Πείτε το "θέλω" σας

ellasteam

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την στέρηση ελεύθερης έκφρασης κάθε ανθρώπου για το “θέλω” του. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την επαγγελματική απαγόρευση σε κάθε αθλητή να στερείται την δυνατότητα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εθνική ομάδα.

Το “βέτο” που έχει θέσει ο Ολυμπιακός στους τρεις παίκτες της Εθνικής Νέων αποτελεί ξεκάθαρα παγκόσμια πρωτοτυπία εξαναγκασμού των συγκεκριμένων παικτών να απαρνηθούν την συμμετοχή τους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Το πρόσχημα της ασφάλισης είναι ένα φαιδρό επιχείρημα που δεν στέκει πουθενά. Έχει καταπέσει από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε επίσημα από τον Ολυμπιακό, έχει απαντηθεί επαρκέστατα από την ΕΟΚ, έχει προκαλέσει τις εύλογες απορίες της FIBA Europe για την περιβόητη εξασφάλιση που ζητεί ο Ολυμπιακός και οι ίδιοι οι παίκτες έχουν πεισθεί απόλυτα ότι θα είναι ασφαλισμένοι, σε περίπτωση που-ο μη γένοιτο-τραυματισθούν. Δηλαδή, για την “κακιά ώρα”, όλοι οι διεθνείς παίκτες είναι ασφαλισμένοι στο ύψος των συμβολαίων τους, όπως έχουν δηλωθεί από τις ίδιες τις ομάδες.

Ο Ολυμπιακός ήθελε να προκαλέσει “δολιοφθορά” στις Εθνικές Νέων και Ανδρών και δεν ξέρω αν πρόκειται για χρονική σύμπτωση, αλλά το έκανε παράλληλα και αναλόγως με την εξέλιξη των τελικών του πρωταθλήματος.

“Αυτό είναι τελειωμένο θέμα. Κανένας παίκτης του Ολυμπιακού στην Εθνική. Τέλος”, είπε o Γιώργος Αγγελόπουλος μετά τον τέταρτο τελικό και το “break” του Παναθηναϊκού στο “break” του Ολυμπιακού.

Εξάλλου, η Εθνική ομάδα είχε μπει στο στόχαστρο του Ολυμπιακού αμέσως μετά την εξασφάλιση της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο της Ισπανίας και το “πόθεν έσχες” που ζητήθηκε επίμονα από τους “ερυθρόλευκους” για την καταβολή των 800 χιλιάδων ευρώ. Ουδείς εμφανίσθηκε για να ελέγξει στα γραφεία της ΕΟΚ τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την “πηγή” του ποσού.

Στους “δεμένους” με συμβόλαιο Αγραβάνη, Παπαπέτρου και Χριστοδούλου έχει μπει “φίμωτρο” για το αν θέλουν ή όχι να παίξουν στην Νέων, γιατί η θετική απάντησή τους είναι προφανής. Αλλά το “θέλω” τους δεν έχει ακουστεί μέχρι τώρα και ενδεχομένως να μην ακουστεί.

Την τακτική της “ομερτά” ακολουθεί και ο ΠΣΑΚ, με τον συμπαθέστατο πρόεδρο, Μανόλη Παπαμακάριο, να μην παίρνει θέση για το θέμα της εξαναγκαστικής άρνησης συμμετοχής των τριών παικτών του Ολυμπιακού στην Εθνική Νέων.

Ο Ολυμπιακός έβαλε μπροστά τον Παπαπέτρου, τον Αγραβάνη και τον Χριστοδούλου, τους απαγορεύει να παίξουν στην Νέων και γνωρίζοντας ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν υπάρχει καμία επίπτωση για την ομάδα, παρά μόνο τιμωρία για τους παίκτες, περιμένει την αντίδραση της ΕΟΚ.

Ας κάνουμε μια υπόθεση: Αν οι τρεις παίκτες, που είναι πεπεισμένοι ότι είναι απόλυτα καλυμένοι ασφαλιστικά, εμφανισθούν στην προετοιμασία της Νέων για το Ευρωμπάσκετ της Κρήτης και τεθούν στην διάθεση του Μίσσα, με ποια προφανή αιτία, λόγο και τρόπο, μπορεί να τους τιμωρήσει ο Ολυμπιακός, επειδή δεν υπάκουσαν και πειθάρχησαν στην άρνηση της εθνικής υποχρέωσής τους;

Να τους “κόψει” το συμβόλαιο τους; Να τους θέσει εκτός ομάδας; Μα κάθε παίκτης, όσο κι αν είναι περουσιακό στοιχείο της ομάδας που έχει υπογράψει συμβόλαιο, τόσο είναι και ελεύθερος να προσφέρει στην Εθνική ομάδα της χώρας του.

Οι τρεις παίκτες βρέθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά, δεν έχουν προλάβει να σηκώσουν λευκή σημαία, αλλά δεν είναι και βουλευτές για να ακολουθήσουν την κομματική γραμμή...

Είναι ελεύθεροι άνθρωποι και αθλητές για να εκφρασθούν και δεν χρειάζεται να είναι “επαναστάτες” για να το κάνουν. Αν η ΕΟΚ “τραβήξει το σχοινί”, όπως θεσμικά επιβάλλεται να κάνει, ο Ολυμπιακός θα στερηθεί για 10 αγώνες της επόμενης περιόδου τον Αγραβάνη, τον Παπαπέτρου και τον Χριστοδούλου. Και ποιος θα έχει κερδίσει, έστω και κάτι μικρό; Ο Ολυμπιακός επειδή θα περάσει το “βέτο” του; Η ομοσπονδία που θα εφαρμόσει αναγκαστικά τον κανονισμό για να μην χαθεί η μπάλα και στο μέλλον με την προβολή παρόμοιων προσχηματικών λόγων; Οι παίκτες που θα χάσουν και το Ευρωμπάσκετ και πιθανή διάκριση της Νέων, αλλά και έναν ολόκληρο γύρο σχεδόν από το επόμενο πρωτάθλημα και Κύπελλο; Προφανέστατα, τα ίδια τα παιδιά που πρέπει, όχι απλά να πούν, αλλά να φωνάξουν το “θέλω” τους.

Ειδικά στην περίπτωση του Ιωάννη Παπαπέτρου και επειδή ξέρω τον πατέρα του, Αργύρη, και θυμάμαι με πόση αυταπάρνηση είχε παίξει με την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο του ’86 στην Ισπανία (10η θέση) και οι ίδιοι οι γονείς καλούνται να πάρουν θέση. Όχι μόνο οι μάνατζερ των επαγγελματιών παικτών, γιατί ο χαρακτηρισμός “παιδιά” έχει ξεπερασθεί...

Υ.Γ. Πάντως, ο Στράτος Περπέρογλου, που είναι πιστός “στρατιώτης” της Εθνικής Ανδρών και ήθελε να ακουσθεί δυνατά το “θέλω” του, οδεύει προς την Εφές και θα αποφύγει το “βέτο” του Ολυμπιακού για την επικείμενη κλήση του από τον Κατσικάρη και την ανταπόκρισή του στην  νέα εθνική υποχρέωση που θα έχει για το Παγκόσμιο κύπελλο της Ισπανίας.