Συνέντευξη Τύπου... μνημείο από τον Πιτίνο! (vid)

2049702

Εξοπλισμένος με καλή διάθεση και χαμογελαστός, ο Ρικ Πιτίνο σχολίασε την νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τα πράγματα που θα αλλάξουν στην ομάδα με τον ερχομό του.

 Ο Αμερικανός προπονητής είπε αρχικά στην Συνέντευξη Τύπου: «Είπα στους παίκτες πως δεν θα αλλάξω τα συστήματά τους. Πρόσθεσα μόνο δυο πράγματα στην κίνηση της μπάλας. Το μήνυμά μου σε αυτούς ήταν πως δεν μπορείς να νικήσεις με την άμυνα που παίζετε. Είπαν πως δεν μπορούν να σουτάρουν. Αυτό ήταν ψέμα. Τους έβαλα να σουτάρουν και μπορούσαν. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαν να πασάρουν. Είχε μέσο όρο 13 ασίστ κι έβλεπες 4 παίκτες να βλέπουν τον άλλον να παίζει. Απόψε είχαμε 20 ασίστ κι ήμασταν καλοί στην εκτέλεση. Ο Καλάθης, δεν ξέρω τι πληρώνεται, αλλά αξίζει κάθε ευρώ που παίρνει. Ήταν εξαιρετικός. Ο Σκάιγουόκερ (σ.σ. Λεκαβίτσιους) ήταν πολύ καλός. Ήταν εκπληκτικός. Ήταν μια μεγάλη ομαδική νίκη. Βγάζω το καπέλο στους παίκτες για την επιθυμία τους να νικήσουν».

Στην συνέχεια πρόσθεσε για το τι είπε στους παίκτες: «Τους είπα μερικές ιστορίες. Η μία είχε να κάνει με τον Μπιλ Ράσελ. Ο Μπιλ είχε αργήσει μια ώρα, λόγω κίνησης. Οι ήττες είναι σαν... καρκίνος, εξαπλώνονται. Ο Μπιλ δεν έλεγε κανέναν με το όνομά του, μόνο με τους αριθμούς. Έλεγε σε κάθε παίκτη τι έκανε στραβά κι έκανε σχόλια σχετικά με τα στατιστικά. τους. Όλοι έβαλαν το κεφάλι κάτω. Στο τέλος είπε "Είμαι ο Μπιλ Ράσελ, εσείς όχι". Το εγώ πρέπει να μείνει έξω από το μεγαλείο της ομάδας. Τους είπα ότι όλοι έπρεπε να παίξουν απόψε σαν να έχουν μια ημέρα συμβόλαιό και να κοιτάξουν το βράδυ τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να πουν ότι έκαναν ό,τι καλύτερο. Είναι ταλαντούχοι νέοι παίκτες. Έδωσαν την καρδιά τους απόψε κι εγώ το εκτιμώ αυτό».

Για την πρώτη του επαφή με ευρωπαίκό μπάσκετ ανέφερε: «Προπόνησα και την εθνική ομάδα του Πουέρτο Ρίκο και τους Νικς πριν πολλά χρόνια. Έχει πολλές επαφές το ευρωπαϊκό μπάσκετ, πολλά μις ματς. Το ΝΒΑ είναι πολύ διαφορετικό. Δέχθηκα την δουλειά αυτή για μια σειρά από λόγους. Ο ένας από αυτούς είναι πως είμαι 66 ετών και δεν θέλω ποτέ να σταματήσω να μαθαίνω. Όλοι οι προπονητές είναι τρομεροί. Όταν σταματάς να μαθαίνεις, τότε σταματάς και να προπονείς. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την άμυνα που παίξαμε απόψε».

Για την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ συμπλήρωσε: «Μού θύμισε το Κεντάκι και αυτό είναι το καλύτερο κοπλιμέντο που μπορώ να κάνω σε οπαδούς. Το Κεντάκι είναι... θρησκεία. Οι οπαδοί μας ενέπνευσαν, ήταν σαν 6ος παίκτης. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος. Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι προπονητής σε αυτή την ομάδα και το είπα και στον ιδιοκτήτη της ομάδας, όταν μου έδωσε συγχαρητήρια μετά το ματς».

Για το αν θα κάνει ή όχι προσθήκες στο ρόστερ τόνισε: «Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε έναν σωματώδη κόμπο γκαρντ, όταν ο Καλάθης έχει πρόβλημα με τα φάουλ. Ο Σκάιγουόκερ (Λεκαβίτσιους) έκανε τρομερή δουλειά απόψε. Αν δεν συμβεί, θα παίξουμε με αυτούς που έχουμε κι είμαι ευχαριστημένος με αυτούς που έχουμε».

Για το ότι η ομάδα έπαιξε χωρίς τον Κιθ Λάνγκφορντ υποστήριξε: «Σκοράραμε πολλούς πόντους, γιατί πασάραμε την μπάλα. Είχαμε πολλά... συστατικά για να σκοράρουμε. Η ομάδα έκανε μια... κοιλιά. Όταν οι παίκτες κινήθηκαν στο παρκέ, τότε ήρθαν και οι πόντοι. Η κυκλοφορία έφερε καλύτερα ποσοστά».

Για την προσαρμογή του στην ομάδα υπογράμμισε: «Οι βοηθοί με προετοίμασαν γι' αυτό το παιχνίδι. Όταν ρώτησα πόσα plays έχουν μου είπαν "75" κι είπα "Τι; Εγώ θέλω 15". Όταν έχεις τόσα πολλά συστήματα, δεν μπορείς να το διαχειριστείς. Δεν ήθελα να μπερδευτεί κανείς. Αυτοί επέλεξαν τα σωστά, εγώ πρόσθεσα μόνο δύο. Αυτοί οι Έλληνες ασίσταντ είναι θαυμάσιοι! Ο Τζένεραλ Μάνατζερ επίσης, όλο το επιτελείο. Μου θυμίζουν τους Σέλτικς. Είναι πολύ παραδοσιακοί εδώ κι είμαι εντυπωσιασμένος».

Για τους παίκτες του είπε: «Τους έδωσα ψευδώνυμα. Το μόνο αρνητικό στην Ελλάδα είναι πως δεν μπορώ να προφέρω τα ονόματα και γι' αυτό δίνω ψευδώνυμα. Ο Flash ή Ti είναι ο Θανάσης, ο Σκάιγουόκερ είναι ο Λεκαβίτσιους. Θα έχουν θετική έννοια, θα νιώθουν ωραία με αυτά (γέλια)».

Για τον Λεκαβίτσιους πρόσθεσε: «Του είπα "είσαι ο πιο μικρός παίκτης στο γήπεδο. Εσύ διαλέγεις πως αν θα σε λένε τον πιο μικρό ή τον πιο γρήγορο στο παρκέ". Δεν μιλάει ποτέ αυτό το παιδί. Με κοίταξε σαν να έχω τρία κεφάλια και είπε εντάξει».

Για άλλα συστήματα για τις άμυνες και το πρέσινγκ κατέληξε: «Δουλέψαμε πολύ στην προπόνηση. Οι ψηλοί δεν έπαιξαν πολύ σήμερα, γιατί θέλαμε γρηγοράδα. Θέλεις πάγκο να πιέσει. Έπρεπε να ήμασταν γρήγοροι με το πιν εν ρολ που έπαιζαν. Στο Κολλέγιο μου πήρε 3-4 εβδομάδες για να περάσω πράγματα».