Πάλεψε σαν θηρίο, αλλά «λύγισε» στην παράταση!

2999926 1

Ένας εξαιρετικός Παναθηναϊκός στάθηκε όρθιος στο «Palau Blaugrana» αλλά στην παράταση «λύγισε» και γνώρισε την ήττα από την Μπαρτσελόνα με 97-89. Οι «πράσινοι» αρνήθηκαν να χάσουν αυτό το ματς, αλλά στο έξτρα πεντάλεπτο προδόθηκαν από την κούραση και την ευστοχία των γηπεδούχων.

Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να μην έδινε μεγάλη τύχη στον Παναθηναϊκό ενόψει του αγώνα στη Βαρκελώνη, αλλά απέδειξε με την παρουσία του στο παρκέ ότι είχε όλα τα φόντα για να αποδράσει με ένα σπουδαίο «διπλό».

Ουσιαστικά η «γεύση» που μένει είναι... γλυκόπικρη καθώς άγγιξαν το θαύμα βγάζοντας χαρακτήρα και ένα «refuse to lose» απέναντι σε μια σαφώς καλύτερη και πιο ποιοτική ομάδα. Την ομάδα που συγκαταλέγεται στα φαβορί ακόμα και για την κατάκτηση της EuroLeague.

Οι «πράσινοι» έδειξαν περίσσιο χαρακτήρα, δεν παρέδωσαν ποτέ τα όπλα αλλά οι 22 πόντοι που δέχθηκε στην παράταση ήταν... πάρα πολλοί ώστε να διεκδικούσε τη νίκη. Παρόλα αυτά θα μείνει η τεράστια προσπάθεια από έναν συγκλονιστικό και άκρως διαβασμένο Παναθηναϊκό στη Βαρκελώνη. Όμως η Μπαρτσελόνα είχε πιο γεμάτο ρόστερ, περισσότερες λύσεις και κάπως έτσι μπόρεσε να φτάσει στην τελική επικράτηση.

Μπορεί να έχασε κατά τη διάρκεια του αγώνα τον Αμπρίνες, αλλά και το «τριφύλλι» στερήθηκε τις υπηρεσίες του Κίφερ Σάικς, ο οποίος υπέστη αιμάτωμα στη φτέρνα και αποχώρησε από το πρώτο δεκάλεπτο αφήνοντας την ομάδα του με τρία γκαρντ.

Ο Μάρκους Φόστερ ήταν εξαιρετικός έχοντας 24 πόντους με 5/11 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 2/2 βολές, ο Μήτογλου συγκλονιστικός μέσα στη ρακέτα (16π., 12ριμπ.) την ώρα που ο Σαντ Ρος πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού (17π., 5ασ.) και ο Νέντοβιτς προσπάθησε να το «καθαρίσει» στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και σημείωσε όλους τους πόντους (15π., 5/9τρ.)

Για την Μπαρτσελόνα ο Κόρι Χίγκινς ήταν... λεφτά στην τράπεζα για την ομάδα του (24π., 7ριμπ., 5ασ.), ο Ντέιβις ανέβασε την απόδοσή του στο δεύτερο ημίχρονο και στην παράταση (20π., 7/8δίπ., 6/6β .) ενώ ο Κούριτς ευστόχησε σε... τρίποντα-μαχαιριά τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να αποκτήσει Momentum στο ματς.

Το ματς

Το ξεκίνημα για τον Παναθηναϊκό ήταν... ονειρικό. Βγαλμένο από τα καλύτερα σενάρια! Ο Μάρκους Φόστερ ήταν εκείνος που είχε πάρει ολοκληρωτικά την κατάσταση στα χέρια του και χάρη στο σωστό διάβασμα της άμυνας της Μπαρτσελόνα από πλευράς των «πρασίνων», όπως επίσης και στην επιθετική άμυνα, η ομάδα του Γιώργου Βόβορα είχε επιβάλει πλήρως τον ρυθμό της στο «Palau Blaugrana»! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 14-5 στο πεντάλεπτο του ματς έχοντας 6/7 δίποντα και 1/2 τρίποντα μέχρι εκείνο το διάστημα, ενώ η Μπαρτσελόνα μετρούσε 2/9 εντός παιδιάς.

Το δεκάλεπτο έκλεισε στο 13-18 υπέρ του «τριφυλλιού» σ' ένα διάστημα που οι «πράσινοι» είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν μια κοιλιά στην απόδοσή της. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η... ξεκούραση του Μάρκους Φόστερ, ο οποίος αποσύρθηκε με το σκορ στο 10-18 και οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν σερί 11-0 για το προσπέρασμα και το 21-18.

Σύμπτωση; Όμως σ' εκείνο το σημείο επέστρεψε ο Αμερικανός γκαρντ, ο οποίος με έξι σερί πόντους έδωσε εκ νέου προβάδισμα με 21-24 στην ομάδα του. Αν δεν υπήρχε και ένα αντιαθλητικό φάουλ στο 14' με το σκορ στο 24-24 ίσως η ροή του αγώνα να ήταν διαφορετική. Η Μπαρτσελόνα σε μια φάση βρήκε πέντε πόντους και προηγήθηκε για πρώτη φορά με 29-24. Ο Βόβορας ανακάτευε την τράπουλα, ο Νέντοβιτς ήταν αρνητικός (0/3 σουτ στο ημίχρονο) ενώ ο Παναθηναϊκός μέτρησε συνολικά 3/13 τρίποντα στο πρώτο μισό του αγώνα, το οποίο έφερε την Μπαρτσελόνα μπροστά στο σκορ (36-35).

Στο πρώτο ημίχρονο ο Μήτογλου είχε βοηθήσει πολύ στα ριμπάουντ (5 πόντοι και 8 ριμπάουντ), ο Σαντ-Ρος έδωσε κάποιες λύσεις στο τέλος της δεύτερης περιόδου (6π.) ενώ ο Φόστερ είχε κλείσει τα δύο πρώτα δεκάλεπτα έχοντας 16 πόντους με 4/5 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2/2 βολές, 2 κλεψίματα και 1 ασίστ σε 15:36 λεπτά συμμετοχής. Οι «πράσινοι» είχαν επίσης 9/17 δίποντα, 8/12 βολες, 16 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 4 κλεψίματα και 7 λάθη, ενώ η Μπαρτσελόνα (Καλάθης 8π., Κούριτς 8π.) που έχασε λόγω τραυματισμού και τον Αμπρίνες μετρούσε 8/18 δίποντα, 5/10 τρίποντα, 5/8 βολές, 17 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα και 9 λάθη.

Στην 3η περίοδο ο Παναθηναϊκός θύμιζε... καμικάζι στην άμυνα, έχοντας πεντάδα με Σαντ-Ρος, Φόστερ, Κασελάκη, Παπαπέτρου και Μήτογλου. Με εξαίρεση δύο τρίποντα του Καλάθη, κατάφεραν οι «πράσινοι» να μπλοκάρουν τους παίκτες της Μπαρτσελόνα, να βρουν εύκολα καλάθια στο transition και παράλληλα να ανεβάσουν τα ποσοστά στα τρίποντα! Αποτέλεσμα; Να προηγηθούν με 11 πόντους διαφορά (55-44 στο 25') και να έδειχναν ως τα απόλυτα αφεντικά του ματς. Όμως κάποια μαζεμένα λάθη, απόρροια και των αρκετών αλλαγών που έκανε ο Βόβορας βοήθησαν τους «μπλαουγκράνα» να πραγματοποιήσουν σερί 12-0 και να πάρουν εκ νέου το προβάδισμα με 56-55 λίγο πριν από το τέλος της 3ης περιόδου (58-58).

Στην τελευταία περίοδο το ματς ήταν... αίμα και άμμος! Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ και το μόνο που κατάφερναν ήταν να πάρουν διαφορά ενός ή δύο πόντων το πολύ. Ο Νέντοβιτς ανέβασε την απόδοσή του, ο Μήτογλου παρέμεινε το ίδιο σταθερός, ενώ ο Φόστερ έμοιαζε αρκετά κουρασμένος. Ακόμα και έτσι οι «πράσινοι» έμειναν μέσα στο ματς και θα μπορούσαν να πάρουν και προβάδισμα σε ένα κρίσιμο σημείο στα 50'' πριν από το τέλος, αλλά το floater του Νέντοβιτς και το τρίποντο του Σαντ-Ρος από επιθετικό ριμπάουντ δεν βρήκαν στόχο. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και το χαμένο αμυντικό ριμπάουντ στα 17'' μετά από άστοχο τρίποντο του Ερτέλ με το σκορ στο 73-72. Ο Ντέιβις με 2/2 βολές έγραψε το 75-72 ενώ στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ισοφαρίσει με 3/3 βολές του Λεωνίδα Κασελάκη για το 75-75. Στην τελευταία επίθεση του ματς, ο Χίγκινς δεν βρήκε στόχο υπό την πίεση του Ουάιτ και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στην παράταση οι παίκτες του Βόβορα έμοιαζαν να έχουν... αδειάσει από την κούραση με αποτέλεσμα να δεχθούν επιμέρους 22-14 και να γνωρίσουν την ήττα σε ένα ματς το οποίο διεκδίκησαν μέχρι το τέλος.

Τα δεκάλεπτα: 13-18, 36-35, 58-58, 75-75 (κ.α.), 97-89 (παρ.)