Από την κόλαση στον παράδεισο και... τούμπαλιν ο Ολυμπιακός!

2221624 1

Στα «σκουπίδια» πέταξε ο Ολυμπιακός την εμφάνιση με τη Βαλένθια, καθώς… θυμήθηκε το κακό του πρόσωπο και ηττήθηκε στην παράταση 77-68 από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, μέσα στο ΣΕΦ.

Τραγικοί στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα οι παίκτες του Κεμζούρα, που πήραν… ανάσα από τα τρίποντα των Πάντερ και Παπανικολάου, που διαμόρφωσαν το 64-64 της κανονικής περιόδου. Ωστόσο, στο έξτρα πεντάλεπτο έμειναν από δυνάμεις και έτσι έφυγαν με σκυμμένα τα κεφάλια από το παρκέ.

Μοιραίος ο Σπανούλης στην παράταση με πολλά λάθη και χαμένα λέι απ, αλλά και έχει τη δικαιολογία ότι πάλευε σχεδόν μόνος του, αφού ο ανύπαρκτος Μπόλντγουιν όσο έπαιζε ήταν αρνητικός, ο Τσέρι πήρε και εκείνος λίγο χρόνο συμμετοχής χωρίς να… ακουμπήσει ιδιαίτερα, ενώ και ο επίσης… χλωμός Πολ «πάρκαρε» δικαιολογημένα στον πάγκο.

Το θέαμα δεν ήταν καλό, αλλά τελικά η καλύτερη ομάδα κέρδισε: Η Ζενίτ παρουσιάστηκε ανώτερη από αυτό που περιμέναμε και κυρίως ήταν πιο... σοβαρή από τον κάκιστο Ολυμπιακό, που βρέθηκε σε απίστευτα άσχημο βράδυ, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι.

Άστοχη και ασύνδετη, η ομάδα του Κεστούτις Κεμζούρα δεν μπόρεσε να δώσει συνέχεια στην καλή εμφάνιση και στην εμφατική νίκη απέναντι στη Βαλένθια και έπεσε ξανά ψυχολογικά και αγωνιστικά, μένοντας στο 1-2 στην Regular Season της Euroleague.

Παράλληλα, οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το μεγάλο δώρο του κόουτς Πλάθα, που δεν έδωσε εντολή για φάουλ και επέτρεψε στον Παπανικολάου να στείλει το ματς στη παράταση με τρίποντο 6,5" πριν το τέλος

Η Ζενίτ ήταν σε... άλλο γήπεδο στην έναρξη του αγώνα και ο Ολυμπιακός βρήκε την ευκαιρία να κυριαρχήσει και να επιβάλλει από νωρίς τον ρυθμό του. Οι Ρώσοι έμειναν χωρίς σκορ για τέσσερα λεπτά, ο Μιλουτίνοφ βρήκε από νωρίς χώρο και το 12-0 του 6ου λεπτού επιβεβαιώσε το εξαιρετικό ξεκίνημα των γηπεδούχων. Το τάιμ-άουτ του Πλάθα ξύπνησε την Ζενίτ που μειώσε στους 4 (17-14) με δύο σερί τρίποντα, ενώ το buzzer-beater του Τρούσκιν έδωσε προβάδισμα στους φιλοξενούμενους με την λήξη του πρώτου δεκαλέπτου (19-20).

Το μομέντουμ των Ρώσων τους επέτρεψε να αυξήσουν το σερί τους στο 18-4 και να προηγηθούν με 26-21 στο 12', προτού αναλάβουν δράση οι Πάντερ και Σπανούλης για να φέρουν τον Ολυμπιακό ξανά μπροστά στο σκορ (31-26, 16') με αναπάντητο σερί 10 πόντων. H Ζενίτ πάντως δεν... πτοήθηκε, πάτησε πάνω στα πολλά λάθη των «ερυθρόλευκων» και πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα έχοντας προβάδισμα ενός καλαθιού (36-38). Το 1/12 τρίποντα των γηπεδούχων ήταν το κύριο... χαρακτηριστικό του πρώτου μέρους για τους άστοχους Πειραιώτες.

Το νωθρό ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο δεύτερο μέρος επέτρεψε στην Ζενίτ να βρει γρήγορα σκορ και να προηγηθεί με 6 πόντους (38-44, 23'). Ο Πονίτκα βρήκε χώρο και ανέβασε το επιμέρους σκορ για την Ζενίτ στο 12-2, δίνοντας παράλληλα διψήφια διαφορά ασφαλειάς στην ομάδα του (38-48, 25'). Ο Ολυμπιακός πάντως έριξε την διαφορά (47-53) στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου κυρίως με... ενέργεια από τον Παπανικολάου.

Ο ρυθμός έγινε ακόμα πιο αργός και το σκορ παρέμεινε για αρκετή ώρα... κολλημένο στην τέταρτη περίοδο, αφού καμία από τις δύο ομάδες δεν ήταν ικανή να κάνει κάτι παραπάνω από όλα όσα παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα. Ο Ολυμπιακός παρέμεινε κάκιστος επιθετικά, ήταν τρομερά άστοχος και το γεγονός πως έμεινε για τέσσερα λεπτά χωρίς πόντο επέτρεψε στην Ζενίτ να προηγηθεί με 57-50 (35'). Δύο τρίποντα και μία καλή άμυνα του Κόνιαρη κράτησαν ζωντανό τον Ολυμπιακό (58-59, 37'), προτού ο Χόλινς φέρει... σιωπή στο ΣΕΦ (58-62, 38'). Ο Πάντερ απάντησε (61-64) και λίγο αργότερα ο Παπανικολάου πήρε το δώρο του Πλάθα (που δεν έδωσε εντολή για φάουλ) και ισοφάρισε με μεγάλο τρίποντο (64-64), αφήνοντας 6,5" στη κατοχή για την Ζενίτ. Εκεί δεν βγήκε... καθαρό σουτ και ο Κβοστόφ αστόχησε για να οδηγήσει το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο.

Κλασικό έξτρα πεντάλεπτο σε ματς που κρέμεται από μία... κλωστή. Οι δύο ομάδες πήγαν... χέρι-χέρι στο σκορ, με την Ζενίτ να εκμεταλλεύεται τα λάθη και την αστοχία των γηπεδούχων για να πάρει προβάδισμα πέντε πόντων (65-70, 43'), με προσπάθειες των Πονίτκα και Αγιόν. Το ματς κάπου εκεί τελείωσε και οι Ρώσοι έφυγαν με μεγάλο και δίκαιο διπλό από το ΣΕΦ.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 36-38, 48-54, 64-64 (παρ.)