Το πρώτο ελληνικό Final 4 στη Γάνδη! (vid) (2)

620603 1

Συμπληρώνονται 33 χρόνια από τον πρώτο ημιτελικό ομάδας σε Final 4 και οι Πορτοκαλί Ιστορίες θυμούνται το ταξίδι του Άρη στη Γάνδη και τον ημιτελικό με την Τρέισερ Μιλάνου 

 Μεγάλη Δευτέρα 4 Απριλίου 1988.

Στη Θεσσαλονίκη έχει σημάνει συναγερμός για το ραντεβού που θα έδινε ο Άρης με την ιστορία του! Ήταν η πρώτη φορά που η αποστολή της ομάδας θα έμπαινε στο αεροπλάνο με σκοπό να διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο του κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης. Στις 10 το πρωί και με πτήση τσάρτερ, οι «κίτρινοι» έφτασαν στη Γάνδη, όπου θα φιλοξενούνταν το πρώτο Final 4 στην ιστορία του θεσμού. Απέναντί τους στον έναν ημιτελικό θα ήταν η πανίσχυρη Τρέισερ Μιλάνου, ενώ στο άλλο ματς θα διεκδικούσαν το εισιτήριο του τελικού η Παρτίζαν και η Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Από τη Θεσσαλονίκη αναχώρησαν 20 πούλμαν και τρία αεροπλάνα με φιλάθλους του Άρη, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να μετατρέψουν το νεόκτιστο -τότε- «Flanders Expo» (το οποίο ήταν -και παραμένει- εκθεσιακό κέντρο, ενώ κατά συνθήκη είχε μετατραπεί σε γήπεδο μπάσκετ για τις ανάγκες του Final 4) σε... «Αλεξάνδρειο Μέλαθρον». Μαζί με την αποστολή του Άρη είχαν ταξιδέψει και πολλοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους φυσικά η Μαρινέλλα η οποία δεν είχε χάσει ούτε ένα ματς της ομάδας τις Πέμπτες που... ερήμωνε όλη η χώρα, όπως επίσης τα παιδιά των Γιάννη Πάριου και Παπαμιχαήλ-Βουγιουκλάκη! 

«Αν πάμε στον τελικό δεν χάνουμε με τίποτα το κύπελλο» είχε πει ο Νίκος Γκάλης λίγο πριν από την αναχώρηση, ωστόσο είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ. Στον ημιτελικό της Μεγάλης Τρίτης ο Άρης δεν μπόρεσε να τα καταφέρει απέναντι στην Τρέισερ Μιλάνου του ασταμάτητου Μπομπ Μάκαντου, ο οποίος σημείωνε 39 πόντους και... ξενέρωνε τους 4.000 φίλους του Άρη που είχαν κατακλύσει κάθε γωνιά του γηπέδου. Το σύνθημα «με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τα άλλα παιδιά, προχωράμε και νικάμε και το κύπελλο είναι κοντά» δονούσε την βελγική ατμόσφαιρα. Όμως τα πράγματα δεν κύλησαν όπως ακριβώς θα τα περίμεναν.

Η 5η Απριλίου 1988 είχε μετατραπεί σε... Μεγάλη Παρασκευή για τους παίκτες και τον Γιάννη Ιωαννίδη, οι οποίοι είχαν πιστέψει στη νίκη και στη πρόκριση ωστόσο ο γερόλυκος Αμερικανός, μαζί με τον Ρίκι Μπράουν χάριζαν στους Ιταλούς τη νίκη με 87-82 και έστελναν τα όνειρα των «κιτρίνων» στο καναβάτσο. Το κακό δεύτερο ημίχρονο του Γκάλη, σε συνδυασμό με την άσχημη βραδιά του Ουίλτζερ και την κάκιστη άμυνα, έδωσαν στην Τρέισερ έναν επιπλέον λόγο για να ανοίξει τη ψαλίδα της διαφοράς.

Συγκεκριμένα προηγήθηκε με 10 πόντους (84-74) λίγο πριν από το τέλος και έχοντας πραγματοποιήσει ένα επιμέρους 11-4 το οποίο έμελλε να ήταν και το καθοριστικό για την εξέλιξη του ματς. «Οι Ιταλοί εκμεταλλεύτηκαν το πολύ καλό βράδυ των Μάκαντου και Μπράουν και έφτασαν στη νίκη. Σε εμάς, μας στοίχισαν τα ριμπάουντ» ήταν τα λόγια του Ιωαννίδη, ο οποίος τα είχε... σούρει στο Λευτέρη Σούμποτιτς για τα 9/21 σουτ! «Δεν μπορώ εγώ να σου ρυθμίσω το χέρι» του είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ κατά την επιστροφή της ομάδας στη Θεσσαλονίκη έλεγε στους δημοσιογράφους: «Ξεφωνίστε με όσο θέλετε και όσο μπορείτε γιατί θα ξαναχάσω σε έναν χρόνο...»

ΤΡΕΪΣΕΡ-ΑΡΗΣ 87-82

ΤΡΕΪΣΕΡ (Καζαλίνι): Μπάρνια, Άλντι, Πίτις 4, Ντ’ Αντόνι 2, Γκοβέρνα, Πρεμιέ 2, Μενεγκίν 7, Μπράουν 28, Μοντέκι 5, Μάκαντου 39.

ΑΡΗΣ (Ιωαννίδης): Λυπηρίδης 2, Γιαννάκης 15 (4), Γκάλης 28, Σούμποτιτς 23 (2), Φιλίππου 8, Γουίλτζερ 6.