Μπλατ: «Δεν είμαι άρρωστος, απλά έχω περιορισμό στις κινήσεις μου»

20543331

Ο Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής του Ολυμπιακού μοιράστηκε πρόσφατα το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει αφού διαγνώστηκε με προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση και μίλησε στην Haaretz για την περιπέτεια του.

Κατ' αρχάς κόουτς, πως αισθάνεσαι αυτή την περίοδο;
«Αισθάνομαι καλά»

Στην Ελλάδα έλαβες μηνύματα στήριξης από την πολιτική ηγεσία και τον κόσμο του αθλητισμού, από την EuroLeague, το ΝΒΑ και σύσσωμο τον μπασκετικό κόσμο. Όταν, λοιπόν δημοσιοποίησες το πρόβλημα, περίμενες ότι θα έχεις αυτή την ανταπόκριση;
«Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Δεν την περίμενα, ωστόσο είμαι πραγματικά χαρούμενος που το πρόβλημα μου προκάλεσε κινητικότητα κι ενδιαφέρον από τον κόσμο που δεν είχε επίγνωση της κατάστασης. Αυτό, ακριβώς το μέγεθος των αντιδράσεων με έκανε χαρούμενο. Άκουσα λόγια στήριξης από τους ανθρώπους που είναι είναι σημαντικοί στη ζωή μου αλλά και από αγνώστους. Το ότι λαμβάνω καθημερινά αυτή τη στήριξη με γεμίζει δύναμη και χαρά»!

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Μακάμπι αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Παρατήρησα τις αντιδράσεις σου κατά τη διάρκεια του αγώνα, δείχνοντας να υποφέρεις στη μέση. Γνώριζες εκείνη την περίοδο για το πρόβλημα σου;
«Πίστευα ότι είχε να κάνει με την αποθεραπεία μου έπειτα από την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκα το περασμένο καλοκαίρι. Ότι ίσως δεν είχε εξελιχτεί καλά ή ότι ενδεχομένως θα κρατούσε περισσότερο... Ακόμη δεν γνώριζα ότι είχα να κάνω με κάτι άλλο».

Πότε έγινε η διάγνωση;
«Τον Μάιο».

Πότε συνειδητοποίησες ότι το πρόβλημα είναι πραγματικά σημαντικό;
«Δεν ένιωθα καλά για αρκετό καιρό, λόγω των ενοχλήσεων στη μέση. Για την ακρίβεια, για 2μιση χρόνια πίστευα ότι είχα μόνο πρόβλημα στη μέση αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Σταδιακά άρχισα να διαβάζω για την ασθένεια, ξαφνικά έγινα υποχόνδριος κι άρχισα να σκέφτομαι μήπως τα προβλήματα μου ήταν συμπτώματα. Θα σύστηνα, λοιπόν σε όλους να κάνουν νευρολογικές εξετάσεις, εκτός από ορθοπεδικές! Όχι μόνο για το δικό μου πρόβλημα αλλά γενικά».

Φοβάσαι;
«Τι να φοβηθώ»;

Την ασθένεια...
«Ο μεγάλος Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει πως δεν υπάρχει τίποτα να φοβάσαι εκτός από τον ίδιο τον φόβο».

Πως το αντιμετωπίζει η οικογένεια σου;
«Είναι δυνατή, όπως πρέπει να είναι».

Παράλληλα, καλείσαι να αντιμετωπίσεις όλη την πίεση που αντιμετωπίζει ένας προπονητής της EuroLeague...
«Δεν είμαι άρρωστος! Απλώς έχω έναν περιορισμό στις κινήσεις μου. Μου κάνει καλό να είμαι ακόμα μέσα στο παιχνίδι».

Τουλάχιστον στο πρωτάθλημα δεν θα έχεις τόσο ενεργό ρόλο...
«Δεν συμμετέχουμε στο πρωτάθλημα. Η ομάδα που θα παραταχθεί στην δεύτερη κατηγορία θα είναι εντελώς διαφορετική. Δεν σχετίζομαι εγώ με αυτή την ομάδα».

Σε πνευματικό επίπεδο, αυτή η περιπέτεια της υγείας σου σε έχει αλλάξει; Έχεις μαλακώσει ως άνθρωπος;
«Δεν ξέρω αν έχω αλλάξει, σίγουρα πάντως με έκανε να σκέφτομαι πιο ανοιχτά. Να δέχομαι τη βοήθεια και τις συμβουλές που μου προσφέρουν που ενδεχομένως να μην έδινα σημασία».

Το πρόβλημα σου ενδέχεται να επηρεάσει την όραση;
«Υπάρχουν σίγουρα τέτοιες περιπτώσεις. Η πολλαπλή σκλήρυνση δεν είναι τόσο γνωστή και κατανοητή ακόμα, αφού υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μπορεί να εκδηλωθεί. Ένα ζήτημα που μπορεί να προκύψει είναι η μειωμένη όραση, συμβαίνει σε κάποιους. Από κει και πέρα, το κολύμπι και η σωματική άσκηση μπορούν να κάνουν καλό».

Μια ιστορία που σημάδεψε την περσινή χρονιά ήταν η αποχώρηση του Ολυμπιακού στον ημιτελικό Κυπέλλου. Ήσουν θετικός με αυτή την κίνηση;
«Αυτή η ερώτηση δεν είναι σχετική με τη συζήτηση...».

Στη συνέχεια αρνηθήκατε να παίξετε κόντρα στον Παναθηναϊκό.
«Νομίζω ότι έχουν ήδη ειπωθεί αρκετά για το θέμα».