Ανεβαίνει πολλά επίπεδα

pao neoi

Φανταστείτε τον Παναθηναϊκό στην προ-μεταγραφών εποχή. Αρκετά προβλέψιμος στην επίθεση, χωρίς ενέργεια στην άμυνα, με πολλά «κενά» διαστήματα κατά τη διάρκεια των αγώνων και περιορισμένο rotation από την πλευρά του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Στοιχεία τα οποία στέρησαν από τους «πράσινους» μια καλύτερη πορεία στον πρώτο γύρο του ΤΟΡ-16 της Ευρωλίγκας και -ενδεχομένως- το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Οι αδυναμίες είχαν γίνει κάτι παραπάνω από «χτυπητές» στο «πράσινο» ρόστερ. Από τη στιγμή που ο Σέρβος προπονητής δεν υπολόγιζε (για τους δικούς του, αγωνιστικούς λόγους) τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ο Νίκος Παππάς ήταν εκτός κλίματος ομάδας, ο Σάσα Πάβλοβιτς δεν είχε δικαιώσει τον τεχνικό του Παναθηναϊκού και ο Ογκνιεν Κούζμιτς ήταν αρκετά επίπεδα πιο πίσω, έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Και μάλιστα μεγάλες!

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν άφησε την ομάδα στο έλεος του Θεού και ούτε πήρε αποφάσεις  εν θερμώ. Το αντίθετο. Το μόνο που έκανε ήταν να ενισχύσει την ομάδα προκειμένου να παρουσιαστεί (πολύ) καλύτερη στη συνέχεια της Ευρωλίγκας και του εγχώριου πρωταθλήματος. Και φυσικά δεν επέλεξε παίκτες από το δεύτερο ή το τρίτο ράφι, αλλά τηρουμένων των αναλογιών και με βάση το χρονικό σημείο της σεζόν, έκανε τις καλύτερες -ίσως- επιλογές. Παίκτες οι οποίοι αναμένεται να δώσουν στοιχεία που έλειπαν από την ομάδα και να ανεβάσουν πολλά επίπεδα τον Παναθηναϊκό.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Μαρκίζ Χέινς είναι ο παίκτης ο οποίος αποκτήθηκε για να συμπληρώσει τον Νικ Καλάθη στην περιφέρεια και να βοηθήσει -εκτός των άλλων- και στο σκοράρισμα. Ενα γκαρντ που τρέχει στο ανοικτό γήπεδο, έχει καλό σουτ, αλλά και ένας παίκτης που χρειάζεται... χαλινάρι στην άσχημη μέρα του. Καλός πασέρ, βλέπει γήπεδο, ενώ μπορεί να τελειώσει και φάσεις στο «ένας εναντίον ενός». Στοιχείο που έλειπε από τον Παναθηναϊκό τη φετινή σεζόν...

Ουσιαστικά δεν υπήρχε παίκτης ο οποίος να είχε τη «δική του φάση», κάτι που μπορούν να κάνουν, τόσο ο Χέινς, όσο και ο Ελιοτ Ουίλιαμς. Ο πρώην παίκτης των Σάντα Κρουζ Ουόριορς ίσως και να είναι καλύτερος του Χέινς σε αυτό το κομμάτι, αφού μπορεί να «τελειώσει» φάσεις με σουτ ύστερα από ντρίπλα. Αγωνίζεται κυρίως στην θέση του σούτινγκ γκαρντ, μπορεί να βοηθήσει στο «τρία», ενώ με την καλή του πάσα μπορεί να τον δούμε -σε ειδικές συνθήκες- και σε ρόλο οργανωτή. Σίγουρα το μεγάλο του ατού είναι το σκοράρισμα και μαζί με τον Φελντέιν αναμένεται να δημιουργήσουν «πυρηνικό δίδυμο» στην θέση του σούτινγκ γκαρντ. Με τα αθλητικά του προσόντα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και στην άμυνα, ενώ είναι και ο παίκτης που θα ζητήσει τη μπάλα στα κρίσιμα προκειμένου να «εκτελέσει». Η προσθήκη του πρώτου σκόρερ του ΝBDL, όχι μόνο χαρακτηρίζεται χρήσιμη, αλλά κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Last but not least ο Βινς Χάντερ, ο οποίος θα δώσει όλα αυτά που έλειπαν από τον Παναθηναϊκό. Όπερ και σημαίνει ενέργεια, αθλητικά προσόντα, άμυνα πάνω από τη στεφάνη και εύκολο ριμπάουντ. Επίσης μπορεί να μαρκάρει οποιονδήποτε παίκτη, ανεξαρτήτου ύψους (σ.σ. όπως και ο Γκιστ) και να «σκεπάσει» τα καλάθια με τις αλτικές του ικανότητες. Επιπλέον είναι παίκτης του pick n roll, αρκετά δυνατός μέσα στη ρακέτα, ενώ  μπορεί να «τελειώσει» φάσεις με πάσες πίσω από την πλάτη της άμυνας. Βέβαια δύσκολα θα πάρει πλάτη προκειμένου να παίξει «ένας εναντίον ενός»,  δεν φημίζεται για τη καλή του πάσα, ούτε και για το σουτ από τα 4-5 μέτρα. Παρόλα αυτά έχει το «πακέτο» που ήθελε ο Σάσα Τζόρτζεβιτς προκειμένου να ολοκληρώσει το παζλ των ψηλών...

Εν κατακλείδι. Το ρόστερ του Παναθηναϊκού παρουσιάζεται πιο γεμάτο από ποτέ και έτοιμο για να κάνει την υπέρβαση στην Ευρωλίγκα. Να τερματίσει στην 2η θέση που θα του δώσει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και από εκεί και πέρα να διεδικήσει την είσοδο στο φάιναλ φορ του Βερολίνου που αποτελεί και τον κρυφό (όσο και διακαή) πόθο της ομάδας.