Καθα-RICE και εδραιώθηκε στην εξάδα!

2817871 1

Όπως στο ματς με την Μπάγερν, έτσι και απέναντι στη Ζάλγκιρις, μόλις ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έπαιξε άμυνα με πρωταγωνιστές τους Ράις στην επίθεση και Τζόνσον στην άμυνα κατάφερε να πάρει το momentum του ματς και να φτάσει στη νίκη με 96-94 με την οποία «εδραιώθηκε» στην εξάδα!

Αυτό που μετράει είναι οι νίκες στην regular season. Όπως και αν... έρχονται! Μπορεί στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα με την Ζάλγκιρις ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να παρουσίασε τα ίδια αμυντικά προβλήματα όπως στην αναμέτρηση με την Ζάλγκιρις, μπορεί στο τέλος να πήγε να βγάλει τα... μάτια του, αλλά κατάφερε και έφτασε στο 2/2 στην «διαβολοβδομάδα» της EuroLeague! Πλέον με το 12-8 ρεκόρ μπορεί να νιώθει πιο... άνετα όσον αφορά τη παρουσία στα playoffs ενώ στα επόμενα ματς θα μπορεί να οριοθετήσει καλύτερα τους στόχους του.

Η ομάδα του Ρικ Πιτίνο έπαιξε την άμυνα που δεν είχε παίξει σε ολόκληρο πρώτο ημίχρονο στο διάστημα 27'-35' όπου με ένα επιμέρους 16-6 μετέτρεψε το 66-66 σε 82-72. Η διαφορά έφτασε και τους 11 πόντους (89-78 στο 38') η οποία ήταν και η μεγαλύτερη τιμή της στο ματς για λογαριασμό της ελληνικής ομάδας. Ο Ταϊρίς Ράις ήταν εκείνος που «ξελάσπωσε» τους «πράσινους» τη στιγμή που η Ζάλγκιρις έδειχνε να ελέγχει το ματς, ο Ουέσλι Τζόνσον αποδείχθηκε καθοριστικός για τις άμυνες με τις οποίες η ελληνική ομάδα γύρισε το ματς, ενώ ο Ντεσόν Τόμας με δύο σερί τρίποντα στο τέλος έφερε τον Παναθηναϊκό ακόμα πιο κοντά στα playoffs.

Τα αμυντικά προβλήματα του Παναθηναϊκού έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στο κλειστό του ΟΑΚΑ με το ξεκίνημα του αγώνα. Οι παίκτες της Ζάλγκιρις έβρισκαν τον τρόπο να σκοράρουν με χαρακτηριστική ευκολία, την ώρα που οι γηπεδούχοι είχαν μπερδέχει το «τρέχω» με το «βιάζομαι». Πολλά τα λάθη στην επίθεση, ενίοτε και εκτός λογικής επιλογές, με αποτέλεσμα η λιθουανική ομάδα να προηγηθεί και με 11 πόντους διαφορά στο 8' (13-24) έχοντας καταπληκτικά ποσοστά ευστοχίας! Συγκεκριμένα μέχρι εκείνο το σημείο μετρούσε 8/8 δίποντα (!!), 2/3 τρίποντα, 2/2 βολές ενώ είχε επίσης 5 ασίστ και 4 ριμπάουντ. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός είχε 5/11 εντός παιδιάς (5/8 δίποντα, 0/3 τρίποντα) και μόλις 2 ριμπάουντ.

Το δεκάλεπτο βρήκε την Ζάλγκιρις να προηγείται με 28-17 και αυτό χάρη στον Ζακ Λεντέι, ο οποίος είχε δημιουργήσει την μεγαλύτερη «ζημιά» στο «τριφύλλι» μέχρι εκείνο το σημείο του ματς. Στη συνέχεια, οι παίκτες του Ρικ Πιτίνο «έσφιξαν» περισσότερο την άμυνά τους, ειδικά μετά την είσοδο του Ουέσλι Τζόνσον, ο οποίος πρόσφερε σημαντικές βοήθειες. Παρόλα αυτά, την σκυτάλη είχαν πάρει οι πρώην... πράσινοι Λεκαβίτσιους (12π. στο ημίχρονο με 4/6 δίποντα, 4/4 βολές) και Ρίβερς (2/3 δίποντα, 1/2 τρίποντα), οι οποίοι προσπαθούσαν να κρατήσουν την διαφορά για την Ζάλγκιρις ώστε να παραμένει σε θέση ισχύος. Ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να μειώσει σε 40-41 στο 17' χωρίς ωστόσο να πάρει ποτέ και το προβάδισμα στο σκορ μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (46-49).

Στο πρώτο μισό του ματς, ο Ταϊρίς Ράις (10π., στο α' ημίχρονο με 2/3 τρίποντα, 4/4 βολές) ήταν εκείνος που προσπαθούσε να «ξεκολλήσει» επιθετικά τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (12/22 δίποντα, 4/10 τρίποντα, 10/10 βολές, 7-3 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 2 κλεψίματα, 7 λάθη) αλλά τα φοβερά ποσοστά της Ζάλγκιρις στα σουτ εντός παιδιάς (14/18 δίποντα, 4/8 τρίποντα, αλλά και 9/12 βολές, 10-0 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 2 κλεψίματα, 5 λάθη) έβαζαν... απαγορευτικό για το προσπέρασμα στο σκορ.

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε για πρώτη φορά (49-49) με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, αλλά στη συνέχεια οι «πράσινοι» προσπάθησαν πάλι να... βιαστούν να σκοράρουν με αποτέλεσμα ο Κέι Σι Ρίβερς να τους «τιμωρήσει» με δύο συνεχόμενα τρίποντα και να φέρει εκ νέου την ομάδα του στο +6 (51-57) στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου. Όμως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων δεν στάθηκαν και αρκετά για να της κρατήσουν το momentum του ματς. Οι «πράσινοι» άρχισαν να «σφίγγουν» ξανά την άμυνά τους και με τον Ταϊρίς Ράις να «καθαρίζει» στην επίθεση πραγματοποίσαν επιμέρους 10-2 και προηγήθηκαν για πρώτη φορά στο ματς με 61-59 στο 27'. Οι Λιθουανοί αντέδρασαν, αλλά ένα 5-0 στο τελευταίο λεπτό «έγραψε» το 71-66 της 3ης περιόδου, η οποία ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά μέχρι εκείνο το σημείο. Με την ίδια προσήλωση στην άμυνα και με τον Ουέσλι Τζόνοσν να αποδεικνύεται παίκτης-κλειδί και τον Παπαγιάννη να... θυμίζει την εμφάνιση κόντρα στην Μπάγερν, οι «πράσινοι» έφτασαν τη διαφορά στο +10 στο 35' (82-72) και ουσιαστικά «καθάρισαν» με την υπόθεση της νίκης.

Βέβαια στο τέλος μπορεί να πήγε να «αυτοκτονήσει» (σ.σ. τα πάντα ξεκίνησαν από χαμένο κάρφωμα του Τόμας όντας ολομόναχος με το καλάθι για το 84-72) με την Ζάλγκιρις να μειώνει σε 83-78 στο 36'. Χωρίς ωστόσο να υπάρξει και συνέχεια. Και αυτό διότι με δύο σερί τρίποντο του Τόμας ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 89-78 στο 38'. Στο τέλος κάποια λάθη σε συνδυασμό με την ευστοχία των φιλοξενούμενων έκαναν το ματς «γκραν γκινιόλ» ωστόσο η νίκη έμεινε στα χέρια των παικτών του Ρικ Πιτίνο.

Τα δεκάλεπτα: 18-27, 46-49, 71-66, 96-94

Tags