Ο τραυματισμός του Σλούκα επισκίασε τον Εθνικό... περίπατο

2185423 1

Η Εθνική ομάδα ήταν εντυπωσιακή στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Ιταλία (83-63) για το τουρνουά «Ακρόπολις» αλλά μετά τον τραυματισμό του Σλούκα «κατέβασε» ταχύτητα και έκανε... συντήρηση ενόψει και των δύο επόμενων αγώνα. Το Σαββάτο (17/8, 20:30) κόντρα στην Τουρκία.

Ο τραυματισμός του Κώστα Σλούκα να μην υπήρχε και όλα θα ήταν τέλεια για την Εθνική ομάδα στην πρεμιέρα του τουρνουά «Ακρόπολις». Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στην Ιταλία (83-63), ενώ κατά διάστημα έπαιξε εντυπωσικαό και άκρως απολαυστικό μπάσκετ. Φυσικά εκείνος που φρόντισε να συνδυάσει την ουσία με το θέαμα δεν ήταν άλλος από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος έκανε -και μάλιστα με το παραπάνω- την... διαφορά πάνω στο παρκέ!

Ο πολυτιμότερος παίκτης του ΝΒΑ έπαιρνε... παραμάζωμα τους παίκτες της ιταλικής ομάδας και όταν δεν έφτανε στο καλάθι, κέρδιζε φάουλ. Τα 9 κερδισμένα φάουλ αποδεικνύουν του λόγου του αληθές, αν και σε αυτό το παιχνίδι δεν ήταν και τόσο εύστοχος από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας». Κάτι που θα είναι απαραίτητο μόλις ξεκινήσουν τα επίσημα παιχνίδια στην Κίνα. Συνολικά μέτρησε 18 πόντους με 6/9 δίποντα, 6/10 βολές, 0/1 τρίποντο, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 τάπα και 2 λάθη στα 19:12 που έμεινε στο παρκέ. Να σημειωθεί ότι δεν αγωνίστηκε καθόλου στην τελευταία περίοδο.

Η Εθνική κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο, ενώ αντίθετα στο δεύτερο μισό του ματς έριξε ταχύτητα και η Ιταλία μπόρεσε να ισορροπήσει το ματς. Ο Καλάθης ακολούθησε τον Γιάννη σε απόδοση, πολύ καλή ήταν η παρουσία του Γιάννη Μπουρούση ο οποίος «μάζευε» το ένα ριμπάουντ μετά το άλλο (8π., 16ριμπ.) και ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν στο ματς. Η ευχάριστη έκπληξη για τον Θανάση Σκουρτόπουλο αποτέλεσε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής (ελέω... Σλούκα) και ανταποκρίθηκε πλήρως (11π.)

Το ματς

Η Εθνική φρόντισε από το ξεκίνημα του αγώνα να δώσει στους Ιταλούς να καταλάβουν ότι στο ματς θα υπάρχει μόνο μία ομάδα στο γήπεδο. Άλλωστε η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο έφτανε και περίσσευε για να γιγαντώσει την διαφορά δυναμικότητας και ποιότητας των δύο ομάδων. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που απουσίαζαν οι Γκαλινάρι και Ντατόμε. Με τον σούπερ σταρ του ΝΒΑ να δίνει πραγματικό... ρεσιτάλ καρφωμάτων, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εκτόξευσε τον δείκτη του σκορ από το πρώτο δεκάλεπτο, έχοντας σταθερά την διαφορά στους 10 πόντους (14-4, 19-9, 23-13) ενώ έκλεισε την πρώτη περίοδο στο 27-13. Ο Αντετοκούνμπο είχε 12 πόντους και 5 ριμπάουντ σε αυτό το διάστημα, ο Παπαπέτρου τον ακολούθησε σε απόδοση, ενώ ο Νικ Καλάθης μοίραζε ασίστ σαν... στραγάλια.

Ο Σκουρτόπουλος δοκίμασε διάφορα σχήματα, ενώ και πάλι ξεκίνησε το ματς με τον Παπανικολάου στο «δύο» και τον Παπαπέτρου στο «τρία». Η Εθνική είχε σαφή πρόθεση να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο μπορούσε τον Γιάννη και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. «Μελανό» σημείο ήταν και πάλι τα τρίποντα (1/8 στο πρώτο δεκάλεπτο) αλλά στο δεύτερο δεκάλεπτο που διατήρησε... υψηλές στροφές στο ματς βελτιώθηκε αισθητά με 2/5 έξω από τα 6.75 μέτρα (3/13 στο σύνολο). Τα βλέμματα ωστόσο είχαν στραφεί στον τραυματισμό του Κώστα Σλούκα, ο οποίος «λαχτάρησε» την ελληνική αποστολή. Η διαφορά έφτασε και τους 20 πόντους στην δεύτερη περίοδο (37-17 και 39-19) ενώ η μεγαλύτερη τιμή της ήταν το +24 (47-23) στο 18'. Η ελληνική ομάδα κυριάρχησε στις ασίστ (13 έναντι 3 των Ιταλών, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν 1/11 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο) ενώ σούταρε εξαιρετικά στα δίποντα με 64% (14/22).

Στο δεύτερο μισό του αγώνα ο ομοσπονδιακός προπονητής ήθελε να κάνει... συντήρηση και να μοιράσει περισσότερο τον χρόνο συμμετοχής στους παίκτες της Εθνικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «γαλανόλευκη» έριξε ρυθμό, με τον Νικ Καλάθη να παίρνει τη σκυτάλη από τον Γιάννη και να κλείνει την τρίτη περίοδο με «γεμάτη» στατιστική έχοντας 11 πόντους (3/5 τρίποντα), 6 ασίστ και 4 ριμπάουντ. Ο Σκουρτόπουλος συνέχιζε το rotation στο ρόστερ έχοντας εκτός τον Κώστα Σλούκα ο οποίος αγωνίστηκε λιγότερο από δύο λεπτά λόγω του τραυματισμού του. Από τη στιγμή που η Εθνική «κατέβασε» ταχύτητα, χάθηκε ο ρυθμός και η Ιταλία μπόρεσε να «ροκανίσει» την διαφορά (65-47 στο 30').

Ανέβασε στην τελευταία περίοδο την απόδοσή του και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο (σε άμυνα και επίθεση), ενώ η Εθνική έπαιξε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο 4ο δεκάλεπτο με τον Παπαπέτρου στο «δύο» (μέχρι που μπήκε ο Λαρεντζάκης στο ματς) και την πεντάδα συμπλήρωναν οι Αθηναίου, Θανάσης, Πρίντεζης και Μπουρούσης. Να σημειωθεί ότι εξαιρετική δουλειά έκανε και ο Γιάννης Μπουρούσης και δη στους «αιθέρες», ο οποίος τελείωσε το ματς έχοντας 8 πόντους και 16 ριμπάουντ, ενώ πολύ καλή ήταν και η παρουσία του Λαρεντζάκη (11π.), ο οποίος πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής μετά τον τραυματισμό του Σλούκα.

Τα δεκάλεπτα: 27-13, 49-28, 65-47, 83-63