Και... πολλά δίνουν Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι!

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες ημέρες πολλά λέγονται και πολλά γράφονται όσον αφορά τις κινήσεις των «αιωνίων» ενόψει της επόμενης σεζόν. Ποιοι παίκτες θα έρθουν, ποιοι παίκτες θα φύγουν και το κυριότερο; Ποιοι παίκτες θα ανανεώσουν!

Άλλωστε πολύ κουβέντα έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για τον Στεφάν Λάσμε, τον Κάιλ Χάινς και τον Βασίλη Σπανούλη. Με τον πρώτο η «πράσινη» ΚΑΕ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει πια θέμα. Για τον Σπανούλη ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, ενώ ο Χάινς αποτελεί και επίσημα παρελθόν από τον Ολυμπακό.

Τόσο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στον Παναθηναϊκό, όσο και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος στον Ολυμπιακό, έχουν ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο να κινηθούν. Ναι μεν θα δώσουν αρκετά χρήματα στα αστέρια τους προκειμένου να τους κρατήσουν στις ομάδες τους, ωστόσο δεν πρόκειται να μπουν σε διαδικασία παζαριών και ούτε να κοντραριστούν με ομάδες από τη Ρωσία, την Ισπανία και την Τουρκία που είναι διατεθειμένες να στρώσουν χαλί εκατομμυρίων σε καθέναν από αυτούς.

Και γιατί να το κάνουν άλλωστε; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουν όλοι οι οπαδοί των «αιωνίων». Οι εποχές έχουν αλλάξει. Η κρίση που έχει χτυπήσει την Ελλάδα και το ελληνικό μπάσκετ, επηρεάζει στο 100% και τις τσέπες των μεγαλομετόχων των δύο ΚΑΕ. Τα έσοδα των ομάδων δεν πλησιάζουν ούτε στο... ελάχιστο αυτά που είχαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός από τα μέσα της δεκαετίες του 90 μέχρι και τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετηρίδας. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης ούτε στα έσοδα από τα διαφημιστικά, ούτε από τους χορηγούς, ούτε απο τα τηλεοπτικά, ούτε απο... τίποτα.

Στο μοναδικό που μπορούν να βασιστούν και να ποντάρουν οι φίλοι των «αιωνίων» προκειμένου να δουν τους ισχυρούς άνδρες των ομάδων τους να βάζουν χρήματα για την ενδυνάμωση των δύο ρόστερ, είναι η τρέλα τους. Και μόνο αυτή. Τόσο ο Γιαννακόπουλος, όσο και οι Αγγελόπουλοι «μπαίνουν μέσα» κάθε χρόνο γι' αυτήν την τρέλα. Κάθε χρόνο είναι ζημιωμένοι.

Κάθε χρόνο «ματώνουν» προκειμένου να δώσουν χαρά, πρωτίστως στους ίδιους τους εαυτούς τους, και εν συνεχεία σε όλους τους υπόλοιπους. Μόνο και μόνο για να κρατήσουν ένα τρόπαιο στα χέρια τους, να διασκεδάσουν μερικές ημέρες και να ζημιωθούν στον βωμό της... εφήμερης χαράς.

Άλλωστε οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! Την ώρα που μια ισοπαλία στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ προσφέρει 500.000 ευρώ σε κάποια ομάδα, ο πρωταθλητής Ευρώπης στην Ευρωλίγκα, Ολυμπιακός, έβαλε στα ταμεία του 250.000 ευρώ! Μην αναφέρουμε καν πόσα χρήματα βάζει στα ταμεία της η αντίστοιχη πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο γιατί τα νούμερα προκαλούν ίλιγγο! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το ποσό που κέρδισε η Μπάγερν Μονάχου φέτος ανέρχεται στα 42 εκατομμύρια ευρώ περίπου! Άλλα μεγέθη θα μου πείτε... Άλλο το ενδιαφέρον.

Απλά το αναφέρω για να ξέρουμε που βαδίζουν και οι ομάδες μας στο μπάσκετ. Στο σύνολο οι «ερυθρόλευκοι» έλαβαν από τη διοργανώτρια αρχή 1,1 εκατομμύρια ευρώ για όλη τη σεζόν, ενώ ο Παναθηναϊκός 750.000 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Basket League ΟΠΑΠ, τα συνολικά έσοδα των «ερυθρολεύκων» έφτασαν τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτά των νταμπλούχων στα 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά τι έβγαλαν; Οι μεν (σχεδόν) το ετήσιο συμβόλαιο του Σπανούλη (χωρίς την εφορία), ενώ οι δε ούτε που έφτασαν το ετήσιο συμβόλαιο του Διαμαντίδη!

Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που λέει «όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια» με τους ισχυρούς άνδρες των δύο ΚΑΕ να είναι εκείνοι που θα κάνουν κουμάντο στις τσέπες τους και στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν. Όμως με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα και τις κινήσεις που έχουν κάνει, τα χρήματα που προσφέρουν για την παραμονή των Σπανούλη, Χάινς, Λάσμε -για τον οποίο φημολογείται ότι δεν έχει τελειώσει κάτι ακόμα- είναι πάρα πολλά. Όσα πρέπει για την ακρίβεια! Τώρα, εάν και εφόσον υπάρχουν ομάδες που δεν τους νοιάζει το πόσα χρήματα θα δαπανήσουν, είναι μια άλλη ιστορία.

Ο Κάιλ Χάινς επέλεξε τελικά να συνεχίσει την καριέρα του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αν και η πρόταση του Ολυμπιακού ήταν υπέρ του δέοντος δελεαστική για να παραμείνει. Όμως είχε κάθε δικαίωμα ο Αμερικανός να ψάξει ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο, το οποίο θα ήταν και το πρώτο «καλό» συμβόλαιο που θα υπέγραφε στην καριέρα του. Ξαναλέω. Η προσφορά του Ολυμπιακού ήταν εξαιρετική! Για τον Σπανούλη θα δούμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος ξεκινάει τις συζητήσεις με τις άλλες ομάδες από τα τρία εκατομμύρια ευρώ, κάτι που φυσικά ΔΕΝ θα κάνει με τον Ολυμπιακό. Με τους «ερυθρόλευκους» άλλα πράγματα θα παίξουν ρόλο και οι Αγγελόπουλοι ξέρουν πως να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Αρκεί και ο Σπανούλης να βάλει άλλες προτεραιότητες...

Όσο για τον Λάσμε και τον Παναθηναϊκό; Η διοίκηση των «πρασίνων» χειρίστηκε ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ την περίπτωση του Γκαμπονέζου σέντερ. Εκεί που ήταν στην... αφάνεια, με τη φανέλα του Παναθηναϊκού έκανε τη καλύτερη σεζόν στην καριέρα του, έστω και αν έπρεπε να «πατήσει» τα 30 του χρόνια. Η τιμή του διπλασιάστηκε μέσα σε λίγους μήνες, οι «πράσινοι» του πρόσφεραν ένα υψηλό συμβόλαιο (με πολλά περισσότερα απ' όσα ενδεχομένως θα έπρεπε να πάρει για μερικούς μήνες καλού μπάσκετ), αλλά εκείνος θέλησε να μπει σε παζάρια. Τι κέρδισε; Μια... τρύπα στο νερό. Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει άλλη πρόταση, ο Παναθηναϊκός -ορθώς- απέσυρε τη δική του και αν χρειαστεί να ξαναμιλήσουν, θα γίνει από μηδενική βάση. Μην απορήσετε αν δείτε τον Λάσμε να παραμένει στον Παναθηναϊκό με λιγότερα από αυτά που -αρχικά- του πρόσφεραν οι «πράσινοι».

Το σίγουρο είναι ότι τα δεδομένα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει και τα ποσά που... ρίχνουν στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων ο Γιαννακόπουλος και οι Αγγελόπουλοι, κρίνονται υπέρ του δέοντος ικανοποιητικα για τις σημερινές συνθήκες. Γι' αυτό και υπάρχει -κατά τη προσωπική μου άποψη- μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Πλέον οι ομάδες κάνουν σκάουτινγκ για να αποκτήσουν παίκτες οι οποίοι θα έχουν τα φόντα για να πρωταγωνιστήσουν. Δεν παίρνουν «έτοιμους» και ούτε προσφέρουν εκατομμύρια για αστέρες του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου μπάσκετ. Παλιότερα το βλέπαμε, αλλά όχι πια...

Οι «αιώνιοι» κινούνται στη σωστή βάση. Κάνουν σωστές και προσεγμένες κινήσεις. Μπασκετικές κινήσεις... Ήδη έχουν αποκτηθεί κάποιοι παίκτες, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν άμεσα, ενώ υπόσχονται και πολλά για το μέλλον...