Στο χέρι του «Παπ» ο πρωταγωνιστικός ρόλος

papanikolaou256

Δυο είναι τα ζητούμενα που σηματοδοτούν την επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου στον Ολυμπιακό, ύστερα από δυόμισυ χρόνια και αφού ο διεθνής φόργουορντ έκανε πραγματικότητα το «American dream» παίζοντας στους Χιούστον Ρόκετς και στους Ντένβερ Νάγκετς.

Πρώτον, σε ποιό αγωνιστικό επίπεδο βρίσκεται, όχι τόσο για την φυσική κατάσταση του, αλλά για τον χρόνο συμμετοχής που είχε στο ΝΒΑ, τους τρείς τελευταίους μήνες και ενώ ήταν άπρακτος στο πρώτο εξάμηνο του 2015, λόγω τραυματισμού. Δεύτερον, για τον χρόνο συμμετοχής που θα του δοθεί από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, στην συνύρπαξη με τον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Μάτ Λοτζέσκι (όταν αποθεραπευτεί), στην θέση «3».

Στο πρώτο ζητούμενο, η απάντηση θα δοθεί από τον ίδιο τον Παπανικολάου που έχει δυο σημαντικά πλεονεκτήματα για να είναι θετική. Έχει μεγάλη διάθεση να παίξει ξανά στον Ολυμπιακό και γι’ αυτόν τον λόγο, απέρριψε άλλες προτάσεις και έδειξε απροθυμία στην Μπαρτσελόνα να τον επανεντάξει στην ομάδα της. Η προσαρμοστικότητα του στον Ολυμπιακό θα είναι άμεση, γιατί αυτονόητα γνωρίζει την ομάδα, τον προπονητή, τους πάντες, μέχρι και το ντουλάπι του στα αποδυτήρια του ΣΕΦ.

Αγωνιστικά, ο «Παπ» επιβάλλεται να μάθει ξανά τον Ολυμπιακό που είναι αρκετά διαφορετικός από την τελευταία ομάδα που ήταν μέλος της, μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Ευρωπαίοι παίκτες που προέρχονται από θητεία στο ΝΒΑ, χρειάζονται πίστωση χρόνου. Δεν έχουν «ξεχάσει» το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά ο τρόπος παιχνιδιού στην άλλη άκρη του Ατλαντικού δεν είχε και εξακολουθεί να μην έχει σχέση με την Ευρώπη. Στην περίπτωση του Παπανικολάου, ιδιαίτερα, φάνηκε η αδυναμία του να βοηθήσει ουσιαστικά την Εθνική ομάδα στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, εξαιτίας, κυρίως, της απραξίας του στο Χιούστον. Ο ίδιος έβαζε ερωτηματικό ακόμα και για την αρχική κλήση του, ο Κατσικάρης τον είχε στην τελική 12άδα, αλλά δοκιμάστηκε ελάχιστα.

Στον Ολυμπιακό, ο Παπανικολάου θα πρέπει να κερδίσει ξανά την θέση του φόργουορντ. Στην σκέψη του Σφαιρόπουλου είναι η χρησιμοποίηση του και ως πάουερ φόργουορντ, το ίδιο μπορεί να γίνει και με τον Παπαπέτρου, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στο «3», αλλά ο βασικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος απο το να παίξει στην θέση που έκανε όνομα στο ελληνικό μπάσκετ.

Πέραν της «εκρηκτικότητας» στο παιχνίδι του, ο Παπανικολάου χρειάζεται βελτίωση στο σουτ, όπως είναι η βασική απαίτηση αυτής της θέσης και το πράττει ο Λοτζέσκι. Έχει, όμως, κάλλιστα όλες τις προδιαγραφές να εξελιχθεί σε...Πρίντεζη στο δεύτερο κομμάτι της «ερυθρόλευκης» θητείας του και πέραν της δεδομένης επανελληνοποίησης του Ολυμπιακού, με διεθνή παίκτη από το πρώτο...ράφι, να αποτελέσει στέλεχος της ομάδας για την επόμενη πενταετία και ίσως ο ηγέτης της, στην μετά-Σπανούλη εποχή.