Ο Φελντέιν με τα... δώρα

feldeine PAOK HUGe

Ο Τζέιμς Φελντέιν ήταν ο... Άγιος Βασίλης του Παναθηναϊκού στον ημιτελικό με τον Άρη, καθώς με κρεσέντο στο δεύτερο ημίχρονο οδήγησε τους «πράσινους» στην άνετη νίκη-πρόκριση (90-69) στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας

Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν καλά τον αγώνα, αλλά οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν με αποτέλεσμα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο αγώνας να είναι στον πόντο (38-37). Το τρίτο δεκάλεπτο όμως ήταν και το καθοριστικότερο με το «τριφύλλι» να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ και με τους Φελντέιν, Γκιστ να είναι «καυτοί» να παίρνει διαφορά είκοσι πόντων «καθαρίζοντας» οριστικά και αμετάκλητα το παιχνίδι.

Εξαιρετικός για τον Παναθηναϊκό εκτός από τους τρεις μεγάλους πρωταγωνιστές και ο Γιώργος Παπαγιάννης ο οποίος σκόραρε μόλις δύο πόντους, αλλά «σκέπασε» τα καλάθια με τρεις τάπες κι αρκετά ριμπάουντ.

Για τους ηττημένους ο Μακ Νιλ ήταν ό,τι καλύτερο είχαν να δείξουν στο πρώτο μέρος, ενώ ο μόνος που διασώθηκε στο «ναυάγιο» του δευτέρου μέρους ήταν ο Χάγκινς.

Η εξέλιξη του παιχνιδιού

Με… ραψωδία του Τζέιμς Γκιστ έμοιαζε ο ημιτελικός στο ξεκίνημά του. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ του Παναθηναϊκού σκόραρε τους πρώτους οκτώ πόντους της ομάδας του με δύο τρίποντα κι ένα κάρφωμα. Με τον Νικ Καλάθη να ανεβάζει τον ρυθμό και τον Ραντούλιτσα να συνδέεται με το αντίπαλο καλάθι, οι «πράσινοι» είχαν τον απόλυτο έλεγχο σε αυτό το κομμάτι του αγώνα, με αποτέλεσμα να ξεφύγουν 24-13 στο 10’, πριν ο Τζέρελ Μακ Νιλ με τρίποντο διαμορφώσει το 24-16 που ήταν και το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου.

Αυτό το τρίποντο ήταν και η αρχή της αντεπίθεσης των «κίτρινων». Η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη «ροκάνισε» αργά αλλά με σταθερό ρυθμό την διαφορά. Κάπως έτσι στο 19’ πήρε και για πρώτη φορά προβάδισμα με λέι απ του Τζαμέλ Χάγκινς ο οποίος εκμεταλλεύτηκε ασυνεννοησία των ψηλών του Παναθηναϊκού κι έγραψε το 34-35. Ωστόσο οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς αντέδρασαν άμεσα για να κλείσει τελικά το ημίχρονο με 38-37.

Το δεύτερο μέρος άρχισε περίπου όπως το πρώτο. Απλά αυτήν την φορά ο Τζέιμς Φελντέιν ήταν εκείνος που πήρε από το χέρι τους γηπεδούχους και με έντεκα πόντους σε τρία λεπτά έδωσε «αέρα» δώδεκα πόντων (54-42) για να αναγκάσει τον Πρίφτη να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ στο 24’. Το κρεσέντο του Δομινικανού σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό Γκιστ έστειλε την διαφορά στο +20 (62-42) για τον Παναθηναϊκό που έκανε πάρτι στο παρκέ του ΟΑΚΑ ξεσηκώνοντας τον κόσμο του. Ο «Σάλε» πέρασε στο παρκέ και τον Γιώργο Παπαγιάννη ο οποίος πρόλαβε να φιλοδωρήσει τους αντιπάλους του με τρεις εντυπωσιακές τάπες και να κερδίσει το χειροκρότημα του κόσμου. Στο 30’ ο φωτεινός πίνακας του γηπέδου έγραφε 69-48 κι όλα πλέον είχαν κριθεί αναφορικά με το ποια ομάδα θα έπαιρνε το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου.

Ο ημιτελικός είχε μετατραπεί πλέον σε τυπική διαδικασία μετά το σόου των Φελντέιν και Γκιστ στο τρίτο δεκάλεπτο, ενώ ο Σάσα Τζόρτζεβιτς προτίμησε να ξεκουράσει κάποιους παίκτες ενόψει και της πρεμιέρας του Top 16 με την Φενέρμπαχτσε στην Πόλη την προσεχή Τετάρτη (30/12). Από την άλλη οι φιλοξενούμενοι ήθελαν να μαζέψουν την εις βάρος τους διαφορά, καθώς για ένα ημίχρονο εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί, αλλά δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στην «πράσινη» κατηφόρα της τρίτης περιόδου με αποτέλεσμα να διασυρθούν.

Η διαφορά έφτασε μέχρι και τους 28 πόντους (85-57 στο 37’), για να ολοκληρωθεί τελικά το παιχνίδι με 90-69

Δεκάλεπτα: 24-16, 38-37, 69-48, 90-69

Παναθηναϊκός (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς, Χαραλαμπόπουλος, Γιάνκοβιτς 9 (3), Ραντούλιτσα 9, Παππάς, Φελντέιν 22 (6), Διαμαντίδης 15 (3), Γκιστ 20 (4), Καλάθης 6, Παπαγιάννης 2, Κούζμιτς 4

Άρης (Δημήτρης Πρίφτης): Ξανθόπουλος 2, Πελεκάνος 3 (1), Φλιώνης, Ουάιτ 13 (1), Ουότερς 3 (1), Ζάρας 7 (1), Χάγκινς 16, Κοέν 5 (1), Μούρτος 3 (1), Σίμτσακ, Μακ Νιλ 17 (1)