Μίσσας: «Να λειτουργήσουμε και πάλι με τη μορφή πίεσης!»

1739812

Ο Κώστας Μίσσας ανέλυσε το ματς με τους Λιθουανούς, έδωσε έμφαση στα στοιχεία που πρέπει να προσέξει η Ελλάδα και μίλησε για την ψυχολογία των παικτών του, ενόψει του ματς με την «Λιέτουβα» (10/09, 21:30).

 Αναλυτικά τα όσα είπε:

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε αρχικά: «Ο δικός μας προβληματισμός και η πίεση πρέπει να υπάρχει, για να βγάλουμε έναν καλύτερο εαυτό από την εικόνα που είχαμε στην πρώτη φάση. Σίγουρα ότι παίξαμε ήδη ένα νοκ άουτ και διαχειριστήκαμε την πίεση είναι θετικό. Παίζουμε με μια αρκετά καλή ομάδα, που έχει ταλέντο και αδυναμίες. Όλες οι ομάδες καθορίζονται από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Είναι σημαντικό το κομμάτι της τακτικής και της συγκέντρωσης. Έχουμε αντιληφθεί τι πρέπει να κάνουμε ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Στην άμυνα πρέπει να είμαστε πολύ καλύτεροι. Η άμυνά μας έχει πολλά πάνω - κάτω και φυσικά πρέπει να ολοκληρώνεται με ριμπάουντ, γιατί η Λιθουανία είναι δεύτερη στα επιθετικά ριμπάουντ στην πρώτη φάση. Παίζουν πολύ στο ποστ με Βαλαντσιούνας και Μοτιεγιούνας και φυσικά παίζουν πικ εν ρολ με τον Καλνιέτις κατά πρώτο λόγο. Είναι πολύ σημαντικό τι συγκέντρωση θα έχουμε σε όλους αυτούς τους τομείς, όπως και η απόλυτη διάθεση και η υπέρβαση, πρώτα στο ένας εναντίον ενός και στο κομμάτι των συνεργασιών. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει μπάλα που δεν θα βουτήξουμε να διεκδικήσουμε ή ριμπάουντ στο οποίο δεν θα κάνουμε μποξ άουτ. Έχουμε τη δυνατότητα να τρέξουμε γιατί η Λιθουανία δεν έχει πολύ οργανωμένο αμυντικό τρανζίσιον.

Στο κομμάτι του αιφνιδιασμού είναι επικίνδυνοι γιατί τελειώνουν συχνά με μακρινό σουτ. Χρειάζεται προσοχή στις επιστροφές μας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσήλωση και συγκέντρωση, με διάφορες μορφές τακτικής. Αν δούμε ένα στατιστικό που είναι πολύ σημαντικό, η Λιθουανία έχει 37% στα τρίποντα και εμείς 39% (γελάει). Πολλές φορές τα νούμερα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια στο κομμάτι της στατιστικής. Συχνά υπάρχουν κάποια απρόβλεπτα πράγματα σε ένα παιχνίδι. Στόχος είναι να αρχίσουμε και να τελειώσουμε το νοκ άουτ όπως εμείς θέλουμε». 

Για την πίεση στον Μάντας Καλνιέτις, τον μοναδικό κλασικό πλέι μέικερ της Λιθουανίας, είπε:«Σίγουρα πρέπει να πιέσουμε τον Καλνιέτις σε όλο το γήπεδο. Εμείς μπορούμε να παίξουμε πίεση σε όλο το γήπεδο ή στο μισό και φυσικά πρέπει να κουράσουμε τον γκαρντ τους. Η γενική λογική είναι για πίεση στην μπάλα, ώστε να μην περνούν πολλές μπάλες στο ‘4’ ή στο ‘5’. Το κομμάτι της επίθεσης είναι εξίσου σημαντικό. Όποτε έχουμε τρανζίσιον πρέπει να χτυπήσουμε στο τρανζίσιον, αλλά και στο σετ παιχνίδι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα, για να κινήσουμε τους δικούς τους ψηλούς. Ο Βαλαντσιούνας παίζει λίμπερο στην άμυνα, παίζει πολύ χαμηλά, αλλά μπορεί να μετακινηθεί, ειδικά σε πλαϊνά πικ εν ρολ». 

Μιλώντας για τα μεγάλα «μεγέθη» της Λιθουανίας επισήμανε: «Στην άμυνά της η Λιθουανία χρησιμοποιεί τα μεγάλα κορμιά, στους ψηλούς ή στα τριάρια. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη τακτική. Το κομμάτι των ριμπάουντ είναι ζήτημα τοποθέτησης. Δεν πρέπει να τους δώσεις χώρο να πηδήξουν, γιατί αν το κάνουν μπορούν να περάσουν από πάνω σου. Σε κάποια παιχνίδια είχαμε αρκετά χαμένα ριμπάουντ, αλλά δεν έχουν ευθύνη πάντα μόνο οι ψηλοί παίκτες. Χρειάζεται συγκέντρωση από όλους. Στα δίποντα, όπου η Λιθουανία είναι πολύ εύστοχη, θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει στο ένας-ένας, την παγίδα στην αδύνατη πλευρά και την παγίδα στη δυνατή πλευρά. Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τα close out, αν και δεν γίνεται να κλείσουμε τα πάντα. Έχουμε παίξει με πολλές αλλαγές τακτικής στην άμυνα και έχουμε δείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε καλά, αλλά χρειάζεται διάρκεια. Τα 5-6 λεπτά δεν είναι αρκετά σε αυτό το επίπεδο». 

Τέλος, για την ψυχολογική προετοιμασία της ελληνικής ομάδας, υπογράμμισε: «Δοκιμαστήκαμε σε ένα πολύ δύσκολο ματς απέναντι στην Πολωνία. Ψυχικά τα παιδιά έβγαλαν δύναμη και περάσαμε κάνοντας το αυτονόητο. Αυτή τη στιγμή πρέπει πάλι να λειτουργήσουμε με μια μορφή πίεσης. Δεν σημαίνει ότι περάσαμε και ανακουφιστήκαμε. Πρέπει να υπάρχει και πάλι πίεση. Δεν πρέπει να νιώσεις ανακούφιση ή άνεση πριν από ένα χιαστί ματς. Όταν έρχεται το τζάμπολ πρέπει να παίζεις μπάσκετ. Μιλάμε για ένα παιχνίδι με συγκεκριμένα πράγματα. Φυσικά όταν έχεις πολύ μεγάλη πίεση, δεν μπορείς να τρέξεις και να πηδήξεις. Όταν μπαίνεις στο παιχνίδι πρέπει όμως να παίζεις ελεύθερα και συγκεντρωμένα, όχι να σκέφτεσαι ‘αν’. Οι παίκτες μας έχουν εμπειρία, είναι υψηλού επιπέδου και πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν».