Πριν από 20 χρόνια το ματς που έκανε... ποδαρικό στην Euroleague! (pics & vid)

 190753

 

Σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στην Ισπανία σε ένα ματς ιστορικό, που ήταν το πρώτο της διοργάνωσης που σήμανε την νέα εποχή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

 Ιστορική ημέρα η 16η του Οκτώβρη για την Euroleague καθώς σαν σήμερα δύο σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες έδωσαν τον πρώτο αγώνα της νέα εποχής του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ήταν 20  χρόνια πριν όταν η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στο «Pabellón Raimundo Saporta» μπροστά σε σχεδόν 4.500 θεατές.

Μετά το σχίσμα με την FIBA αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας που διοργάνωσε η νέα αρχή και έμαθε στο ευρύ κοινό την ευρωπαϊκή διοργάνωση με την μορφή που την έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια και έχουμε ζήσει αμέτρητες στιγμές χαράς ως Έλληνες φίλαθλοι.

Ήταν η σεζόν που το ευρωπαϊκό μπάσκετ χωρίστηκε στα δύο και την νεοσύστατη τότε Euroleague ακολούθησαν η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ολυμπιακός, η Ταού Κεράμικα, η Κίντερ, η Μπαρτσελόνα μεταξύ των 24 ομάδων που επέλεξαν αυτό τον δρόμο.

Αυτό κράτησε μόλις έναν χρόνο και από την επόμενη σεζόν η Euroleague πήρε κάτω από την... σκέπη της όλες τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός ήταν οι δύο ομάδες που επιλέχθηκαν να γίνουν εκείνες που θα έκαναν το ποδαρικό στο νέο αυτό σύστημα.

Δύο ιστορικές ομάδες που θα κατάφερναν να τραβήξουν όλη την προσοχή και τον θαυμασμό πάνω τους μπήκαν στο παρκέ ίσως χωρίς να γνωρίζουν το μέγεθος της ιστορίας που θα γράφονταν.

Σε ένα αμφίρροπο ματς οι Ισπανοί κατάφεραν και πήραν την νίκη με 75 – 73 με κορυφαίο της αναμέτρησης να είναι ο γκαρντ της Ρεάλ, Αλμπέρτο Ανγκούλο με 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ από κοντά ήταν και ο Έρικ Στρούλενς, τον οποίο είδαμε και στα μέρη μας με τα χρώματα του Πανελληνίου, με 13 πόντους και 3 ριμπάουντ.

Για τους «ερυθρόλευκους» ο Ντίνο Ράτζα ήταν ασταμάτητος και έκανε double double με 13 πόντους και 17 ριμπάουντ και ως συμπαραστάτες είχε τον Στέφαν Ρισάσε με 18 πόντους και τον Νίκο Οικονόμου με 15.

Στους δυο πάγκους αυτού του ιστορικού παιχνιδιού ήταν ο Σέρτζιο Σκαριόλο για τους Ισπανούς και ο Ηλίας Ζούρος για τους «ερυθρόλευκους» που πραγματοποιούσε και το ντεμπούτο ως πρώτος προπονητής στο κορυφαίο επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι το ζευγάρι αυτών των δύο αντιπάλων ήταν εκείνο που σήμανε και την νέα εποχή της Euroleague, καθώς και πάλι επιλέχθηκε να είναι εκείνο που θα «άνοιγε» την σεζόν και θα σηματοδοτούσε την ανανεωμένη και άκρως ανταγωνιστή νέα μορφή της Euroleague.