Όταν ξεκίνησε η «δυναστεία» των Σέλτικς και η κόντρα με τους Λέικερς! (vid)

21212121

Πριν από ακριβώς 61 χρόνια έμελλε να «γεννηθεί» μία από τις μεγαλύτερες αντιπαλότητες στον παγκόσμιο αθλητισμό και δη στο ΝΒΑ. Αυτή των Μπόστον Σέλτικς και των Λος Άντζελες Λέικερς! 

Συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου 1959 διεξάγονταν ο 4ος τελικός του ΝΒΑ μεταξύ των Μπόστον Σέλτικς και των Μινεάπολις (τότε) Λέικερς στο «Minneapolis Auditorium».

H ομάδα της Βοστόνης καθοδηγούμενη από την τριάδα των Μπιλ ΣάρμανΜπομπ Κούζι και Μπιλ Ράσελ είχε κάνει το 3-0 στη σειρά και ήθελε μία ακόμα νίκη για να πανηγυρίσει το 2ο -τότε- πρωτάθλημα της ιστορίας της μετά από αυτό του 1957 κόντρα στους Σεντ Λούις Χοκς.

Όπερ και εγένετο! Η ομάδα του θρυλικού Ρεντ Άουερμπαχ κέρδισε εκτός έδρας τους Λέικερς με 118-113 και έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου με 4-0 νίκες! Ο Σάρμαν με 29 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα, με τους Φρανκ Ράμσεϊ και Τομ Χέινσον να συμπληρώνουν από 24 και 23 πόντους αντίστοιχα. Ο Μπιλ Ράσελ δεν είχε πάρει πολλές προσπάθειες (15 πόντοι, 5/9 δίποντα, 5/10 βολές) ωστόσο είχε «κατεβάσει» 30 ριμπάουντ από τα 65 της ομάδας του.

Για τους Λέικερς, ο Ελτζιν Μπέιλορ είχε σημειώσει 30 πόντους ωστόσο δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα και την απώλεια του τίτλου. Έκτοτε οι Σέλτικς κατέκτησαν άλλους επτά σερί τίτλους και και εννέα στα 10 χρόνια που ακολούθησαν δημιουργώντας τη δική τους «δυναστεία». Μάλιστα οι έξι από αυτές τις φορές ήταν απέναντι στους Λέικερς με αποτέλεσμα να «γεννηθεί» και αυτή η μεγάλη κόντρα.