Πέταξε το Περιστέρι, προσγειώθηκε ο Παναθηναϊκός!

2112908 1

Το Περιστέρι Βίκος Cola σημείωσε την μεγαλύτερη έκπληξη της σεζόν καθώς κατάφερε να επικρατήσει του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με 80-72 στο... άδειο «Ανδρέας Παπανδρέου» και να του «σπάσει» το αήττητο! Φοβεροί οι Μπέντιλ και Γκρέι, άλλη ομάδα οι «πράσινοι» χωρίς τον Καλάθη. 

Λίγο το «ξενέρωμα» που υπήρχε στις τάξεις του Παναθηναϊκού από το απίστευτο τρίποντο του Ρούντι Φερνάντεθ στο ματς της περασμένης εβδομάδας, λίγο (έως και πολύ) η απουσία του Νικ Καλάθη για λόγους ξεκούρασης, λίγο το μυαλό που υπάρχει στην κρίσιμη αναμέτρηση με την Μπουντούτσνοστ και λίγο το γεγονός ότι το Περιστέρι μπήκε στο παρκέ χωρίς άγχος, διαβασμένο και έτοιμο να χτυπήσει τις αδυναμίες των «πρασίνων» έφταναν και περίσσευαν για την μεγαλύτερη έκπληξη της σεζόν!

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έφτασε σε μια νίκη ουσίας και εντυπωσιασμού με την οποία έφτασε ακόμα πιο κοντά στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος. Αντίθετα, αυτή ήταν η πρώτη ήττα του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν ενώ το Περιστέρι κατάφερε να νικήσει τους «πράσινους» για πρώτη φορά ύστερα 16 χρόνια και πιο συγκεκριμένα από τον πρώτο ημιτελικό των playoffs το 2003.

Ο Τζάστιν Γκρέι ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα στο Περιστέρι έχοντας 27 πόντους με 4/7 τρίποντα και ο Μπεν Μπέντιλ εκείνος που «καθάρισε» στο δεύτερο ημίχρονο με άλλους 21 πόντους και 13 ριμπάουντ. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος σημείωσε καθοριστικούς πόντους στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου με αποτέλεσμα να «ψαλιδίσει» τη διαφορά και να ξαναβάλει το Περιστέρι στο ματς, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έδειξε σοβαρότατα προβλήματα οργάνωσης όταν απουσιάζει ο Νικ Καλάθης!

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς με.. σβηστές τις μηχανές, κάτι που φρόντισε να εκμεταλλευτεί το Περιστέρι χάρη στην ευστοχία του έξω από τα 6.75 μέτρα. Ο Στίβεν Γκρέι ήταν εκείνος που είχε κάνει την μεγαλύτερη ζημιά στους «πράσινους» με 12 πόντους (3/3 δίποντα, 2/3 τρίποντα) στο πρώτο δεκάλεπτο (20-22) όπου οι γηπεδούχοι είχαν 5/8 δίποντα και 3/6 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα. Αντίθετα, η ομάδα του Ρικ Πιτίνο σούταρε 10/14 δίποντα, δίχως να έχει ευστοχήσει από την περιφέρεια (0/3τρ.) Αν και το Περιστέρι είχε το προβάδισμα μέχρι το 7' (17-14) ο Παναθηναϊκός προσπέρασε για πρώτη φορά (17-18 στο 8') και έκτοτε δεν έχασε τα ηνία στο σκορ.

Παρά το συνεχόμενο rotation του Αμερικανού προπονητή και τις πολλές αλλαγές στα πρόσωπα της πεντάδας, οι «πράσινοι» είχαν σταθερά το προβάδισμα στο ματς, ενώ με ένα επιμέρους 17-10 έστειλαν τον δείκτη του σκορ στο +10 (29-39). Τα ποσοστά του ημιχρόνου ήταν αρκετά καλά για τους φιλοξενούμενους (18/27 δίποντα) οι οποίοι είχαν το πάνω χέρι στα ριμπάουντ (19-12), ενώ το Περιστέρι σούταρε με 45% στα δίποντα (10/22) και 33% στα τρίποντα (3/9).

Η διαφορά έφτασε και στους 11 πόντους (38-49) για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι γηπεδούχοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Ξεκινώντας από την πολύ καλή τους άμυνα «ζώνης» με αποτέλεσμα να αποδιοργανώσουν την... ήδη ανοργάνωτη (ελέω απουσίας Καλάθη) επίθεση του Παναθηναϊκού, άρχισαν να «ροκανίζουν» την διαφορά. Ο Γκρέι συνέχιζε από εκεί που είχε σταματήσει στο πρώτο ημίχρονο, ενώ είχε ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του και ο Μπεν Μπέντιλ με αποτέλεσμα να φτάσουν σε απόσταση... τριπόντου (53-56) ύστερα από επιμέρους 15-7.

Με το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος ήταν εκείνος που πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με ένα προσωπικό 8-0 έδωσε προβάδισμα τριών πόντων στην ομάδα του (63-60 στο 32'). Ουσιαστικά είχε αλλάξει τελείως το momentum υπέρ των γηπεδούχων μέχρι εκεί το σημείο σούταραν με 44% στα τρίποντα με 8/18. Και να 'ταν μόνο αυτό; Η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά και στο +4 για τους γηπεδούχους (66-62) έξι λεπτά πριν από το τέλος βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για τη νίκη. Τα πάντα κρίθηκαν στο τελευταίο δίλεπτο. Από τη μία ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να βρει καθόλου ρυθμό στην επίθεση και μετά το 69-69 του 38' η πλάστιγγα έγειρε στους γηπεδούχους. Μπέντιλ και Γκρέι «καθάρισαν» για τους γηπεδούχους και έδωσαν αέρα 6 πόντων (76-70) στο Περιστέρι στο 1:30 για το τέλος. Αυτό ήταν! Οι γηπεδούχοι ήταν εκείνοι που ήθελαν και πίστεψαν στη νίκη και εκείνοι που τα κατάφεραν σημειώνοντας τη μεγαλύτερη έκπληξη της σεζόν.