Μετά θα (μας) φταίνε οι... Γκασόλ!

6

Kάπου εδώ, ολοκληρώθηκε ένα ακόμα μπασκετικό καλοκαίρι. Με τα προολυμπιακά του τουρνουά, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και φυσικά τα πέντε Ευρωμπάσκετ των μικρότερων ηλικιών.

Αν κάνουμε μια «σούμα» από όλες τις διοργανώσεις θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι «τίποτα στην ζωή δεν είναι τυχαίο» όσον αφορά την ισπανική κυριαρχία. Από την Εθνική ανδρών και γυναικών, μέχρι αυτές των Παίδων και των Κορασίδων. Εχουμε και λέμε. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, οι «φούριας ρόχας» κατέκτησαν το χάλκινο στους άνδρες και το ασημένιο στις γυναίκες. Η Ελλάδα; Απούσα από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Και πάμε παρακάτω όπου είναι και το «ζουμί» της όλης υπόθεσης. Η Ισπανία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, αφού στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στις κατηγορίες U20 και U16 των ανδρών, όπως επίσης πρωταθλήτρια Ευρώπης στις αντίστοιχες κατηγορίες U20 και 16 στις γυναίκες. Παράλληλα είχαν και το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ U18! Kι όλα αυτά μέσα σε ένα καλοκαίρι! Ναι. Σε ένα καλοκαίρι!

Όσο για τη δική μας καταμέτρηση; Τρεις υποβιβασμοί σε Παίδων, Νέων Γυναικών και Κορασίδων και δύο άνοδοι από την Β' κατηγορία σε επίπεδο Νέων Ανδρών και Νεανίδων. Αναμφισβήτητα το πρόσημο μόνο... θετικό δεν ήταν αλλά σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν ευθύνονται οι παίκτες. Τα παιδιά ΜΟΧΘΟΥΝ καθημερινά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και προσπαθούν να τιμήσουν τη φανέλα με το εθνόσημο. Και είναι τα μόνα που ΔΕΝ φταίνε σε τίποτα απολύτως.

Το πρόβλημα εστιάζεται αλλού. Είναι τυχαίο το σλόγκαν «είχε πρόγραμμα;» Ρητορικό το ερώτημα. Οι Ισπανοί (αλλά και οι Σέρβοι και οι Λιθουανοί, εσχάτως και οι Γάλλοι) για να φτάσουν σε αυτό το σημείο και να σαρώσουν τα πάντα στο πέρασμά τους είχαν οργάνωση και πρόγραμμα. Δεν άφησαν τίποτα στην τύχη τους. Και καλά θα κάνουν και οι ιθύνοντες του ελληνικού μπάσκετ να μιμηθούν και όχι να αδιαφορούν. Το ελληνικό μπάσκετ έχει παρελθόν, ισχυρό παρόν και λαμπρό μέλλον. Αρκεί να γίνουν σωστές και μεθοδικές κινήσεις από αυτούς που ΠΡΕΠΕΙ. Το ελληνικό μπάσκετ οφείλει να ορθοποδήσει. Οχι για κανέναν άλλον λόγο. Απλά μπορεί. Έχει ΚΑΙ τις βάσεις, αλλά ΚΑΙ την παιδεία για να φτάσει (και να παραμείνει) στο υψηλότερο επίπεδο...

Απλά αύριο-μεθαύριο αν τα (σημερινά) πιτσιρίκια της Ισπανίας συνεχίζουν να κυριαρχούν στα Ευρωμπάσκετ και στα Μουντομπάσκετ και να κερδίζουν την Εθνική μας σε σταθερή βάση, μην αρχίζουμε να λέμε ότι φταίνε οι... φάτσες τους ή ο χαρακτήρας τους ή η διαιτησία ή ότι είναι αχώνευτοι γενικά... Απλά, είχαν πρόγραμμα...