Τους παίκτες, τους ρώτησε κανείς;

Ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα έσπαγε το... τεντωμένο σχοινί στις σχέσεις μεταξύ της ΚΑΕ Ολυμπιακός και της Ομοσπονδίας. Όπως ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα υπήρχαν και... παράπλευρες απώλειες. Όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να επηρεαστεί και η βιτρίνα του ελληνικού μπάσκετ. Η Εθνική μας ομάδα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι «ερυθρόλευκοι» αποφάσισαν να  απαγορεύσουν τη συμμετοχή των παικτών σε ΟΛΕΣ τις Εθνικές με αφορμή την ασφαλιστική τους κάλυψη στις διοργανώσεις της FIBA! Τουλάχιστον αυτό εξακολουθεί να υπάρχει μετά και τη νέα ανακοίνωση της ΚΑΕ. Εγώ σας λέω το εξής. Ακόμα και εκατό χιλιάδες δίκια να έχουν, α-π-α-γ-ο-ρ-ε-ύ-τ-α-ι να βάζουν την Εθνική ομάδα στη μέση. Απαγορεύεται! Τόσο απλά. Ας κάνουν ό,τι θέλουν μεταξύ τους. Ας βγάλουν τα μάτια τους. Όμως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πρέπει να μένει έξω απ' όλο αυτό.

Στην τελική ΔΕΝ θα είχαμε ΚΑΘΟΛΟΥ ελληνικό μπάσκετ αν δεν υπήρχε η Εθνική μας ομάδα. Ας όψεται η χρυσή βραδιά της 14ης Ιουνίου 1987 που έδωσε την ώθηση για την εκτόξευση του αθλήματος στη χώρα μας. Αν δεν υπήρχε εκείνη η ομάδα, ποιος μου λέει εμένα ότι θα είχαμε Διαμαντίδη, Σπανούλη, Πρίντεζη, Περπέρογλου, Κακιούζη, Φώτση, Παπαλουκά και όλους τους υπόλοιπους για να συνεχιστεί η ελληνική δυναστεία με την πορτοκαλί μπάλα; Θεωρώ ΑΠΙΘΑΝΟ να είχαν ασχοληθεί σε διοικητικό επίπεδο και πολλοί χρηματοδότες από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά.

Και όχι τίποτε άλλο, αλλά υπάρχουν παιδάκια που ζούσαν και ανέπνεαν  με το όνειρο της γαλανόλευκης. Να τους αξιώσει ο Θεός (και η τύχη φυσικά) να φορέσουν κάποια στιγμή τη φανέλα με το εθνόσημο. ΑΥΤΑ τα παιδιά, τα ρώτησε κανείς αν θέλουν να απέχουν από την Εθνική ομάδα; Άντε τώρα να είσαι ο Παπαπέτρου ή ο Αγραβάνης και ο προπονητής σου να στηρίζει ΠΟΛΛΑ πάνω σου για μια διάκριση στο Ευρωμπάσκετ που θα διεξαχθεί στη ΧΩΡΑ ΣΟΥ και να μην μπορείς να δώσεις το «παρών». Ενδεχομένως όχι γιατί δεν θέλεις, αλλά γιατί δεν σου το επιτρέπουν. Πώς μπορεί να νιώθουν αυτοί που (ίσως και να) θέλουν να εκπροσωπήσουν την πατρίδα με την Εθνική Νέων Ανδρών στην Κρήτη;

Κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Ούτε στα ίδια τα παιδιά, αλλά ούτε και στην προσπάθεια που θα κάνει η Εθνική για την κατάκτηση κάποιου μεταλλίου. Δεν με νοιάζει αν στην προεδρία είναι ο Βασιλακόπουλος ή ο Χ-Βασιλακόπουλος με τον οποίο η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν διατηρεί καλές σχέσεις. Αυτό που με νοιάζει είναι η Εθνική ομάδα και ΜΟΝΟ η εθνική ομάδα. Μεταξύ τους, ας κάνουν ό,τι θέλουν.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για την Εθνική Ανδρών που θα δώσει το «παρών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Και ο Ολυμπιακός είναι από τους βασικούς «αιμοδότες» της Εθνικής, με παίκτες όπως οι Σλούκας, Μάντζαρης, Πρίντεζης και Σπανούλης. Εντάξει, ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων» δεν θα ταξιδέψει λόγω τραυματισμού. Προσωπική (και σεβαστή) απόφαση. Όμως οι υπόλοιποι ΓΙΑΤΙ να μην πάνε; Δεν θέλουν; Τους έχει ρωτήσει κανείς; Ή μήπως η δύναμη των συμβολαίων είναι τόσο μεγάλη που θα γυρίσουν την πλάτη στην ομάδα. Όχι, δεν νομίζω ότι κάποιους από αυτούς θα έλεγε «όχι» στο εθνικό κάλεσμα.

Πάντως για να μην πλανώνται διάφορα ερωτήματα, ας βγουν οι ίδιοι οι παίκτες και να μας πουν. Όπως είχε γράψει και ο Γιώργος Βαλαβάνης, θέλουν ή δεν θέλουν να φορέσουν τη γαλανόλευκη φανέλα στις δύο διοργανώσεις που ακολουθούν; Και η απάντησή τους θα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα.