Στην δημοκρατία υπάρχουν νόμοι

fiba GL

«Έλα, μωρέ ποιά FIBA, τώρα;» μπορεί να αναρωτηθούν απαξιωτικά και ειρωνικά, όσοι πίστευαν ότι η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ είναι αδύναμη, ανίσχυρη, ταπεινωμένη και ηττημένη, απέναντι στο «μαγαζί-γωνία» που έχει στήσει η Ευρωλίγκα, τα 15 τελευταία χρόνια και δεν πρόκειται να αντιδράσει, μέσω των εθνικών ομοσπονδιών για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους που δεν θα ακολουθήσουν την επίσημη και υπογεγραμμένη θέση της λίγκας τους. Ο «πόλεμος» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, μαίνεται πλέον σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γηραιάς ηπείρου και πλέον κυριαρχεί το «εμείς» και οι «άλλοι». Και όπως συμβαίνει σε  κάθε «πόλεμο», υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες, όπως είναι οι Εθνικές ομάδες, τις οποίες απέβαλλε ή θα αποβάλλει η FIBA από τα προκριματικά και την τελική φάση του επόμενου Ευρωμπάσκετ.

Η κρίση κλιμακώθηκε και το ευρωπαϊκό μπάσκετ, θα περάσει δύσκολες ημέρες, ίσως και μήνες, μέχρι να βρεθεί λύση. Σαφέστατα και αναντίρρητα, υπάρχει δημοκρατία ελεύθερων επιλογών για κάθε ευρωπαϊκή ομάδα να αποφασίζει σε ποιά διοργάνωση θα συμμετάσχει από την επόμενη περίοδο.

Στην δημοκρατία, όμως, υπάρχουν νόμοι που εφαρμόζονται και αυτό ακριβώς πράττει η FIBA, μέσω των εθνικών ομοσπονδιών και εφόσον στο προηγούμενο, χρονικό διάστημα, είχε προειδοποιήσει τις επαγγελματικές «λίγκες» ότι με την υπογραφή τους στο νέο καταστατικό του Τσάμπιονς Λίγκ, δεσμεύει και τις ομάδες-μέλη τους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, με εξαίρεση τις 11 ομάδες που έβαλαν την υπογραφή τους σε δεκαετή συμβόλαια με την Ευρωλίγκα.

Η ΑΕΚ ως εταίρος του ΕΣΑΚΕ ουσιαστικά έχει υπογράψει ότι αποδέχεται τις αποφάσεις του. Άρα, θέλοντας να τραβήξει αυτόνομο δρόμο, πήρε τα ρίσκα της. Συνεπώς, κανείς δεν δικαιούται να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε, δεν άκουσε, δεν ενημερώθηκε επαρκώς. Απλά, είπαν οι ιδιοκτήτες αυτών των συλλόγων το «ποιά FIBA;»...

Βέβαια, στο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση, η FIBA επιβάλλεται να κάνει τον «λογαριασμό» της με την εταιρία-διοργάνωση του Τζόρντι, μέσω της οδού των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και να αποδείξει-έστω και με τεράστια καθυστέρηση-ότι είναι και στην πράξη, ο θεσμικός φορέας του μπάσκετ, παγκοσμίως, όπως συμβαίνει με την FIFA και την UEFA, στις οποίες ουδείς δικαιούται να...κουνηθεί.

Το πρόσφατο «Grexit» και η ολοκλήρωση του ποδοσφαιρικού κυπέλλου είναι τρανό παράδειγμα , ακόμα κι αν η ελληνική πολιτεία έχει μελλοντικά κέρδη από την αλλαγή της ματαίωσης της φετινής διοργάνωσης. Στο μπάσκετ, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό.Υπάρχουν σημαντικές κυρώσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει η FIBA, αλλά το ζητούμενο δεν είναι πόσο αυστηρή μπορεί να αποδειχτεί η παγκόσμια ομοσπονδία. Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας, Αντρέι Κιριλένκο τόνισε δεν πρέπει να την «πληρώσουν» οι Εθνικές ομάδες στην κόντρα της FIBA με την Ευρωλίγκα και δεν υπάρχει νοήμων που να μην συμφωνήσει με το αυτονόητο. Τις Εθνικές ομάδες, βέβαια, τις οποίες η Ευρωλίγκα απαξιώνει συστηματικά και θέλει να «τορπιλίσει» την διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων, μεσούσης της μεθεπόμενης περιόδου.