Μπουρούσης: «Mπορεί να είναι και το τελευταίο μου τουρνουά»

2191575

Ο Γιάννης Μπουρούσης μίλησε για τις 169 συμμετοχές του στην Εθνική, το... λάθος του 2017 και το ενδεχόμενο να φορέσει για τελευταία φορά το εθνόσημο φέτος.

Το τελευταίο παιχνίδι προετοιμασίας της Εθνικής Ανδρών πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου (1-15/9) είχε ξεχωριστή σημασία για τον Γιάννη Μπουρούση. Όχι τόσο για τη νίκη επί της Βενεζουέλας και την πρωτιά στο τουρνουά που συμμετείχε η ομάδα στην πόλη Σουτσόου, όσο επειδή αρχηγός της έφτασε τις 169 συμμετοχές και ξεπέρασε τον Νίκο Γκάλη, περνώντας στην ένατη θέση της σχετικής κατάταξης.

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ το 2005, ξεκινώντας στην Εθνική Ανδρών, ότι θα έφτανα σε αυτό το σημείο, να ξεπεράσω ένα μεγαθήριο του ελληνικού μπάσκετ, τον Νίκο Γκάλη. Είναι πολύ μεγάλη η τιμή, δείχνει και ότι όλα αυτά τα χρόνια πάντα προσπαθούσα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, να είμαι παρών και να βοηθάω όσο μπορώ την Εθνική ομάδα. Είναι μεγάλη τιμή, αλλά δεν παύει να είναι και παραπάνω υποχρέωση. Θεωρητικά αυτό μπορεί να είναι και το τελευταίο μου τουρνουά και θέλω να βοηθήσω την ομάδα όσο μπορώ καλύτερα», ανέφερε.

Έχοντας ζήσει πολλές καταστάσεις και διοργανώσεις όλα αυτά τα χρόνια, ο αρχηγός είναι ο πλέον κατάλληλος για να κατευθύνει την ομάδα στην τελική ευθεία. «Η ομάδα έχει δείξει θετικά πράγματα στο σχετικά λίγο χρονικό διάστημα που βρισκόμαστε μαζί, αλλά έχει δείξει και σημεία στα οποία πρέπει να βελτιωθεί, όπως για παράδειγμα να μένουμε συγκεντρωμένοι για περισσότερο χρονικό διάστημα. Έχουμε ένα μεγάλο όπλο, τον Γιάννη, αλλά όπως είπα και μετά το τουρνουά "Ακρόπολις Eurobank", πρέπει και να τον αξιοποιήσουμε και να μας αξιοποιήσει σωστά, ώστε να βοηθηθούμε όλοι και να μην... πνιγούμε πάνω στον Γιάννη.

Έχουμε δώσει μια σειρά φιλικών και πλέον έχουμε μερικές ημέρες για να εμφανιστούμε στον καλύτερο βαθμό ετοιμότητας στα επίσημα παιχνίδια που είναι από την αρχή δύσκολα. Ούτε το Μαυροβούνιο, ούτε η Βραζιλία, ούτε και η Νέα Ζηλανδία είναι εύκολοι αντίπαλοι και πρέπει να κοιτάξουμε να τους νικήσουμε, έστω και με έναν πόντο.

Επιμένω ότι το μυστικό είναι η πνευματική αυτοσυγκέντρωση. Το 2017 σε όλο το ματς με τους Ρώσους ήμασταν μπροστά και στο τέλος δεν αντέξαμε και χάσαμε. Πιστεύω, και το έχω ξαναπεί, ότι αν είχαμε νικήσει εκείνο το παιχνίδι θα άρχιζε μια νέα εποχή για το ελληνικό μπάσκετ. Δεν τα καταφέραμε, δυστυχώς, αλλά τώρα έχουμε μια νέα ευκαιρία σε έναν διαφορετικό τρόπο διεξαγωγής που με ένα χιαστί μπορείς να βρεθείς στα ημιτελικά. Έτσι που είναι, πρέπει να προετοιμαστούμε και αν είμαστε καλοί και το αξίζουμε, να παίξουμε αυτό το ματς και να κοιτάξουμε στα μάτια όποιον αντίπαλο μας τύχει, χωρίς να ψάχνουμε για δικαιολογίες και να τον νικήσουμε»!

Η αποστολή της Εθνικής Ανδρών έφτασε το πρωί στην Νανζίνγκ, όπου σε λίγες ώρες θα υποδεχθεί και τον Κώστα Σλούκα που αναχώρησε χθες (27/8) το βράδυ από την Αθήνα.