Ήττα... πρόκρισης για την ΑΕΚ στη Γερμανία!

aek1

Η ΑΕΚ γνώρισε την ήττα στην Βαμβέργη από την Μπάμπεργκ με 71-67 ωστόσο το -4 δεν είναι καθόλου απαγορευτικό για τη back to back πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του BCL! Η ρεβάνς την επόμενη εβδομάδα στο κλειστό του ΟΑΚΑ, τραυματίστηκε ο Ματσιούλις! 

Παράτ ο κάκιστο ξεκίνημα και την... κατάρρευση της «Ένωση» στην τέταρτη περίοδο, που βρέθηκε και στο -9, κατόρθωσε να μείνει στο ματς και να μην αφήσει την διαφορά να ανοίξει πολύ υπέρ της Μπάμπεργκ. Κορυφαίοι οι Ντούσαν Σάκοτα (15π., 6 ριμπ.) και Χάουαρντ Σαντ-Ρόος (10π., 6 ριμπ., 4 ασίστ) για την «Ένωση», με εκλάμψεις οι Βινς Χάντερ και Τζόρνταν Θίοντορ. Πρόβλημα ο τραυματισμός του Γιόνας Ματσιούλις που χτύπησε στον αριστερό αγκώνα και πήγε για εξετάσεις. Πονοκέφαλος η αντιμετώπιση των ψηλών Αλεξάντερ και Ρούμπιτ για τους «κιτρινόμαυρους». 

Ισως στο χειρότερο δεκάλεπτο της ΑΕΚ φέτος, το φινάλε τη βρήκε να πηγαίνει στον πάγκο ανακουφισμένη και σχετικά ήρεμα. Πως έγινε αυτό; Οταν ξεκινάς με 0/11 σουτ, όταν μέχρι το 7' μένεις στο μηδέν, όταν στην επίθεση δεν πάει τίποτα καλά, αλλά καταφέρνεις μέσα σε τρία λεπτά να αλλάξεις άρδην αυτή την εικόνα, τότε πρέπει να είσαι όχι απλά χαρούμενος, αλλά ευτυχής! Η ΑΕΚ μπορεί να μη σκόραρε, αλλά δεχόταν πλήγματα στην άμυνά της με μεγάλη δυσκολία. Για αυτό και επέτρεψε στη Μπάμπεργκ μόλις 11 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, το οποίο μετά το αρχικό 8-0 στο 7', έληξε τελικά με 11-10 χάρη σε ένα τρίποντο του Θίοντορ στην εκπνοή. Η Μπάμπεργκ είχε καλό αμυντικό πλάνο, αλλά επιθετική δυστοκία, όπως και η ΑΕΚ κι έχασε μεγάλη ευκαιρία να χτίσει ένα μεγάλο προβάδισμα. Οι διαιτητές έδειξαν διάθεση να αφήσουν και τις δύο ομάδες να ξοδέψουν ενέργεια κι ένταση στην άμυνα, κάτι που εν τέλει ήταν καλό για την ΑΕΚ, που γύρισε πολύ γρήγορα την εις βάρος της κατάσταση.

Η είσοδος του Θίοντορ φάνηκε να προσφέρει μερικές ανάσες φρεκάδας στην ΑΕΚ. Οχι όμως. Ο Αμερικάνος τελείωσε το πρώτο ημίχρονο με 3 πόντους και 1/6 σουτ. Είχαν γνώση οι φύλακες όμως. Και οι φύλακες της ΑΕΚ ήταν ο σπουδαίος αρχηγός Ντούσαν Σάκοτα και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Οι δυο τους, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου είχαν σημειώσει τους 20 από τους 30 πόντους της ομάδας τους και μάλιστα ο Σάκοτα ήταν αυτός που έδινε σταθερές λύσεις όταν η ΑΕΚ έδειχνε να κολλάει για ακόμα μία φορά στην επίθεση. Η εικόνα ήταν ιδιότροπή, καθώς ακόμα και τη στιγμή που ο Μασιούλις αποχώρησε με τραυματισμένο χέρι και ο Γκρίφιν με 3ο φάουλ (15ο λεπτό), όταν όλοι νόμιζαν ότι τα χειρότερα έπονται, η αντίδραση ήταν άμεση. Η ΑΕΚ είχε μία σταθερά: Την άμυνα! Ο Ράις είχε μείνει στους "0" με 0/7 σουτ, αιχμάλωτος για ακόμα μία φορά του Σαντ Ρος και ο αλεξάντερ μετά το αρχικό 3/3 συνέχισε με 1/4 και πολλά ...αράουτ κάτω από το καλάθι. Η ΑΕΚ έβαζε δύσκολα μπροστά, αλλά έτρωγε πίσω ακόμα πιο δύσκολα. Κι έτσι πήγε στα αποδυτήρια με προβάδισμα 2 πόντων (28-30) χάρη σε επιμέρους σκορ 8-2 στα τελευταία τρία λεπτά.

Στην τρίτη περίοδο το αμφίρροπο περιβάλλον, η εναλλαγή στα προβαδίσματα, ο ρυθμός του αγώνα, η ένταση, θύμισε αγώνα πλεί οφς μίας μεγάλης διοργάνωσης. Το ευτύχημα για την ΑΕΚ ήταν ότι στο τρίτο δεκάλεπτο στο ισοζύγιο προστέθηκε και ο Βινς Χάντερ, που έφτασε στους 10 πόντους. Ταυτόχρονα όμως, το μεγάλο πλήγμα αφορούσε στο γεγονός ότι περίπου τρία λεπτά πριν τη λήξη ο αμερικάνος χρεώθηκε με 4ο φάουλ. Η ΑΕΚ κατάφερε να ισορροπήσει την κατάσταση στα ριμπάουντ, οι άμυνες, όπως ήταν λογικό ελαφρώς χαλάρωσαν και στο δεκάλεπτο με το υψηλότερο σκορ (21-20) η Ενωση ουσιαστικά δεν έχασε ποτέ τον έλεγχο του αγώνα. Θα μπορούσε να ειναι καλύτερα τα πράγματα πάντως, καθώς δύο φορές η ομάδα του Μπάνκι πέρασε με 5 και με 6 πόντους (προϊόν της βελτίωσης του Χάντερ), αλλά η Μπάμπεργκ είχε απαντήσεις, παρά το γεγονός ότι συνέχιζε να εκτελεί πολύ άσχημα έξω από τη γραμμά των τριών πόντων. Ο κόουτς της Μπάμπεργκ προτίμησε την ισορροπία στο ματς φέρνοντας το ματς κοντά στο καλάθι, όπου ο Αλεξάντερ έφτασε στους 15 πόντους. Κάπως έτσι το δεκάλεπτο έληξε 48-50!

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το ματς θα κρίθεί στο τέλος με την ΑΕΚ να έχει πολύ καλή παρουσία, η τέταρτη περίοδος εξελιχθηκε σε Γολγοθά για την ΑΕΚ. Εμεινε για πολλή ώρα χωρίς πόντο στο σημείο που η Μπάμπεργκ άρχισε να βρίσκει μομέντουμ χρησιμοποιώντας την άμυνά της. Η διαφορά ανέβηκε ακόμα και στους 9 πόντους, αλλά μείωσε πολύ σύντομα. Η επίθεση δε δούλευε, η απόδοση του Σαντ Ρος και του Σάκοτα δεν ήταν ικανή να δώσει λύσεις, ο Χάντερ επηρρεάστηκε από την απουσία του κι έτσι ήρθε η ήττα στη Βαμβέργη.

 Τα δεκάλεπτα: 11-10, 28-30, 49-50, 71-67.

 inner

inner