Ξέρει τι (δεν) κάνει ο Μπαρτζώκας...

law-bartzokas-dorsei1-

Το να γράψουμε και να πούμε ότι ο Μπαρτζώκας είναι καλός προπονητής έχοντας αφήσει έργο όπου και αν δούλεψε στο παρελθόν, θεωρώ ότι είναι περιττό. Τόσο τα αποτελέσματα, όσο και η εικόνα που παρουσίαζε η εκάστοτε ομάδα του (είτε ήταν η Ολύμπια Λάρισας, είτε το Μαρούσι, είτε ο Πανιώνιος), μιλούσαν από... μόνα τους.

Είναι ανοιχτόμυαλος άνθρωπος ο οποίος δεν ζει μέσα σε στερεότυπα και δεν έχει πολλά... κολλήματα όπως πολλοί (αν όχι όλοι) οι προπονητές. Από τη μέρα που ανέλαβε τον Ολυμπιακό κάνοντας το μεγάλο άλμα στην καριέρα του ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Μάλλον να το θέσω καλύτερα. Ήξερε τι έπρεπε να ΜΗΝ κάνει. Και αυτό δεν ήταν άλλο από το να αλλάξει τη φιλοσοφία της πιο πετυχημένης ομάδας την περσινή σεζόν και να της επιβάλει το δικό του «εγώ» με ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού.

Μπορεί να έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η μπασκετική του φιλοσοφία ταιριάζει πολύ με αυτή του Ντούσαν Ίβκοβιτς έχοντας ως γνώμονα την πιεστική άμυνα και το run and gun παιχνίδι στην επίθεση, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν στα φιλικά προετοιμασίας ότι δεν... πέρασε ούτε μια μέρα από τον 5ο και τελικό της Α1. Σαν να... συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν πριν από μερικούς μήνες.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν και τα δικά του plays σε άμυνα και επίθεση βάζοντας τις δικές του «πινελιές» στην ομάδα. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να δούμε κοσμογονικές αλλαγές στον φετινό Ολυμπιακό. Όπως λένε «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» και ο Μπαρτζώκας δεν είναι κανένας χαζός για να την αλλάξει.

Άλλωστε και οι παίκτες λένε μεταξύ τους (αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσεις) ότι ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να αναλάβει την ομάδα. Κάτι που... αχνοφαίνεται μετά τα πρώτα φιλικά τεστ. Οι αυτοματισμοί υπάρχουν, ενώ και οι συνεργασίες βρίσκονται σε εξαιρετικό (για την εποχή) επίπεδο. Μοναδικό ψεγάδι αποτελούν η άμυνα και τα ριμπάουντ, αφού ο Ολυμπιακός δέχεται εύκολα πόντους ενώ δείχνει και μια αδυναμία στους αιθέρες. Βέβαια είναι νωρίς ακόμα. Και συνήθως πιο εύκολα μπορεί να διορθώσει ένας προπονητής τα προβλήματα στην άμυνα, από τα προβλήματα στην επίθεση. Ο Μπαρτζώκας το γνωρίζει καλά αυτό και δουλεύει καθημερινά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως και να έχει το πράγμα, ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένα «κλικ» πιο μπροστά από τις υπόλοιπες ομάδες και δη από τον Παναθηναϊκό που πραγματοποίησε ολικό λίφτινγκ. Μένει να το δείξει και στο παρκέ...