Τρομάζει ακόμα και... σβηστή η Εθνική!

11122

Η Εθνική μας ομάδα δεν διεκδικεί δάφνες θεάματος με την απόδοσή της στο πρώτο φιλικό για το τουρνουά «Atlas» ωστόσο δεν δυσκολεύτηκε να κερδίσει την Ιορδανία με 92-65 και να... ανταμείψει τους Κινέζους στο γήπεδο οι οποίοι αποθέωναν συνέχεια τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς μέσα από την Εθνική ομάδα δεν περίμενε το ματς με την Ιορδανία στην Κίνα για να βγάλει συμπεράσματα. Άλλωστε ήταν ένα ματς που θύμιζε περισσότερο προπόνηση και «ξεμούδιασμα» παρά ματς... προετοιμασίας για Παγκόσμιο Κύπελλο.

Βέβαια υπήρξαν στιγμές που ο Θανάσης Σκουρτόπουλος προσπάθησε να δοκιμάσει κάποια σχήματα και να δει πράγματα ενόψει του πρώτου τζάμπολ με το Μαυροβούνιο την 1η Σεπτεμβρίου. Το σίγουρο είναι ότι εκείνοι που το ευχαριστήθηκαν και με το παραπάνω ήταν οι... Κινέζοι οι οποίοι «γέμισαν» το Suzhou Sports Center και αποθέωναν κάθε φορά που ο Γιάννης έπιανε τη μπάλα στα χέρια του ή επιχειρούσε κάποια προσπάθεια. Μάλιστα η ιαχή «MVP, MVP» ήταν εκείνη που κυριαρχούσε ωστόσο ο Έλληνας σούπερ σταρ κινήθηκε στα ρηχά όσον αφορά την επίθεση αλλά ήταν εξαιρετικός στην άμυνα.

Ο Γιάννης τελείωσε το ματς με 13 πόντους έχοντας 3/6 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 4/7 βολές, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και 2 τάπες. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Πρίντεζης με 17 πόντους (4/5 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 3/4 βολές) ενώ πολύ καλό ματς έκαναν και οι Παπαπέτρου (12 πόντοι με 6/6 δίποντα, οι 10 στο πρώτο δεκάλεπτο),  Λαρεντζάκης (11π., 3/4τρ.) και Γιώργος Παπαγιάννης (10π., 6ριμπ., 2ταπ.)

Το ματς

Ήταν προφανές ότι η Εθνική μας δεν ήθελε να μπει «φορτσάτη» και να αυξήσει την ένταση από το πρώτο της φιλικό επί κινεζικού εδάφους. Ούτε πάτησε γκάζι, ούτε είχε ταχύτητα στο παιχνίδι της, ούτε επιδίωξε το εύκολο καλάθι στο transition όπως έκανε στο τουρνουά «Ακρόπολις». Βέβαια σε αυτό έπαιξε ρόλο και η Ιορδανία, με τους παίκτες της ομάδας να προσπαθούν να στήσουν πραγματικό τείχος μπροστά του προκειμένου να τον σταματήσουν. Σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν με αποτέλεσμα να παραμείνει νωθρή η ομάδα και να μην μπορεί να βρει ρυθμό. Λίγο οι καλές επιστροφές των Ιορδανών και λίγο το γεγονός ότι η Εθνική ήθελε να πάει σε «σετ» παιχνίδι (σ.σ. άλλωστε δοκίμασε σχήματα και καταστάσεις ο Σκουρτόπουλος) το σκορ ήταν αρκετά... κοντά στο πρώτο δεκάλεπτο.

Ο Παπαπέτρου αποτελούσε την «σίγουρη λύση» της Εθνικής σε αυτό το διάστημα έχοντας 10 πόντους, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν άστοχος (4π., στο α' δεκαλέπτο) ενώ και ο Καλάθης δεν είχε μπει στο κλίμα του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν έκανε καμία αλλαγή στην πρώτη περίοδο του ματς και άλλαξε ολόκληρη την πεντάδα στο δεύτερο δεκάλεπτο η οποία τα πήγε αρκετά καλά! Και πάλι. Η Εθνική δεν είχε παιχνίδι στο transition, με τον Παπαγιάννη (8π., στην δεύτερη περίοδο) να παίρνει αρκετά καλό βαθμό στις δύο πλευρές του παρκέ. Τι έκανε η Εθνική; Ανέβασε την ένταση στην άμυνα και μπόρεσε να βρει πιο εύκολα το καλάθι φτάνοντας την διαφορά και στους 20 πόντους (45-25) στο 18'.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ιδιαίτερα ούτε και στο δεύτερο ημίχρονο. Η ελληνική ομάδα συνέχισε να παίζει με... σβηστές τις μηχανές και να διατηρεί μια διαφορά κοντά στους 20 πόντους. Άλλωστε η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων, με τους Ιορδανούς να έχουν να επιδείξουν τον... Αμερικανό Τάκερ και τον Ντουβερίογλου της Φενέρμπαχτσε. Λογικό και επόμενο να παραδοθούν άνευ όρων ακόμα και στην μετριότατη -σε γενικές γραμμές- Εθνική ομάδα. Να σημειωθεί στα θετικά του ματς η ευστοχία του Γιαννούλη Λαρεντζάκη έξω από τα 6.75 μέτρα ο οποίος έδειξε ότι όταν και εφόσον χρειαστεί θα μπορεί να δώσει λύσεις με το μακρινό του σουτ. Επίσης οι Πρίντεζης, Παπαγιάννης και Παπαπέτρου ήταν ανάμεσα στους διακριθέντες, με την διαφορά να φτάνει στην τελευταία περίοδο και τους 31 πόντους (92-61) λίγο πριν από το τέλος του ματς.

Τα δεκάλεπτα: 25-17, 47-33, 64-46, 92-65