Στην αφετηρία του Ευρωμπάσκετ (vid)

Λίγες ώρες έμειναν για το τζάμπολ του 39ου Ευρωμπάσκετ και η Εθνική μας ομάδα παρουσιάζεται πανέτοιμη για να μπει με το δεξί στη διοργάνωση κόντρα στα Σκόπια (19:00, ΑΝΤ 1 και Ote Sport 4). 

Ο Φώτης Κατσικάρης δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και όπως δήλωσε λίγο μετά το τέλος της προπόνησης «είναι αλήθεια πως ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να ξεκινήσει η διοργάνωση και είμαστε ανυπόμονοι. Η ομάδα έχει μία βελτίωση στην άμυνα και σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να στηριχθούμε. Υπάρχει διάθεση και τα προσόντα για να παίξουμε αυτό που θέλουμε στην άμυνα. Αν μπούμε με αυτή τη νοοτροπία από αύριο, η ομάδα θα βρίσκει και ρυθμό για θα βελτιώνεται σε κάθε παιχνίδι» και πρόσθεσε:

«Όπως έγινε η προετοιμασία και έτσι όπως είναι η δωδεκάδα, δεν θέλαμε να είμαστε σε τοπ φόρμα στα παιχνίδια του ομίλου. Η ομάδα είναι πάντα έτοιμη να κερδίζει τα παιχνίδια. Τελειώνοντας τον όμιλο η ομάδα θα είναι σε πικ φόρμα, εάν φυσικά δεν έχουμε κάποιον τραυματισμό. Έχουμε μία δωδεκάδα αυτή τη στιγμή και έχουν γίνει διάφορες αναλύσεις. Όταν λέμε στο πικ, πέρα από τους ρόλους που έχουμε συζητήσει, το θέμα είναι να βρουν ρυθμό οι παίκτες που δεν έχουν βρει.

Ξέρετε καλά ότι δεν θα μοιραστεί ο χρόνος σε δώδεκα παίκτες. Εξαρτάται το παιχνίδι. Και το λέω για να προλάβω καταστάσεις, πως εάν δεν παίξει κάποιος σε ένα παιχνίδι δεν θα σημαίνει κάτι. Γνωρίζω τους παίκτες καλά και εδώ ήρθαμε να παίξουμε σοβαρά και να είμαστε σοβαροί για 40 λεπτά. Ξέρουμε την επικινδυνότητα της πρεμιέρας. Μπορεί να λείπουν κάποιοι παίκτες από την ΠΓΔΜ, αλλά είναι ομάδα του γιουγκοσλάβικου στιλ».

Για τον όμιλο: «Είναι ένας όμιλος που βάσει προγράμματος είναι σημαντικό να μην έχουμε κενά διαστήματα. Έχουμε ένα ντέρμπι με την Κροατία και βλέπουμε. Είναι διαφορετικές συνθήκες σε κάθε παιχνίδι».

Για τους ρόλους των παικτών: «Έχουμε μιλήσει για το ρόλο του καθενός. Το θέμα είναι να μπαίνεις και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».

Για την επίσκεψη στο μουσείο του Ντράζεν Πέτροβιτς: «Είχαμε την ευκαιρία να πάμε στο μουσείο και ήταν μεγάλη η έκπληξη με την παρουσίαση της φανέλας του. Ήταν συγκινητικό. Άλλα, ήταν καλό για το γιο μου γιατί έχει δει τον Ντράζεν Πέτροβιτς σε πολλά βιντεάκια. Είναι ένα λιτό, αλλά πολύ όμορφο μουσείο για μία τεράστια μορφή του παγκοσμίου μπάσκετ. Την είχα γνωρίσει και παλιότερα τη μητέρα του Ντράζεν και ξέρω τι κάνει κάθε μέρα για την αγάπη του γιου της. Μου μίλησε για την αγάπη των Ελλήνων στον Πέτροβιτς».

Μπουρούσης: «Σαν να είναι η τελευταία μου διοργάνωση»

Ο Γιάννης Μπουρούσης με τη σειρά του παρουσιάστηκε πιο αποφασισμένος από ποτέ! «Το παιχνίδι κόντρα στα Σκόπια είναι το πρώτο μας στη διοργάνωση. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει πίεση. Πλέον δεν έχεις περιθώριο να μην είσαι 100% συγκεντρωμένος! Οφείλουμε να παίξουμε δυνατά σε όλα τα παιχνίδια, δεν έχουμε άλλη επιλογή» εξήγησε στην αρχική του τοποθέτηση ο διεθνής σέντερ.

Στγη συνέχεια τόνισε: «Αυτή η ομάδα πρέπει να συνεχίσει στο πιο υψηλό επίπεδο. Όπως ήλθα κι εγώ το 2005 και η Εθνική Ανδρών έφτασε στην κορυφή, έτσι και τώρα ακολουθεί μια γενιά πολύ ταλαντούχα. Πρέπει να πάμε την Ελλάδα όσο πιο ψηλά γίνεται. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλές στεναχώριες, την πονάμε πολύ την Εθνική. Δεν θέλω να επαναλάβω ότι παρατάμε τις οικογένειές μας κάθε καλοκαίρι. Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε εδώ! Όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στον στόχο μας».

Όσο για την αμυντική λειτουργία της Εθνικής; «Όπως είπα και πριν, τα τελευταία χρόνια οι σφαλιάρες ήταν συνεχόμενες. Πρέπει να σηκωθούμε και να βγούμε μπροστά! Αν πάμε καλά στα πρώτα χιαστί, η Εθνική μπορεί να κάνει καλή πορεία. Σίγουρα η χημεία παίζει ρόλο. Το 2005, το 2006 και το 2007 ήταν η άμυνα που μας έδωσε τα αποτελέσματα κι εκεί, ακριβώς, πρέπει να επικεντρωθούμε».

Για να καταλήξει λέγοντας: «Εγώ βλέπω το Eurobasket σαν την τελευταία μου διοργάνωση! Γι' αυτό πρέπει να μπω και να τα δώσω όλα. Πρέπει να παίξουμε σαν να είναι η τελευταία μας χρονιά». Όμως, έγινε και η απαραίτητη υπνεθύμιση στον Μπουρούση ότι η Εθνική μπορεί να κερδίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Μακάρι να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Ε, εκεί θα πάω. Θα αφήσουμε την Ολυμπιάδα (γέλια);»

Μάντζαρης: «Βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ»

Τέλος, ο Βαγγέλης Μάντζαρης τόνισε: «Η χημεία είναι το μυστικό. Εγώ προσωπικά ακόμα και αν μπω να παίξω για πέντε λεπτά, θα τα δώσω όλα. Είναι θέμα του προπονητή από εκεί και πέρα. Και άλλες ομάδες είχαν μεγάλες προσωπικότητες στο παρελθόν και κατέληξαν να παίξουν μπουνιές.

Εμείς βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ, θέτουμε τους εαυτούς μας στην υπηρεσία της ομάδας. Η πρεμιέρα είναι σημαντική και το ίδιο ισχύει και για το αυριανό παιχνίδι».