Κατάρρευση από την... αγνώριστη Εθνική!

mantza

Πολύ κακό πρόσωπο παρουσίασε η Εθνική στο πρώτο παιχνίδι της «φούσκας» του Σεράγεβο γνωρίζοντας την ήττα με 77-66 από τη Λετονία για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ.

Η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου παραμένει πρώτη με 2-1 σε όμιλο που προκρίνονται τρεις από τους τέσσερις ομάδες. Αναγκαία είναι, ωστόσο, πλέον η νίκη την Κυριακή επί της Βουλγαρίας (19:00) για να εξασφαλιστεί οριστικά η πρόκριση στα τελικά του 2022 και να αποφύγει η ελληνική ομάδα τα… μπλεξίματα.

Μετά το καλό ξεκίνημα που την έφερε στο 21-14, η ελληνική ομάδα παρουσιάστηκε πολύ νωθρή, με λάθη, κακές επιλογές και αστοχία επιτρέποντας στους αντιπάλους να περάσουν μπροστά και να φτάσουν ακόμη και στο +20 (38-58) στα μισά της τρίτης περιόδου. Πάλεψε στα τελευταία λεπτά η Εθνική, αλλά η απόσταση που έπρεπε να καλύψει ήταν πολύ μεγάλη και δεν απείλησε ουσιαστικά ποτέ τους Λετονούς μειώνοντας απλώς σε μονοψήφια τιμή.

Πρώτος σκόρερ για την ελληνική ομάδα ο Δημήτρης Αγραβάνης με 15 πόντους και 8 ριμπάουντ, ακολούθησε με 10 πόντους ο Βαγγέλης Μαργαρίτης. Στοίχισαν πολύ τα 7/25 τρίποντα και τα 15 χαμένα ριμπάουντ.

Κατσίβελης, Μάντζαρης, Γ. Αγραβάνης, Δ. Αγραβάνης και Καββαδάς ήταν η πρώτη ελληνική πεντάδα απέναντι σε Σκέλε, Ζόρικς, Μέγιερις, Μέιερς και Λάκσα. Η πρόθεση να περάσει η μπάλα στους ψηλούς ήταν εμφανής για την Εθνική, αλλά τα τρίποντα του Λάκσα έφερναν μπροστά τη Λετονία (3-5, 8-10). Πάντως με τους αδερφούς Αγραβάνη να ξεκινούν «ζεστοί» και τον Μαργαρίτη να δίνει λύσεις από τον πάγκο πήρε τον έλεγχο και έφτασε στο 21-14. Οι Λετονοί, ωστόσο, με τρίποντα των Μέγερις και Άτε, το δεύτερο στην εκπνοή με ταμπλό, μείωσαν από το… πουθενά στο φινάλε του δεκαλέπτου σε 21-20.

Μάλιστα αξιοποιώντας το πλεονέκτημα του Μέιερς στη ρακέτα ανέκτησαν το προβάδισμα (23-25) και ξεκινώντας το ματς 6/9 τρίποντα ξέφυγαν για πρώτη φορά με πέντε, 26-31. Τα πολλά ελληνικά λάθη πρόσφεραν σκορ στο ανοιχτό γήπεδο στη Λετονία που συνέχισε να ξεμακραίνει (28-35). Ο Καββαδάς φορτώθηκε γρήγορα με τρία φάουλ, ο Σκορδίλης δεν βοήθησε στη θέση του και με τη ζημιά να γίνεται πλέον και από κοντά, η ομάδα του Ρόμπερτς Στελμάχερς πήγε στα αποδυτήρια στο +12, 30-42 βάζοντας πονοκέφαλο στον Θανάση Σκουρτόπουλο.

Το τρίτο τρίποντο του Λάκσα έφερε τους Λετονούς στο +15, 32-47 στην εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Λούντζης βοήθησε την Εθνική να πλησιάσει στους εννιά (38-47), αλλά και πάλι τα λάθη και το παιχνίδι του Μέιερς κοντά στο καλάθι απομάκρυναν τον αντίπαλο, που έφτασε στο +20, 38-58, στα μισά της τρίτης περιόδου. Λίγο ανέβασε την ένταση στην άμυνά της η ελληνική ομάδα και ψαλίδισε την απόσταση στους 15 (45-60) θορυβώντας τον Στελμάχερς που κάλεσε τάιμ άουτ, ενώ έκλεισε το δεκάλεπτο στο -14 (50-64) από το τρίποντο του Μαργαρίτη και το λέι απ του Σκορδίλη.

Ο Αθηναίου με τρίποντο έκανε ιδανικό ποδαρικό για την Ελλάδα στην τέταρτη περίοδο (53-64), ωστόσο δεν υπήρχε ανάλογη συνέχεια. Οι όποιες καλές άμυνες δεν συνοδεύονταν πάντα από ριμπάουντ ή από σκορ στην άλλη πλευρά του παρκέ κι έτσι η διαφορά παρέμενε σε διψήφια επίπεδα (57-69) πέντε λεπτά πριν το τέλος. Οι Λετονοί με αργές επιθέσεις διαχειρίστηκαν σωστά το προβάδισμά τους και έφτασαν στην πρώτη τους νίκη στα προκριματικά.

Δεκάλεπτα: 21-20, 30-42, 50-64, 66-77