Όταν εγκαινιάστηκε ο «Τάφος του Ινδού»!

700021

Σαν σήμερα το 1961 έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου κλειστού γηπέδου μπάσκετ στην Ελλάδα, του «Τάφου του Ινδού». Οι «Πορτοκαλί Ιστορίες» θυμούνται...

Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου του 1961 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του κλειστού γηπέδου μπάσκετ, υπό καταρρακτώδη βροχή, κάτω από τις θύρες 6-7 του «Απόστολος Νικολαϊδης» με χωρητικότητα 1.500 θέσεις. Το ματς που εγκαινίασε τον «Τάφο του Ινδού» ήταν μεταξύ της εφηβικής ομάδας του Παναθηναϊκού ενάντια στο Μίλωνα με τους πράσινους να επικρατούν με 94-60 και από τότε πέρασαν 53 χρόνια.Το πρώτο κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα  φιλοξενούσε τα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ του Παναθηναϊκού, κάτι που συμβαίνει ακόμα και σήμερα αλλά με την γυναικεία ομάδα μπάσκετ του τριφυλλιού. Πάντως, στην αρχή δεν ήταν όλα ρόδινα με τους αγώνες να γίνονται με... βροχή αφού το γήπεδο πλημμύριζε συνεχώς και δεν υπήρχε θέρμανση. Η οροφή έσταζε με αποτέλεσμα το νερό να το πλημμυρίζει. Βέβαια αργότερα μπήκαν αντλίες και το πρόβλημα άρχιζε να διορθώνεται.

Το γήπεδο των τίτλων

Αξιοσημείωτο είναι πως στο κλειστό, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός κατέκτησε 14 Πρωταθλήματα Ελλάδας από το 1961 έως το 1984, ενώ αγωνίστηκε εκεί έως την έλευση του Νίκου Γκάλη το 1992, ενώ σπουδαίες επιτυχίες γνώρισε και η γυναικεία ομάδα μπάσκετ αλλά και τα τμήματα βόλεϊ του Παναθηναϊκού που χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν το γήπεδο.Ένα μήνα μετά τα εγκαίνια οι Έφηβοι του Παναθηναϊκού κατέκτησαν το πρωτάθλημα μετά τη νίκη τους στον τελικό με 75-65 επί της Νήαρ Ηστ και αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος του τριφυλλιού στον «Τάφο του Ινδού».Στο κλειστό εκτός από αγώνες πραγματοποιούνται οι συνελεύσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αλλά κάποιες φορές και της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, όπως και ψηφοφορίες.

Η ονομασία: «Τάφος του Ινδού»

Το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Απόστολος Νικολαϊδης έχει πάρει την... ονομασία «Ο Τάφος του Ινδού» χάρη στον Τάσο Στεφάνου. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε... εξιστορήσει τα βαφτίσια σε παλαιότερη συνέντευξη του στην εφημερίδα Goal: «Αφού είχε γίνει το γήπεδο, είχαμε πάει με κάτι συμπαίκτες μου στον κινηματογράφο «Αρτζεντίνα». Εκεί έπαιζε την ταινία του Φριτζ Λανγκ «Ο τάφος του Ινδού». Με το που είδα τα σκαλιά που κατέβαιναν είπα «Ρε παιδιά αυτό είναι σαν το γήπεδό μας». Έγινε χαμός από τα γέλια. Αργότερα το είπα στον δημοσιογράφο Γιώργο Δόγα, και έτσι έμεινε αυτή η ονομασία», είχε αναφέρει ο αείμνηστος Τάσος Στεφάνου που ήταν και ο νονός!