Το «πράσινο» δεδομένο και το «ερυθρόλευκο» ερώτημα

1922210 1

Πριν από το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ επιβεβαιώθηκε ο... άγραφος νόμος των τελικών! Οτιδήποτε και αν είχε προηγηθεί στη διάρκεια της σεζόν, οτιδήποτε και αν είχαν κάνει οι «αιώνιοι» εντός και εκτός συνόρων, ΔΕΝ θα έπαιζε κανέναν απολύτως ρόλο στη σειρά.

Οι τελικοί Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού είναι ένα ΑΛΛΟ και τελείως διαφορετικό πρωτάθλημα από αυτό της regular season. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην πρεμιέρα της περασμένης Κυριακής. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να είχε το πλεονέκτημα, μπορεί να ήταν το φαβορί για το 1-0 ωστόσο ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε πολύ πιο έτοιμος και διαβασμένος και κατάφερε να αποδράσει με το «διπλό» και το... 0-1.

Αμέσως μετά το το τέλος του συγκεκριμένου αγώνα, κανείς δεν έβαζε το χέρι του στη φωτιά για επικράτηση του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Οι περισσότεροι ή τουλάχιστον όλοι όσοι γνωρίζουν καλά τι σημαίνει «τελικοί αιωνίων» έκαναν λόγο για ΑΛΛΟ ματς και στο φαληρικό παλέ. Εν μέρει δικαιώθηκαν. Γιατί εν μέρει; Ουσιαστικά ήταν το... ίδιο παιχνίδι, αλλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και διαφορετική έκβαση των πραγμάτων.

Αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που παρουσιάστηκε πολύ πιο έτοιμος και διαβασμένος με αποτέλεσμα να «απαντήσει» στο break και να ανακτήσει το αβαντάζ της έδρας στους τελικούς. Ματς «copy-paste» αλλά με νικήτρια την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ και έναν Ολυμπιακό... αγνώριστο και ιδιαίτερα νευρικό.

Πάμε τώρα στο μεγάλο δεδομένο των τελικών: Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει ότι έχει περισσότερα καύσιμα στο ρεζερβουάρ του, οι παίκτες βγάζουν περισσότερη ενέργεια, ενώ απέκτησε πλέον και το ψυχολογικό πλεονέκτημα, εκτός από το αβαντάζ της έδρας. Στοιχεία που του δίνουν αυτομάτως το προβάδισμα σε σχέση με τον Ολυμπιακό! Και αυτό διότι είναι χειρότερο για τους «ερυθρόλευκους» (και καλύτερο για τους «πράσινους») να έρχονται από break στο break, από το να ήταν η σειρά στο 1-1 έχοντας νικήσει στο δεύτερο ματς της σειράς.

Πάμε τώρα και στο μεγάλο ερωτηματικό: Έχει ο Ολυμπιακός τα ψυχικά αποθέματα για να επιστρέψει; Αν λάβουμε υπόψιν μας και τη σειρά με τη Ζάλγκιρις όπου οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν να «αδειάζουν» και να μένουν από δυνάμεις, θεωρείται πολύ δύσκολο. Όμως από τη στιγμή που διακυβεύεται ο τελευταίος (αλλά και ο μοναδικός και για τις δύο ομάδες) τίτλος της σεζόν, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά...