Επιτέλους νίκη για τον Ολυμπιακό και... πλώρη για playoffs!

214054

Το σερί των 5 ηττών έλαβε τέλος. Ο Ολυμπιακός πέρασε σαν σίφουνας από την Ποντγκόριτσα, νίκησε την Μπούντοτσνοστ 89-76 και επέστρεψε στις νίκες.

Από το πρώτο δεκάλεπτο είχαν τον έλεγχο οι παίκτες του Μπλατ, με την υπέρ τους διαφορά να ακόμη και στο +24, ενώ τελείωσαν το παιχνίδι με 12/24 τρίποντα. Πρώτος σκόρερ των Πειραιωτών ήταν ο υπαρχηγός με 19 πόντους, με τον Σέρβο σέντερ να κάνει νταμπλ-νταμπλ με 15 πόντους και 12 ριμπάουντ. Εξίσου καλός ήταν και ο Τουπάν με 13 πόντους, ενώ από 12 είχαν οι Γουίλιαμς-Γκος και Βεζένκοβ. Από τους Μαυροβούνιους, που έπεσαν στο 6-19, ξεχώρισαν οι Τζάκσον και Μπάροβιτς με 13 πόντους ο καθένας.

Η αρχική πεντάδα του Ολυμπιακού ήταν αυτή που έδειξε στους γηπεδούχους, ή έστω προσπάθησε να δείξει, ποιος είναι το αφεντικό της αναμέτρησης. Ο Γουέμπερ, ο Παπανικολάου, ο Γκος, ο Βεζένκοφ και ο Μιλουτίνοφ, έκαναν πάρτι στη ρακέτα της Μπούντουτσνοστ, πετυχαίνοντας 15 πόντους σε 4 λεπτά. Επιτρέποντας ταυτόχρονα μόλις 4! Ο Μπλατ αποφάσισε να κάνει αλλαγές και να αλλάξει εντελώς το σχήμα του. Ο Πρίντεζης έκανε καλή δουλειά στην επίθεση, αλλά η ολοκληρωτική αλλαγή στην 5άδα χάλασε τη χημεία του Ολυμπιακού, που μετά το 4-15, πολύ σύντομα βρέθηκε πίσω στο σκορ με 18-17 και τον Κόουλ (αδύνατη αποστολή για τον Γκος) να φτάνει στους 10. Ο Ολυμπιακός όμως απάντησε πάλι. Ο Μάντζαρης σταμάτησε τον Κόουλ, η μπάλα πάτησε στο ζωγραφιστό, ο Ολυμπικακός εκμετελλεύτηκε τα αμυντικά κενά των γηπεδούχων και το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με τη διαφορά στο +6 (21-27).

Με μεγάλη ώθηση από την άμεση ανατροπή τηε κατάστασης, ο Ολυμιακός πάτησε στο παρκέ στη δεύτερη περίοδο με τροπμερή αυτοπεποίθηση. Αυτή και οι επιλογές του ήταν που του επέτρεψαν να κυριαρχήσει πλήρως, απέναντι στις διαφορετικές άμυνες που δοκίμασε ο Ρέπεσα. Στα πρόσωπα, ο Μάντζαρης και ο Τουπάν λειτουργησαν ως ευχάριστες εκπλήξεις και ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 10π. σε ένα ματςόμως που έμοιαζε να έχει γίνει ροντέο με πάρα πολύ γρήγορο τέμπο. Σε αυτό το ροντέο, οι παίκτες του Μπλατ, είχαν την εμπειρία και την ικανότητα να αταποκριθούν πολύ καλύτερα, κάνοντας διαρκώς τη σωστή επιλογή. Οι φιλοξενούμενοι είχαν στα μισά της δεύτερης περιόδου 5/8 τρίποντα (2 από τον Τουπάν) κατακερμαματίζοντας τις άμυνες του Ρέπεσα. Ο Μπλατ συνέχισε να κάνει rotation, αλλά αυτή τη φορά δεν κόστισε στην ομάδα του που πήγε στα αποδυτήρια με διψήφια διαφορά καθώς η Μπουύντουτσνοστ σημείωσε μόλις ένα πόντο στα τελευταία πέντε λεπτά του αγώνα... Ηταν το διάστημα που ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα επιμέρους σκορ 9-1, για να εκτοξεύσει τη διαφορά στο +17 (34-51).

Στην τρίτη περίοδο ο Ολυμπιακός πάτησε στο παρκέ αφηνιασμένος και με εξαιρετικό ρυθμό. Πολύ γρήγορα ανέβασε τη διαφορά στους 24 πόντους (39-63) και από εκείνο το σημείο κι έπειτα επήλθε η αναμενόμενη χαλάρωση. Με ένα όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σχήμα, ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στην επίθεσή του σε ένα ματς, που έτσι κι αλλιώς είχε πολλές ευκαιρίες στο ανοιχτό γήπεδο. Ετσι η Μπούντουτσνοστ βρήκε την ευκαιρία να μειώσει 49-65 τρέχοντας ένα επιμέρους σκορ 10-2. Αμέσως ο Μπλατ αντέδρασε, επαναφέροντας στο γήπεδο στον Νίκολα Μιλουτίνοφ με τον οποίο στο πσρκέ ο Ολυμπιακός μοιάζει να είναι πάντα διαφορετική ομάδα. Ετσι, η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τους φιλοξενούμενους να είναι μπροστά 53-73. Σημειωτέον, ότι το ποσοστό του Ολυμπιακού στα τρίποντα έπεσε στο 42%, αλλά την ίδια στιγμή ο Κόουλ έμενε στους 10 πόντους από την πρώτη περίοδο.

Στην τέταρτη περίοδο η εικόνα του αγώνα άλλαξε πολύ ελαφρώς, κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς ο Ολυμπιακός είχε πάρει μεγάλη διαφορά και η αντίδραση των γηπεδούχων απολύτως φυσιολογική. Με εξαίρεση τα τρίποντα, τα νούμερα του Ολυμπιακού παρέμειναν σταθερά και ουσιαστικά δεν κινδύνευσε ποτέ. Είχε περισσότερα ριμπάουντ, είχε απείρως καλύτερα ποσοστά στα δίποντα ελάχιστα λάθη (μόλις 7) και η Μπούντοτσνοστ βρήκε την ευκαιρία να κάνει αισθητή την παρουσία της όταν στο τελευταίο 4λεπτο ο Μπλατ έριξε στο παρκέ τους Τίμμα, Λεντέι, που έμειναν πολλή ώρα στον πάγκο (σχεδόν όλο το ματς), αλλά και τον Μάντζαρη, ο οποίος πάντως θα μπορούσε να αγωνιστεί περισσότερο με γνώμονα την απόδοσή του στο πρώτο ημίχρονο. Η διαφορά έπεσε μέχρι και στους 12 πόντους (74-86 στο 39') και ολοκληρώθηκε το ματς με σκορ

Τα δεκάλεπτα: 21-27, 34-51, 54-73, 76-89