Γερή πρόβα για τη Ρεάλ!

4775258 1

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ τα βρήκε σκούρα απέναντι στον αξιόμαχο Προμηθέα ωστόσο κατάφερε να πάρει τη νίκη με 87-76 και να κάνει την... καλύτερη πρόβα τζενεράλε ενόψει των αγώνων των playoffs με τη Ρεάλ Μαδρίτης! Αποχώρησε τραυματίας ο Γκιστ.

Πριν από ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού, ειδικά όταν μιλάμε για τα playoffs της EuroLeague, τόσο το προπονητικό τιμ όσο και οι παίκτες του Παναθηναϊκού, θα ήθελαν μια δυνατή μονομαχία και όχι μια... χαλαρή προπόνηση. Ο Προμηθέας Πάτρας φρόντισε να αποδειχθεί για τους «πράσινους» σκληρό καρύδι και να τους βάλει πολλούς προβληματισμούς μέσα στο παρκέ.

Το τελικό 87-76 και η διαφορά των 11 πόντων ίσως να μην αντικατοπτρίζει στον απόλυτο βαθμό την εικόνα της αναμέτρησης, αφού πολλές ήταν οι φορές που οι Πατρινοί είχαν μειώσει στον... έναν πόντο και έδειχναν ικανοί να διεκδικήσουν τη νίκη. Όμως ο Νικ Καλάθης (19π., 8ασ., 6ριμπ.) και ο Ιωάννης Παπαπέτρου (16π., 4/4τρ.) ήταν εκείνοι που... έκοψαν τον βήχα τους για ενδεχόμενο νίκης μέσα στο ΟΑΚΑ.

Παρόλα αυτά ήταν ένα ματς που σίγουρα θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό ενόψει του πρώτου αγώνα με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη (17/9, 22:15). Στα αξιοσημείωτα ο τραυματισμός του Τζέιμς Γκιστ στο γόνατο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά οι πρώτες ενδείξεις δεν λένε ότι πρόκειται για κάτι το σοβαρό. 

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκίνησε καθόλου καλά το παιχνίδι ή αν προτιμάτε, ο Προμηθέας ήταν η ομάδα που είχε αναγκάσει τους γηπεδούχους σε κακές επιθέσεις χάρη στην εξαιρετική του άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν εκείνοι που έλεγχαν απόλυτα το ματς, ειδικά μετά το 12-9 των «πρασίνων» στα μέσα της πρώτης περιόδου. Χάρη στα τρίποντα κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ένα επιμέρους 9-2 μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου και να προηγηθούν με επτά πόντους διαφορά (14-21). Ένα διάστημα όπου ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 4/14 εντός παιδιάς (!) και 4 λάθη, ενώ οι Πατρινοί 4/12 τρίποντα και κανένα λάθος!

Ο Προμηθέας έφτασε να προηγείται και με 20-28 στο 13' αλλά από εκεί και πέρα, το ματς άρχισε να γυρίζει υπέρ των γηπεδούχων. Εκτός του ότι έδειξαν περισσότερη υπομονή στην επίθεση, μπόρεσαν να περιορίσουν τη δράση των Μπράουν και Έλις και με ένα δικό τους 18-2 (!!!) προηγήθηκαν με 38-30 λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (38-34). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δεύτερη περίοδο, ο Παναθηναϊκός είχε 4/10 δίποντα και 2/5 τρίποντα, ενώ ανάγκασε τους παίκτες του Γιατρά να υποπέσουν σε επτά λάθη σε ένα δεκάλεπτο. Από τα στατιστικά που θα μπορούσε να υπογραμμίσει κάποιος στο πρώτο μισό του ματς ήταν οι 14/14 βολές των «πρασίνων» και οι λιγότερες ασίστ από τον αντίπαλό τους (8-12), κάτι που είναι σπάνιο για παιχνίδι εντός έδρας.

Ο Προμηθέας κατάφερε να μείνει μέσα στο ματς και να βρίσκεται στον... πόντο (44-43) μέχρι το 24'. Όμως σε εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός με ένα σερί 11-0 πήρε για πρώτη φορά στο ματς διαφορά 12 πόντων (55-43) και αυτό χάρη στον Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος είχε πετύχει 10 πόντους σε εκείνο το διάστημα. Παρόλα αυτά, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων το ματς δεν είχε τελειώσει, αφού ο Προμηθέας άρχισε εκ νέου να «ροκανίζει» την διαφορά. Οι Οκτάβιους Έλις και Ρίον Μπράουν ήταν εξαιρετικοί σε αυτό το διάστημα και δεν άφηναν τον Παναθηναϊκό να ανοίξει την «ψαλίδα» της διαφοράς. Αντίθετα είχαν γίνει... στενός κορσές και ουδέποτε τα παράτησαν στο ματς.

Οι «πράσινοι» είχαν προηγηθεί με επτά πόντους διαφορά (72-65 στο 34') αλλά οι Πατρινοί με ένα δικό τους 6-0 έφεραν εκ νέου το ματς σε απόσταση αναπνοής (72-71 στο 36'). Όμως, έκτοτε... έμειναν από δυνάμεις. Καλάθης και Τόμας πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, έστειλαν τον δείκτη του στο +9 (80-71) στο 37' και έκτοτε δεν κινδύνευσαν ξανά.