Η... διπλή μεταγραφή του Καλάθη

cala diama

Κάθε χρόνο, τέτοια περίπου εποχή, το «rewind» και στη συνέχεια το «play» έδινε και έπαιρνε: «Φέτος θα παίζει λιγότερο ο Διαμαντίδης;» Η ίδια... κασέτα.

Εδώ και μια πενταετία περίπου (ίσως λίγο λιγότερο) το μόνιμο θέμα προς συζήτηση είχε να κάνει με τον χρόνο συμμετοχής του αρχηγού του Παναθηναϊκού και κατά πόσο θα είχε «σκάσει» στο τέλος της σεζόν. Άλλες φορές η κούραση τον καταβάλει. Και κάποιες άλλες προσπαθούσε να κρατηθεί... ζωντανός στο παρκέ για χάρη της ομάδας του.

Αυτός ίσως να ήταν και ο κύριος λόγος που η διοίκηση του Παναθηναϊκού είχε βάλει έναν μεγάλο στόχο από το περσινό καλοκαίρι. Να επαναπατρίσει τον Νικ Καλάθη. Στο πρόσωπο του 26χρονου γκαρντ έβλεπε τον άνθρωπο που θα μπορούσε να απελευθερώσει τον Διαμαντίδη, να μειώσει τις ευθύνες του και σιγά-σιγά να «γεμίσει» τα παπούτσια του όσον αφορά το... ηγετικό πόστο στις τάξεις της ομάδας. Πέρυσι δεν τα κατάφερε μιας και ο Καλάθης συνέχισε στο ΝΒΑ, αλλά φέτος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Με πρόταση... μαμούθ για τα δεδομένα της εποχής, φρόντισε να αποσπάσει το «ΟΚ» του πρώην παίκτη των Μέμφις Γκρίζλις, η μεταγραφή του οποίου έχει διπλή σημασία για τον Παναθηναϊκό. Εκτός από τη δική του προσφορά στην ομάδα με βάση τα χαρακτηριστικά που διαθέτει, απάλλαξε τον αρχηγό του Παναθηναϊκού από πολλές ευθύνες. Ευθύνες οι οποίες του στερούσαν -και λόγω ηλικίας φυσικά- τη δυνατότητα να προσφέρει το κάτι παραπάνω στην ομάδα του. Όπως το έκανε όλα αυτά τα χρόνια.

Όπως πολύ εύστοχα έγραψε και ο Βασίλης Σκουντής στο Goal της 12ης Οκτωβρίου «ο Διαμαντίδης είναι σαν έφηβος με άσπρες τρίχες». Και αυτό λόγω της παρουσίας του Καλάθη στην ομάδα. Πλέον, ο 35χρονος γκαρντ δεν έχει την ευθύνη να «κατεβάζει» τη μπάλα και να ξοδεύει ενέργεια. Δεν έχει την ευθύνη να «τρέξει» την ομάδα. Δεν έχει την ευθύνη να ξεκινάει στην πρώτη πεντάδα. Πλέον μπαίνει ξεκούραστος. Φρέσκος. Με καθαρή σκέψη. Και με το σώμα του λιγότερο ταλαιπωρημένο, μπορεί να σουτάρει πολύ πιο εύκολα από μακρινή απόσταση. Κάτι που φαίνεται από τα ποσοστά του στα δύο πρώτα ματς.

Μπορεί να είναι το ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά η πρόθεση των ανθρώπων του Παναθηναϊκού είναι σαφής. Ο Καλάθης αποκτήθηκε για να χαρίσει στον Διαμαντίδη ελευθερία και ταυτόχρονα να γίνει ο νέος ηγέτης της ομάδας μετά το «αντίο» του αρχηγού το καλοκαίρι του 2016.