Οι πολλές απουσίες έφεραν την πρώτη ήττα!

4642381 1

Η... ελλιπέστατη Εθνική μας ομάδα γνώρισε την πρώτη της ήττα στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Βελιγράδι, με την Σερβία που... καιγόταν για τη νίκη να παίρνει τελικά το ροζ φύλλο (84-61) χάρη στην αντεπίθεση που έκανε από το 25' και μετά.

 Από τη μία η Εθνική μας ομάδα ήταν παντελώς αδιάφορη στην αναμέτρηση της 10ης αγωνιστικής των Προκριματικών στο Βελιγράδι. Η πρόκριση για τα γήπεδα της Κίνας είχε «τσεκαριστεί» από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ ο Θανάσης Σκουρτόπουλος είχε να αντιμετωπίσει και πολλές απουσίες σε αυτό το ματς. Από την άλλη, η Σερβία «καιγόταν» για τη νίκη, ειδικά μετά και την ήττα του Ισραήλ από την Γεωργία. Και αυτό φάνηκε στο παρκέ. Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς ήθελε πάση θυσία τη νίκη ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες της πρόκρισης και να γίνει το «αφεντικό» στον δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Όπερ και εγένετο. Η Σερβία επικράτησε της Ελλάδας με 84-61 και αυτό χάρη σε ένα εκρηκτικό πεντάλεπτο από το 25' έως και το τέλος της τρίτης περιόδου, όταν και πραγματοποίησε ένα επιμέρους 18-2 με αποτέλεσμα να πάρει διαφορά 19 πόντων! Και μάλιστα σε μια στιγμή που η Εθνική μας φάνηκε να είναι ανταγωνιστική, έχοντας μειώσει στους τρεις πόντους (49-46). Μέχρι εκεί όμως. Η συνέχεια ανήκε ολοκληρωτικά στους γηπεδούχους, οι οποίοι είχαν έναν φοβερό Γιόβιτς ο οποίος είχε 22 πόντους με 9/13 σουτ και 4 ασίστ. Εξαιρετικοί και οι Ραντούλιτσα (13π.), Μίτσιτς (13π.) ενώ από την ελληνική ομάδα που είχε τα... δικά της ξεσπάσματα, οι μοναδικοί «διψήφιοι» ήταν οι Λευτέρης Μποχωρίδης και Χρήστος Σαλούστρος οι οποίοι πέτυχαν από 12 πόντους ο καθένας.

Το ματς

Ήταν εμφανής η «δίψα» και η ανάγκη των Σέρβων για τη νίκη από το πρώτο λεπτό του αγώνα! Μπήκαν πολύ πιο δυνατά από την Εθνική μας, πέρασαν αρκετά τη μπάλα μέσα στο καλάθι και δη σε Ραντούλιτσα και Γέλοβατς, την ώρα που η ελληνική ομάδα αναλώθηκε σε πολλά λάθη και δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των γηπεδούχων. Για την ακρίβεια... παρασύρθηκε με αποτέλεσμα να βρεθεί από νωρίς στο -15 και δη με τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου (29-14). Η άμυνα της Εθνικής «έμπαζε» από παντού και αυτό αποτυπώθηκε στο φύλλο της στατιστικής αφού η Σερβία είχε 11/13 δίποντα στην πρώτη περίοδο και η Ελλάδα 6/14 εντός παιδιάς και 9 λάθη!

Λογικό και επόμενο να χάσει την επαφή με το σκορ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έκανε σε εκείνο το διάστημα ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Στη συνέχεια ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ανακάτεψε την τράπουλα και παρά το γεγονός ότι η Εθνική βρέθηκε και στο -17 (40-23 στο 17') είχε τον τρόπο για να... επιστρέψει στο παιχνίδι. Αφενός λόγω της άμυνάς της που βελτιώθηκε αισθητά και δεν θύμιζε σε τίποτα την... αεράμυνα της πρώτης περιόδου και αφετέρου χάρη στους Μποχωρίδη και Σαλούστρο, οι οποίοι πήραν την σκυτάλη στην επίθεση.

Με ένα επιμέρους 12-4 στο τελευταίο τρίλεπτο μπόρεσε να «ψαλιδίσει» την διαφορά στους 9 πόντους (44-35) με τη λήξη του ημιχρόνου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεύτερο δεκάλεπτο η «γαλανόλευκη» δέχτηκε τους... μισούς πόντους σε σχέση με το πρώτο, μείωσε τα λάθη της, ενώ είχε σε αυτό το διάστημα 4/6 δίποντα και 3/8 τρίποντα!

Η αντεπίθεση της Εθνικής μας κράτησε και για πέντε λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο, με την διαφορά να «πέφτει» και στους 3 πόντους (49-46)! Παρόλα αυτά κάποιες λεπτομέρειες σε συνδυασμό με την έλλειψη συγκέντρωσης σε άμυνα και επίθεση, έμελλε να αποδειχθούν... καταστροφικές για την Ελλάδα. Αντί να μειώσει και άλλο η Εθνική ή να ισοφαρίσει ή ακόμα και να περάσει μπροστά δέχτηκε να επιμέρους 18-2 (!) με αποτέλεσμα να βρεθεί στο -19 (67-48) με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου. Ουσιαστικά η Εθνική πέτυχε μόλις δύο πόντους από το 25' έως το 30' με αποτέλεσμα να... βγει νοκ άουτ από την αναμέτρηση και να οδηγηθεί στην πρώτη της ήττα στα Προκριματικά.

Η τέταρτη περίοδος αποτέλεσε τυπική διαδικασία για τις δύο ομάδες και απλά περίμεναν να... τελειώσει το ματς. Η διαφορά παρέμενε σε υψηλά επίπεδα για την Σερβία η οποία έριξε ταχύτητα και η Εθνική μας κατάφερε να μειώσει μέχρι τους 12 πόντους (72-60) τρία λεπτά πριν από το τέλος. Αν και η διαφορά έφτασε και στους 23 πόντους με τη λήξη του αγώνα. Μάλιστα ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έδωσε χρόνο συμμετοχής και στους Μιχάλη Λούντζη, Βασίλη Μουράτο.

Τα δεκάλεπτα: 29-14, 44-35, 67-48, 84-61