Διαφορά τριπόντων και ποιότητας, η «Βασίλισσα» στη 2η θέση

mitchell

Η Μάλαγα (5-1) έφυγε με τη νίκη και την 1η θέση, επικράτησε της ΑΕΚ (4-2) με 75-65. Περιμένουν τον αντίπαλό τους στην προημιτελική φάση οι «κιτρινόμαυροι» στην κλήρωση της 24ης Μαρτίου.


Το... έργο που ανέβηκε στο κλειστό των Άνω Λιοσίων δεν ήταν σε καμία περίπτωση μονότονο. Η ΑΕΚ πάλεψε στα ίσια για να πάρει τη νίκη απέναντι στη Μάλαγα (75-65).

Το φινάλε την βρήκε ηττημένη και στη 2η θέση του ομίλου της, εξαιτίας της διαφοράς στα σουτ τριών πόντων (8/25 η Μάλαγα και μόλις 3/19 η ΑΕΚ). Και στη διαφορά ποιότητας. Η Ένωση δεν προηγήθηκε ποτέ. Και όσες φορές (τουλάχιστον πέντε) ισοφάρισε, έβλεπε τη Μάλαγα να ξεφεύγει.

Το ματς

Περίεργο το πρώτο δεκάλεπτο. Η Μάλαγα ξεκίνησε με ένα εμφατικό 7-0, με την ΑΕΚ να περιορίζεται σε λάθη και αστοχία. Με ένα επί μέρους 6-1 η Ένωση κατάφερε να μειώσει το αρχικό χάντικαπ.

«Αιχμή» της ΑΕΚ, αρχικά, ήταν ο Βλάντο Γιάνκοβιτς με 6 πόντους, 4 ριμπάουντ και μετά ανέλαβε ο Ακίλ Μίτσελ (5π., 3 ριμπ., 1 ασίστ). Και η ομάδα του Ηλία Καντζούρη ισορρόπησε το ματς.

Κράτησε τον Κέντρικ Πέρι στον 1 πόντο, αλλά τη... ζημιά την έκανε ο Κράβις (7π.). Εκεί που η ΑΕΚ ισοφάρισε για πρώτη φορά στο ματς (15-15), η Μάλαγα έκλεισε το δεκάλεπτο με σερί 6-0 και το σκορ στο 15-21. Μέχρι να τελειώσει το πρώτο δεκάλεπτο ο Καντζούρης είχε ήδη ρίξει στο παρκέ 9 από τους 12 παίκτες του, δοκιμάζοντας σχήματα και πρόσωπα.

Και όσο ο Λεμάρ είχε βρει τον μπελά του από τον Ντίαθ (και από τον Πέρι σε κάποιες φάσεις) έπρεπε να ψάξει αρκετά στις λύσεις του.

 ΑΕΚ άργησε να βρει στόχο πίσω από τα 6.75, το έκανε ο Αϊζάια Μάιλς στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου, με τη Μάλαγα να μην έχει θέμα να βρει πόντους από το ίδιο σημείο (3/8).

Η επιστροφή του Κράβις στο σκοράρισμα μάλλον αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα στη μαχητική ΑΕΚ (73-65), 1:11 πριν τη λήξη.

Η ΑΕΚ πέρασε ένα σημαντικό διάστημα δίχως καλάθι εντός παιδιάς, αλλά τις λύσεις έδινε η γραμμή των βολών, με τη διαφορά να πέφτει στους δύο πόντους (28-26).

Η Μάλαγα βρήκε τον τρόπο να αποσπαστείλ ξανά (33-26) με ένα τρίποντο του Μπριθουέλα, εξαιρετικό σε εκτέλεση. Η ΑΕΚ απάντησε με σερί 7-0 για να ισοφαρίσει (τρίποντο Παπαδάκη και δύο εξαιρετικές άμυνες από Μίτσελ και Μάιλς).

Ό,τι ακριβώς συνέβη και στα προηγούμενα σημεία του αγώνα, έγινε και με τη νέα ισοπαλία. Ένα γρήγορ σερί 6-0 της Μάλαγα την έφερε ξανά μπροστά, με την ΑΕΚ να διαμαρτύρεται για μία σειρά αποφάσεων.

Και επειδή τα σερί είναι για... σπάνε ή να αντιγράφονται, ένα «κιτρινόμαυρο» (5-0) έκλεισε το δεκάλεπτο στην ελάχιστη διαφορά. Και η 1η θέση δεν έχει ακόμα κριθεί.

Στο ίδιο... έργο

Η Μάλαγα θέλησε να δώσει το μήνυμά της στην εκκίνηση της 3ης περιόδου. Σερί 8-0 με 2/2 τρίποντα (Μπριθουέλα, Ντίαθ). Και η ΑΕΚ βρέθηκε να κυνηγάει ξανά. Και έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα, μείοωσε τη διαφορά και... φτου από την αρχή.

Και η αλήθεια είναι πως η Ένωση έπαιξε τέλεια αυτό το... παιχνίδι. Νέα ισοπαλία στο 28', 53-53 με ένα τρίποντο του Ξανθόπουλου και ενώ η Μάλαγα δεν έβρισκε τις λύσεις των προηγούμενων λεπτών (Ο Κράβις είχε μείνει στους 7 αρχικούς πόντους, ο Πέρι στον 1).

Το... έργο δεν άλλαξε ούτε στην 4η περίοδο. Η ΑΕΚ μέτρησε ακόμα μία ισοφάριση (61-61), αλλά δεν κατάφερε να προηγηθεί.

Πλήρωσε δύο κακές επιλογές (χαμένη επίθεση, χαμένο ριμπάουντ) και ο Κάρτερ πέτυχε τρίποντο. Με το χρόνο να αναφέρει 3:46 πριν από το τέλος η Μάλαγα ήταν μπροστά με 68-63, περιορίζοντας αισθητά τη δυναμική της ΑΕΚ. Ωστόσο στο κομμάτι της επίθεσης, οι Ισπανοί δοκίμασαν και αστόχησαν σε πολλά τρίποντα.

Η συνεργασία Μάιλς-Λεμάρ έφερε τους «κιτρινόμαυρους» στο -3 (68-65), αλλά ο Καλινόσκι επανέφερε άμεσα τη Μαλαγα σε θέση οδηγού (τρίποντο και 71-65). Και ουσιαστικά της έδωσε τη νίκη.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 15-21, 38-39, 55-59, 65-75