Περιστέρι για φίλημα, Παναθηναϊκός για κλάματα!

5151955 1

Το Περιστέρι έφτασε σε μια σπουδαία νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ με 90-82 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Super Cup όπου θα αντιμετωπίσει τον Προμηθέα. Μικρός τελικός για τους «πράσινους» κόντρα στην ΑΕΚ.

Μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαίο το παρατσούκλι τους. Οι «πρίγκιπες της δυτικής όχθης» επέβαλαν τους δικούς τους νόμους στον δεύτερο ημιτελικό του Super Cup και έκαναν το φαβορί να μοιάζει με τον... βάτραχο του παραμυθιού. 

Αν θα μεταμορφωθεί ή όχι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στη συνέχεια κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, αλλά το σίγουρο είναι ότι έδειξε παντελώς ανέτοιμος για επίσημα ματς, πολλώ δε μάλλον γι' αυτά της EuroLeague την επόμενη εβδομάδα. 

Το Περιστέρι ήταν εξαιρετικά διαβασμένο, άριστα προετοιμασμένο και φρόντισε να γίνει ανταγωνιστικό από το πρώτο,, κιόλας, λεπτό του ματς. Από τη στιγμή που οι παίκτες του Νίκου Παπανικολόπουλου βρήκαν αυτοπεποίθηση από τα μακρινά σουτ, τα πάντα έγιναν πολύ πιο εύκολα. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν 14/23 τρίποντα, όπερ και σημαίνει ποσοστό της τάξεως του 60%! Την ίδια ώρα οι «πράσινοι» σούταραν με 21% (7/32), με τον Σαντ Ρος να έχει στην επιστροφή του 2/15 εντός παιδιάς! 

Από το Περιστέρι ήταν εξαιρετικοί οι Τεράν Πέτεγουεϊ (26π.), Μάρβιν Τζόουνς (14π.), Βασιλόπουλος (4/5τρ.) και Στίβεν Γκρέι (13π.) 

Το ματς

Αρκετά ισορροπημένο ήταν το παιχνίδι λίγο μετά το τζάμπολ. Καμία ομάδα δεν μπορούσε να βρει ρυθμό και να αποκτήσει momentum στο πρώτο τρίλεπτο, κάτι που έκανε ο Παναθηναϊκός λίγο αργότερα, όταν και βρέθηκε στο +5 (14-9). Όμως το ψυχολογικό αβαντάζ που φαίνεται πως θα έπαιρνε δεν είχε συνέχεια. Το Περιστέρι πέρασε στην αντεπίθεση έχοντας σε εξαιρετική κατάσταση τους ΠέτεγουεϊΤζόουνς και Γκρέι οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να πραγματοποιήσει η ομάδα τους ένα επιμέρους 13-2 και να προηγηθεί με 16-22 στο 8'!

Κάπου εκεί... επιστρατεύτηκε ο Νεμάνια Νέντοβιτς (11π., στο α' μέρος με 1/2 δίποντα, 3/4 τρίποντα) από τον Γιώργο Βόβορα, ο οποίος έμελλε να παίξει και τον μεγαλύτερο ρόλο για λογαριασμό των «πρασίνων». Ουσιαστικά ήταν το πιο αξιόπιστο σημείο αναφοράς στην επίθεση και με συνεχόμενους πόντους βοήθησε τον Παναθηναϊκό να ισορροπήσει το ματς (19-22 το α' δεκάλεπτο) και να προηγηθεί και με 36-33 τρία λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου (42-42).

Παρόλα αυτά το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Παναθηναϊκός στον «άσο» ήταν κάτι παραπάνω από ορατό, αφού το Περιστέρι φρόντισε να «ποστάρει» συνέχεια τον βραχύσωμο Τζάκσον και λόγω της βοήθειας να δημιουργηθούν αμυντικά ρήγματα. Ο Σαντ-Ρος έδειξε στο πρώτο μισό του ματς ότι δεν πάταγε (0/2 δίποντα, 0/2 τρίποντα) καλά, απόρροια και της αποχής του από την αγωνιστική δράση.

Όσο μπορούσαν οι «πράσινοι» ακουμπούσαν τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» με τον Μήτογλου (6π., στο α' με 3/6 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 0/3 βολές) να παίρνει τα... πάνω του ως «πεντάρι» ενώ ο Μπέντιλ ήταν εκείνος που είχε καλύψει καλύτερα τη θέση του πάουερ φόργουορντ (σε σχέση με τους Ουάιτ και Μήτογλου). Στον αντίποδα, το καλά διαβασμένο Περιστέρι βρήκε αρκετά ελεύθερα σουτ (6/11 τρίποντα στο ημίχρονο) με αποτέλεσμα να «απαντάει» στους «πράσινους» και να βρίσκεται κοντά στο σκορ.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα ούτε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Από τη μία ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να πάρει προβάδισμα (52-47 στο 24') αλλά οι «κυανοκίτρινοι» έβρισκαν τους τρόπους για επιστρέψουν στο ματς και με ένα 4-12 να προηγηθούν με 56-59 στο 27'. Μάλιστα αυτό ήταν και το σημείο κλειδί, καθώς «γέμισαν» οι παίκτες του Παπανικολόπουλου με αποτέλεσμα να ευστοχούν ασταμάτητα έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων και να προηγηθούν με 61-67 στο τέλος του γ' δεκαλέπτου.

Η διαφορά για το Περιστέρι έφτασε και τους επτά πόντους (65-72 στο 33') και αυτό χάρη στο εξαιρετικό «διάβασμα» των γηπεδούχων, την υπομονή που έδειξαν στις δύο πλευρές του παρκέ, αλλά και το ρίσκο που πήραν αφήνοντας αρκετά σουτ των «πρασίνων». Μάλιστα η μεγαλύτερη τιμή της διαφοράς ήταν οι 8 πόντοι (70-78 στο 35') αλλά με ένα 4-0 του Νέντοβιτς οι «πράσινοι» μείωσαν σε 74-78. Στη συνέχεια ένα τρίποντο του Στίβεν Γκρέι έφερε εκ νέου τον δείκτη του σκορ στο +7 για την ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου (74-81 στο 36')

Το «τριφύλλι» με 2/2 του Σαντ-Ρος και ένα καλάθι του Μήτογλου μείωσε και πάλι σε 78-81 και μάλιστα είχε την ευκαιρία ο Νέντοβιτς να ισοφαρίσει στο 2:26 αλλά το τρίποντο που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο. Ο Πέτεγουεϊ με ένα φοβερό κάρφωμα έκανε το 78-83 και στη συνέχεια ο Ουάιτ με... δικές του ενέργειες έκανε το ματς... θρίλερ (82-84) στο 1:18. Ο Πέτεγουεϊ με 2/2 βολές έγραψε το 82-86, στη συνέχεια ο Σαντ-Ρος έκανε λάθος και ο Βασιλόπουλος με άλλες δύο βολές «σφράγισε» τη νίκη του Περιστερίου (82-88) στα 46'' πριν από το τέλος.

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 42-42, 61-67, 82-90