Οι «καταραμένες» βολές του Ζάρκο και ο τελικός στο Τελ Αβίβ (vid)

osfp badaona

Στις 21 Απριλίου 1994 ο Ολυμπιακός έφτανε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας, χάνοντας όμως την ευκαιρία να κατακτήσει το τρόπαιο απέναντι στη Μπανταλόνα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Το basketnews.gr θυμάται τις χαμένες βολές του Ζάρκο Πάσπαλι, το τρίποντο του Τόμπσον και τον καυγά του Τάρπλεϊ με τον Παπαδάκη.

Ο Ολυμπιακός κατέβηκε στον αγώνα απέναντι στους Ισπανούς ως φαβορί και μάλλον τέτοιο ήταν. Τα προγνωστικά όμως διαψεύστηκαν, ακόμα κι αν κανείς δεν περίμενε να δει όσα συνέβησαν στο γεμάτο Γιάντ Ελιάου. Το κλίμα στους «ερυθρόλευκους» δεν ήταν το καλύτερο στην πορεία προς το μεγάλο παιχνίδι. Την παραμονή του τελικού, στο ξενοδοχείο όπου διέμενε η αποστολή, ο Ρόι Τάρπλεϊ  λογομάχησε και στη συνέχεια… μονομάχησε με τον Μπάμπη Παπαδάκη, μέχρι να μπουν στη μέση οι συμπαίκτες τους και να τους χωρίσουν, με τον Αμερικανό σταρ του Ολυμπιακού να τα «βροντάει» και να φεύγει! Οι προσπάθειες του Σωκράτη Κόκκαλη και του Ιωαννίδη, συνεργάτη του «ξανθού» έπιασαν τόπο και ο αγαπημένος Ρόι των οπαδών της ομάδας επέστρεψε, όμως φυσιολογικά η συνοχή και η ηρεμία της ομάδας, λίγες ώρες μετά τον εξαντλητικό από κάθε άποψη ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, είχε υποστεί πλήγμα…

Στον αγώνα, οι δυο ομάδες πορεύτηκαν έως το ημίχρονο σε αρκετά ισορροπημένο τέμπο, με το σκορ στο 20’ να είναι 33-33. Ο Ζάρκο Πάσπαλι ήταν «μπροστάρης» στις περισσότερες επιθετικές προσπάθειες του Ολυμπιακού, έχοντας ήδη 15 πόντους κι δείχνοντας ικανός να τους οδηγήσει ως το τέλος. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως όλα άλλαξαν.Ο Σέρβος «σίγησε» για 20 ολόκληρα λεπτά και κανείς απ’ τους συμπαίκτες του δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό που άφησε. Αποτέλεσμα ήταν η ομάδα του Ιωαννίδη να πετύχει μόλις 24 πόντους στο δεύτερο μέρος, μένοντας χαρακτηριστικά «καρφωμένη» στο «μηδέν» επιθετικά στα τελευταία 5,5 λεπτά της αναμέτρησης, σ’ ένα αλησμόνητο μπλακ-άουτ, ενώ η αστοχία του Πάσπαλι στις βολές ακόμα μνημονεύεται απ’ τους οπαδούς της ομάδας. Τελικά, το τρίποντο του Τόμπσον διαμόρφωσε το τελικό 59-57 και ανέβασε τη Μπανταλόνα στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης, «χαρίζοντας» στον Ομπράντοβιτς το δεύτερο τρόπαιο της καριέρας του.

Final 4 – Τελ Αβίβ 

Τελικός: (21/4/94) Μπανταλόνα – Ολυμπιακός 59-57 

Γήπεδο: Γιαντ Ελιάου

Διαιτητές: Βιρόβνικ (Ισραήλ)-Κατσάρο (Ιταλία) 

ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μαρτίνεθ 17, Βιγιακάμπα 16, Τ. Τζοφρέσα 5, Τόμπσον 9, Ρ. Τζοφρέσα 4, Σμιθ 6, Μοράλες 2, Πέρεζ, Κοράλες, Άλμπερτ. 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Ιωαννίδης): Πάσπαλι 15, Σιγάλας 14, Τάρπλει 12, Τόμιτς 10, Φασούλας 2, Μπακατσιάς 2, Νάκιτς, Καμπούρης, Τάρλατς, Σταμάτης, Λημνιάτης.