«Τα πάντα ξεκινούν από την άμυνα»

priftis

Με στόχο το καλύτερο ποδαρικό στις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, ο Αρης υποδέχεται το απόγευμα του Τετάρτης (6/1, 19:00) την Νεπτούνας Κλαϊπέντα για την πρώτη αγωνιστική του Last 32 του Eurocup.

Τις απόψεις τους κατέθεσαν o Δημήτρης Πρίφτης, επίσης ο σέντερ του ΑΡΗ, Jamelle Hagins και ο κόουτς της λιθουανικής ομάδας, Dainius Adomaitis. Αναλυτικά ΄ποσα ειπώθηκαν στη Media Day:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ: «Ξεκινάει η φάση των 32 για μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η ομάδα θα παίξει άλλα έξι ματς στην ευρωπαϊκή διοργάνωση. Όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα. Η Neptunas είναι μία λιθουανική ομάδα που παίζει όλα τα ματς σε υψηλό ρυθμό. Δε διστάζει να σουτάρει, η φύση της είναι επιθετική και έχει επιθετικό ταλέντο. Για μας είναι σημαντικό να μπορέσουμε να την περιορίσουμε επιθετικά για να δημιουργήσουμε τις βάσεις ώστε να φτάσουμε στη νίκη».

Για το ότι αναμετρώνται η δεύτερη καλύτερη άμυνα (ΑΡΗΣ) με την έκτη καλύτερη επίθεση (Neptunas) στο Eurocup: «Το όπλο της Neptunas είναι η επίθεση και το δικό μας η άμυνα. Εκεί πρέπει να συγκεντρωθούμε περισσότερο. Αυτή ακριβώς είναι η αντιπαλότητα: Ποιος θα κερδίσει, η επιθετική ομάδα ή η αμυντική. Συνήθως η επιθετική ομάδα έχει το προβάδισμα, αλλά νομίζω ότι έχουμε δείξει πως μπορούμε να κρατήσουμε φύσει επιθετικές ομάδες χαμηλά στο σκορ και να διεκδικήσουμε το παιχνίδι».

Για το αήττητο της έδρας και το ότι η ομάδα έχει δώσει ήδη αρκετά ματς στην Ευρώπη: «Έχουμε ήδη 10 παιχνίδια στα πόδια μας και το γήπεδό μας είναι μεγάλο πλεονέκτημα για μας. Δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία ως ρόστερ και ομάδα στη φάση των 32 αλλά μπαίνουμε με όρεξη και σιγά σιγά θα δούμε τι θα προκύψει για μας για να διεκδικήσουμε οτιδήποτε μπορέσουμε».

Για τη διαφορά της πρώτης με τη δεύτερη φάση: «Κατ’ αρχήν είναι λιγότερα παιχνίδια, οπότε επιτρέπονται λιγότερες λάθος βραδιές. Κατά δεύτερο, και μόνο ότι μιλάμε για δεύτερη φάση σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες οι οποίες ξεχωρίζουν και είναι σε υψηλότερο επίπεδο. Αναμφίβολα εμείς εμφανιζόμαστε ως το αουτσάιντερ, πιστεύω ότι θα είμαστε ο καλύτερος αντίπαλος για οποιονδήποτε ως πρώτος στην α’ φάση. Θεωρητικά θα προτιμούσε κάποιος τον πρώτο ΑΡΗ από την πρώτη Valencia ή την πρώτη Galatasaray. Αυτό μας χρίζει ως αουτσάιντερ αλλά από την άλλη πιστεύω ότι όλοι θα είναι πιο υποψιασμένοι, διότι στην πρώτη φάση είχαμε μία καλή παρουσία και όλοι θα είναι απέναντί μας πιο σοβαροί.

Για το ότι η Neptunas εμφανίστηκε πιο αποτελεσματική εκτός έδρας, στον πρώτο γύρο: «Σε κάθε παιχνίδι αναλύουμε τον αντίπαλο και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα πλάνο, όμως όλα αυτά έπονται της ενέργειας, της συγκέντρωσης και της συλλογικότητας που πρέπει να έχουμε σε κάθε παιχνίδι».

JAMELLE HAGINS: «Η Neptunas είναι δυνατή ομάδα. Έχουν πολλούς παίκτες που μπορούν να σκοράρουν και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στην άμυνα και να τους περιορίσουμε, ώστε να φτάσουμε στη νίκη. Ο στόχος μας από δω και πέρα είναι να φτάσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε. Θέλουμε να κερδίζουμε τους αγώνες και τους βλέπουμε καθέναν ξεχωριστά. Ο αυριανός είναι ο επόμενος, οπότε εκεί επικεντρωνόμαστε αυτήν τη στιγμή».

Για το αν γνωρίζει κάποιους από τους παίκτες της Neptunas: «Ξέρω το νούμερο 45, τον Grant, με τον οποίο δούλεψα το καλοκαίρι στη Φιλαντέλφια. Έχουμε τον ίδιο μάνατζερ και είναι καλός φίλος μου, οπότε θα είναι καλό που θα παίξουμε αντίπαλοι αύριο.

Για το εντός έδρας 5Χ5 στον πρώτο γύρο και το ότι ο ΑΡΗΣ έχει τη 2η καλύτερη άμυνα στο Eurocup: «Σίγουρα στα εντός έδρας παιχνίδια έχουμε το πλεονέκτημα, μπροστά στους φιλάθλους μας, σ’ αυτό το γήπεδο. Η άμυνα είναι το σημείο αναφοράς μας. Όσο μπορούμε να περιορίζουμε τους αντιπάλους μας, νιώθω ότι μπορούμε να κερδίζουμε οποιονδήποτε αντίπαλο στην έδρα μας

DAINIUS ADOMAITIS: «Ξέρουμε αρκετά πράγματα για τον ΑΡΗ. Παρακολουθήσαμε τους αγώνες του στην πρώτη φάση του Eurocup και είδαμε τους τελευταίους του στην Ελλάδα, όπως αυτούς με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος και βγάζει μεγάλη ενέργεια στο παρκέ, ειδικά στην άμυνα. Από την άλλη, όλη η Ευρώπη γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να παίζεις στη Θεσσαλονίκη, οπότε το αυριανό παιχνίδι θα είναι πολύ δύσκολο».

Για τη διαθεσιμότητα των παικτών: «O Pleisted έφτασε σήμερα στη Λιθουανία και δε θα τον έχουμε μαζί μας. Οι υπόλοιποι παίκτες θα αγωνιστούν κανονικά».

Για το ότι η Neptunas εμφανίζεται πιο αποτελεσματική μακριά από τη Λιθουανία: «Κάθε παιχνίδι είναι μία ξεχωριστή ιστορία. Χάσαμε στην έδρα μας μερικά παιχνίδια τα οποία θα μπορούσαμε να κερδίσουμε, όπως αυτό με την ΑΕΚ, αλλά πήραμε νίκες εκτός έδρας. Παίζουμε πολλά δύσκολα παιχνίδια και αυτό είναι καλό για μας».

Για το πώς η ομάδα του θα ανταπεξέλθει απέναντι στην άμυνα του ΑΡΗ: «Ειδικά στην έδρα του ο ΑΡΗΣ είναι πολύ αποτελεσματικός, είναι αήττητος εδώ. Ο κόσμος τους βοηθάει, έχουν καλούς αθλητές. Το πιο σημαντικό για μας στο επιθετικό κομμάτι είναι να έχουμε σωστές επιλογές, να μην κάνουμε πολλά λάθη και από την άλλη να τους αναγκάσουμε να παίξουν σετ παιχνίδι, πέντε εναντίον πέντε».