στην ΑΕΚ λοιπόν, τα σχόλια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης μετά την ήττα στο Πράσινο Βουνό, ήταν ακριβώς τα αναμενόμενα και τα συνοψίζω με λίγα λόγια: «Με Ζντοβτς δεν πας πουθενά», «Η ομάδα δεν είχε πλάνο», «Μόνο τρίποντα σουτάρει αυτή η ΑΕΚ». Έπειτα, ακολούθησαν τα σχετικά με τον Μάκη Αγγελόπουλο: «Μάκη, δεν πάμε πουθενά με αυτό το ρόστερ», «βάλε το χέρι στην τσέπη, αν θες να κάνουμε κάτι καλύτερο φέτος», «διώξε τον μυρωδιά, να βρει η ομάδα την υγειά τη». Τέλος, τα άκουσε και ο Φόλκερ: «Που πάμε με τον ξυλοκόπο βρε;», «Χίλιες φορές να έπαιζα εγώ ο …μπυροκοιλιάς στην θέση του»…

Ο …σοφός λαός, που λέμε ότι έχει πάντα δίκιο, έχει πολλές φορές και τόσο πολύ άδικο, που τον τυφλώνει. Όσο αφορά στην ΑΕΚ πάντως, κοιτάζοντας τα αποτελέσματα της ομάδας, μπορείς να κάνεις πολύ εύκολα τον δικηγόρο κατηγορίας, αλλά δυσκολότερα τον δικηγόρο υπεράσπισης, τον δικηγόρο του …διαβόλου που λέμε. Αξίζει τον κόπο όμως να αναφερθούμε και σε στοιχεία υπεράσπισης μιας ομάδας που μέχρι πρότινος η πλειοψηφία, που καταφέρεται εναντίον της, την θεωρούσε υπόδειγμα και σαφώς την περιέβαλε με εμπιστοσύνη, τόσο όσο αφορά στον Ζντοβτς και στον Αγγελόπουλο, ακόμη και όσο αφορά στον καημένο τον Φόλκερ.

Η ΑΕΚ λοιπόν, που είναι αλήθεια ότι φέτος έχει χάσει όλα τα πραγματικά δύσκολα παιχνίδια που έχει δώσει, με Μπεσίκτας εντός, με Λούντβιχσμπουργκ εκτός, με Ολυμπιακό εκτός και τώρα με την Ζιελόνα Γκόρα, που σε τρεις αγώνες στην έδρα της στο Champions League, δεν έχει ήττα, έχει κάποια σημαντικά ελαφρυντικά για το τελευταίο της αποτέλεσμα: Δεν είναι λίγο να σου λείπει ο μοναδικός βαρύς σέντερ που έχεις στο ρόστερ σου, ο Δημήτρης Μαυροειδής, ειδικά στην βραδιά που οι περιφερειακοί σου τα …σπάνε. Δεν είναι λίγο επίσης να λείπει ο πιο φορμαρισμένος περιφερειακός σου, ο Κώστας Βασιλειάδης, που στα τελευταία παιχνίδια είχε βρει την επαφή του με το καλάθι και σκόραρε κατά ριπάς.

Απ’ την άλλη, μεγάλη ομάδα είσαι, για το Champions League τουλάχιστον, θα πρέπει να έχεις φροντίσει να έχεις βαθύτερο και πιο ποιοτικό ρόστερ απ’ την οποιαδήποτε Ζιελόνα Γκόρα. Η διαπίστωση του Γιούρι Ζντοβτς στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα, ότι οι Πολωνοί έχουν 11 ετοιμοπόλεμους παίκτες και ενισχύθηκαν σημαντικά με τον Ντραγκίτσεβιτς, είναι, κατ’ εμέ, ψόγος για την δική του ομάδα. Ο Σλοβένος είχε την έμπνευση να ξεκινήσει τον Σκουλίδα καθώς άλλο «τριάρι» παρόμοιο σε σωματοδομή με τον Βασιλειάδη δεν έχει, αλλά …έκαψε κατά μια έννοια τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, που ξεκινούσε φέτος σχεδόν όλα τα παιχνίδια βασικός, χρησιμοποιώντας τον μόλις 43’’.

Ο Σλοβένος μάλλον κατάλαβε ότι χωρίς τον Βασιλειάδη έπρεπε να έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός στην αρχική του πεντάδα και έτσι ξεκίνησε για πρώτη φορά φέτος τον Μάικλ Ντίξον, κίνηση που απέδωσε αρχικά τουλάχιστον. Δεν βρήκε όμως σταθερά καλή λύση για να καλύψει το κενό του Μαυροειδή και όταν ο Φόλκερ ήταν στον πάγκο η ΑΕΚ έχασε σαφώς σε αμυντική συγκέντρωση. Το πρόβλημα για την «Ένωση» ήταν ότι με τον Φόλκερ μέσα, μπορεί στις δυναμικές μονομαχίες στην ρακέτα να είχε ένα πλεονέκτημα, αλλά επιθετικά η ΑΕΚ εμφανιζόταν με …τέσσερις στην αντίπαλη περιοχή και ο αντίπαλός της προσαρμοζόταν και με τους τέσσερις αυτούς να σουτάρουν μόνο τρίποντα, πήρε τα ριμπάουντ, έτρεξε και πέτυχε καλάθια με την άμυνα της ΑΕΚ αποδιοργανωμένη.

Μετά τον αγώνα με την Μπεσίκτας και την πρώτη, τότε, ήττα της ΑΕΚ, ο Ζντοβτς είχε εκμυστηρευθεί ότι έκανε λάθος που δεν χρησιμοποίησε για λίγο έστω τον Τσαλμπούρη. Χθες, μετά τον αγώνα με την Ζιελόνα Γκόρα παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει περισσότερο τους νεαρούς του παίκτες αλλά δεν το έκανε γιατί δεν ήθελε να διαταράξει το ροτέισιον της ομάδας φοβούμενος ενδεχομένως ότι θα χανόταν η συγκέντρωσή της. Μα, η συγκέντρωσή της χάθηκε έτσι και αλλιώς…

Ο Ζντοβτς βεβαίως έχει δίκιο σε πολλά, όπως σε κάτι που είχε πει πρόσφατα, όταν εξήγησε ότι η ΑΕΚ δεν είναι …σούπερ ομάδα, απλά μια καλή ομάδα, που για να κερδίσει τον οποιονδήποτε, πρέπει να παίξει κυρίως άμυνα. Το θέμα είναι πόσο καλή άμυνα μπορεί να παίξει, με το υπάρχον ρόστερ τουλάχιστον, ή με το ροτέισιον που χρησιμοποιεί ο Σλοβένος. Εδώ οι απαντήσεις ποικίλουν και δεν είναι οι περισσότερες ευνοϊκές…

Η «Ένωση» έχει αρκετούς παίκτες με αργά πόδια, όχι αρκετούς αθλητικούς και δυνατούς παίκτες, αλλά και ορισμένους που προτιμούν να κερδίζουν παίζοντας επίθεση και όχι άμυνα. Αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα έχει πει, σε επίσημες συνεντεύξεις Τύπου ο ίδιος ο Ζντοβτς.

Ακόμη και έτσι όμως, η «Ένωση» διαθέτει αρκετό ταλέντο, ώστε, στην Πολωνία για παράδειγμα, όταν έπαιξε στο τέλος για δύο λεπτά καλύτερα, να μειώσει απ’ τους 14 στους τρεις πόντους και αν είχε λίγο χρόνο ακόμη ή αν ήταν πιο τυχερή σε μια-δυο φάσεις, θα είχε φύγει και νικήτρια απ’ την Ζιελόνα Γκόρα. Βεβαίως το ταλέντο πρέπει να βγει και στο παρκέ, δεν αρκεί να το έχεις στα χαρτιά, ή να το δείχνεις όταν πλέον και οι αντίπαλοι χαλαρώνουν, όπως έγινε και στο ΣΕΦ πριν μερικές μέρες.

Η ΑΕΚ του Ζντοβτς πρέπει να κτίσει τον χαρακτήρα της και να πείσει ότι μπορεί να γίνει πιο …σκληρή και πιο αποτελεσματική, αλλά πρώτα πρέπει να πεισθούν οι ίδιοι οι συντελεστές της γι αυτό. Και αν ο Σλοβένος είναι …αγύριστο κεφάλι και ξεροκέφαλος, πάλι σύμφωνα με τον ίδιο και όχι με τους επικριτές του, θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του και να δοκιμάσει και νέα πράγματα… Σίγουρα η ΑΕΚ δεν πρέπει να πέσει στην περσινή παγίδα των …εικοσιτεσσάρων αλλαγών, αλλά ακόμη και η Ζιελόνα Γκόρα ενισχύσθηκε πρόσφατα για να γίνει πιο ανταγωνιστική. Μια ομάδα που δεν ξεκίνησε με δεδηλωμένο στόχο την παρουσία της στο Φάιναλ-Φορ της διοργάνωσης. Πόσο μάλλον η ΑΕΚ, με δεδομένες τις αδυναμίες της, που τις βλέπει πλέον και μωρό παιδί… Που ακριβώς χρειάζεται αλλαγές η ομάδα και τι τίμημα θα έχουν αυτές, είναι θέμα των ανθρώπων της να το αποφασίσουν. Και σε αυτή την φάση που βρίσκεται η ΑΕΚ ίσως είναι μεγαλύτερο ρίσκο να μείνει έως έχει, παρά να δοκιμάσει μια-δυο διορθωτικές κινήσεις σε βάθος μερικών εβδομάδων.

Ο δεύτερος γύρος του Champions League άλλωστε έχει δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια για την «Ένωση», που ξεκινά στην Τσεχία με την Ζολόνκι, ενώ έχει να πάει σε Τουρκία για την Μπεσίκτας, Βελιγράδι για την Παρτιζάν, και Ιταλία για την Σάσαρι, ενώ εντός έχει την πολύ επικίνδυνη Λούντβιχσμπουργκ και την Ζιελόνα Γκόρα. Και όπως παραδέχθηκε και ο Ζντοβτς, σε αυτό τον όμιλο, κανένα αποτέλεσμα δεν είναι έκπληξη…