Ο «Πίξι» γίνεται 63 ετών (vids)

pixi

Ο Λευτέρης Σούμποτιτς κλείνει σήμερα (15/8) 63 χρόνιας ζωής συνεχίζοντας την προπονητική του καριέρα στην Μπουντούτσνοστ. 

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους καλύτερους σουτέρ που έχουν περάσει ποτέ από τα γήπεδα της Α1. Γεννημένος στο Χέρτσεκ Νόβι του Μαυροβουνίου, ο Λευτέρης Σούμποτιτς έκανε τα πρώτα μπασκετικά του βήματα στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα το 1975 όπου και παρέμεινε για εννέα χρόνια.

Το 1986 συμφώνησε με τον Άρη και έμελλε να συνδέσει το όνομά του με την «χρυσή» εποχή των «κιτρίνων» και να κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα και να πάρει μέρος σε τρία Final 4 της EuroLeague (σ.σ. τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης). Υπήρξε πραγματικό φόβητρο έξω από την γραμμή των -τότε- 6.25 μέτρων ενώ το 1993 αποφάσισε να τερματίσει την καριέρα του και να ασχοληθεί με την προπονητική.

Ο Σούμποτιτς έχει κοουτσάρει τον Ηρακλή, την ΑΕΚ, τον Άρη, τον Παναθηναϊκό, τον Πανιώνιο, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, ήταν ομοσπονδιακός της εθνικής Σλοβενίας και της εθνικής Λιβάνου, ενώ έχει καθίσει επίσης και στους πάγκους των Γέζι, Σπλιτ, Τσεντεβίτα, Ριάντι και Τσιμπόνα. Πρόσφατα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπουντούτσνοστ. 

Ως προπονητής έχει κατακτήσει ένα κύπελλο Κόρατς, δύο πρωταθλήματα Ελλάδας, ένα κύπελλο, ενώ για δύο συνεχόμενες χρονιές (1998, 1999) έχει αναδειχθεί και καλύτερος προπονητής της Basket League.