H «γιούχα» ξύπνησε τον Παναθηναϊκό!

4698228 1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε γκάζι στην τελευταία περίοδο και με ένα επιμέρους 25-6 έσβησε τα κακώς κείμενα του τρίτου δεκαλέπτου κερδίζοντας τον Άρη με 85-65 στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Double-Double ο Καλάθης.

Οι «πράσινοι» παραλίγο να ρίξουν μια κλωτσιά και να χύσουν την καρδάρα με το γάλα μέσα σε ένα δεκάλεπτο! Μπορεί στο πρώτο ημίχρονο να είχαν επιβάλει πλήρως τον ρυθμό τους έχοντας προηγηθεί με 51-34 αλλά με την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου ήρθαν τα πάνω-κάτω!

Παρουσιάζοντας τα ίδια… συμπτώματα της τρίτης περιόδου όπως και στα ματς της EuroLeague, έδωσαν την δυνατότητα στον Άρη να πιστέψει ότι μπορεί να τους βάλει δύσκολα. Όπως και τους έβαλε! Με ένα επιμέρους 25-9 μείωσε στον πόντο προκαλώντας και την κοινή δυσαρέσκεια στο ΟΑΚΑ.

Όμως στο τέλος φρόντισαν να… επιβάλουν εκ νέου τους δικούς τους νόμους έχοντας για καλύτερο τον Νικ Καλάθη έχοντας 18 πόντους με 3/4 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 10 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 3 λάθη σε 31 λεπτά. Ο Έιντριαν Πέιν έκανε καλό ντεμπούτο στην Basket League με 11 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα, ενώ θετικός και ο Τζέιμς Γκιστ με 12 πόντους και 8 ριμπάουντ. Για τον Άρη, ο Ραμόν Χάρις είχε 11 πόντους.

Το ματς

Από τη στιγμή που ο Στεφάν Λάσμε αποτέλεσε παρελθόν, ο Ρικ Πιτίνο ήθελε να δει από το πρώτο λεπτό τον Έιντριαν Πέιν να παίρνει ρυθμό και να κερδίζει χρόνο συμμετοχής στο παρκέ. Γι’ αυτόν τον λόγο τον ξεκίνησε στην βασική πεντάδα, ενώ ήταν σαφής η εντολή να «ακουμπήσει» η μπάλα στα χέρια του και να πάρει προσπάθειες. Όπως και έγινε. Ο Αμερικανός σέντερ ήταν παράγοντας του ματς από το ξεκίνημα του αγώνα και μαζί με τον εύστοχο (αυτή τη φορά) Καλάθη έφεραν τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο 14-9 και λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου στο +11 (20-9).

Στην πρώτη περίοδο οι «πράσινοι» στηρίχθηκαν τόσο στα μακρινά σουτ, όσο και το Inside Game! Παράλληλα ήταν κυρίαρχοι στα ριμπάουντ με 13 «σκουπίδια» έναντι μόλις τεσσάρων του Άρη στο πρώτο δεκάλεπτο (22-14), με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να έχει μόλις 6/17 σουτ εντός παιδιάς έναντι 9/15 του Παναθηναϊκού. Παρά το rotation του Πιτίνο ο οποίος άλλαζε συνέχεια πρόσωπα κατά τη διάρκεια του αγώνα, η διαφορά άρχισε να παίρνει τεράστιες διαστάσεις στην δεύτερη περίοδο. Ο Ντίνος Μήτογλου είχε αρχίσει να γίνεται παίκτης-κλειδί του αγώνα, ενώ είχε συνεχιστεί και η κυριαρχία των γηπεδούχων στα ριμπάουντ.

Η διαφορά αρχικά έφτασε στους 15 πόντους (36-21 στο 13’) ενώ εκτοξεύθηκε και στο +20 (45-25) λίγο πριν από το τέλος του ημιχρόνου (51-34). Σε αυτό το διάστημα οι Καλάθης (8π., 1/1δίπ., 2/2τρ., 2/2β., 8ασ.) και Πέιν (8π., 3/6δίπ., 2/3β., 2ρ., 1κλ.) ήταν οι καλύτεροι του Παναθηναϊκού, με τον Μήτογλου να δίνει πολλές βοήθειες στην επίθεση (7π., 2/3διπ., 1/1τρ.) και τον Κιλπάτρικ (5π.) να κάνει… οικονομία στις προσπάθειες με 2/2 σουτ. Για τον Άρη ο Ραμόν Χάρις είχε 8 πόντους με 3/4 εντός παιδιάς, ενώ στα συνολικά στατιστικά, οι «πράσινοι» είχαν 12 ριμπάουντ περισσότερα (20-8) και εξαιρετικά ποσοστά στα σουτ με 16/22 δίποντα (72%), 4/8 τρίποντα (50%) και 7/10 βολές (70%). Αντίθετα, ο Άρης είχε 4/14 τρίποντα και 9/16 δίποντα.

Τα πράγματα ωστόσο έμελλε να ήταν τελείως διαφορετικά στο τέλος της τρίτης περιόδου. Ο Άρης έκανε την αντεπίθεσή του και χάρη στην καλή του άμυνα άρχισε να «ροκανίζει» την διαφορά! Μάλιστα η κάκιστη εικόνα του Παναθηναϊκού σε αυτό το διάστημα είχε προκαλέσει και την έντονη δυσαρέσκεια της εξέδρας αφού έβλεπε τους Θεσσαλονικείς να περιορίζουν τους γηπεδούχους στους 9 πόντους σε ένα ολόκληρο δεκάλεπτου και με ένα επιμέρους 25-9 (!!!) να μειώνει στην ελάχιστη τιμή (60-59) με τη λήξη της περιόδου. Οι «πράσινοι» είχαν 1/8 τρίποντα στο 3ο δεκάλεπτο και 2/6 βολές!

Όπως φάνηκε τα γιουχαΐσματα και οι αποδοκιμασίες από την εικόνα του Παναθηναϊκού στην 3η περίοδο «ξύπνησαν» τους παίκτες του Ρικ Πιτίνο, οι οποίοι εμφανίστηκαν καλύτεροι και πολύ πιο εύστοχοι στην τελευταία περίοδο και μπόρεσαν να αποφύγουν οποιαδήποτε περιπέτεια. Με ένα 23-6 η διαφορά έφτασε και πάλι σε μεγάλες διαστάσεις (83-65 στο 36’) με αποτέλεσμα να «καθαρίσει» ο Παναθηναϊκός με την υπόθεση της νίκης. Ουσιαστικά ήταν το διάστημα που μπήκαν τα μακρινά σουτ και έτσι μπόρεσε να σβήσει την κακή παρένθεση της τρίτης περιόδου.