«Δεν ξεχνάμε από που ήρθαμε!»

1998692 2

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο παραχώρησε συνέντευξη στο site της EuroLeague και μιλώντας για τους γονείς του, είπε ότι «αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες...»

Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μίλησε μεταξύ άλλων για τα δύσκολα χρόνια που πέρασε, εκθείασε για άλλη μια φορά την Ελλάδα και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δεν έχουν ξεχάσει, ούτε εκείνος, ούτε κανένα άλλος μέλος της οικογένειάς του από που ήρθαν και από που ξεκίνησαν.

Αρχικά ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, είπε: «Ήταν δύσκολα, αλλά μέσα από το μπάσκετ και τον τρόπο με τον οποίο μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, γίναμε αυτό που είμαστε σήμερα. Οι γονείς μου ήταν πολύ γενναίοι ώστε να έρθουν στην Ελλάδα από τη Νιγηρία. Για μένα οι γονείς μου είναι καθημερινοί ήρωες και όλοι όσοι μπορούν να το κάνουν αυτό. Να πάνε σε ένα διαφορετικό μέρος χωρίς να ξέρουν κανέναν και να μεγαλώνουν εκεί την οικογένειά τους δίνοντάς ότι μπορούν για να πετύχουν στη ζωή. Μαζί με πυροσβέστες ή οι αστυνομικούς, αυτοί είναι οι καθημερινοί ήρωες της ζωής. Μια μητέρα που μπορεί να φροντίζει τα παιδιά της, ένας πατέρας που κάνει 3-4 δουλειές για να υποστηρίξει την οικογένειά του, αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες». 

Τι ήταν εκείνο που τους έκαναν συμπαθείς από μικρά παιδιά; «Το πιο σημαντικό είναι ότι ήμασταν καλά παιδιά και όλοι μας συμπαθούσαν. Μας έβλεπαν να χαμογελάμε και να είμαστε χαρούμενοι και αυτή η θετική αύρα δεν πέρασε απαρατήρητη. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους, τώρα χαίρονται όλοι για μας. Οι περισσότεροι ήταν πολύ καλοί απέναντί μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μας έβλεπαν σαν απλά παιδιά, δεν μας φοβόντουσαν. Αντίθετα μας βοηθούσαν».

Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτός είναι ο κύκλος της ζωής. Κάνεις ένα καλό σε κάποιος και κάποιος άλλος θα κάνει κάτι καλό για σένα. Εμείς προσπαθούσαμε να πουλήσουμε γυαλιά ηλίου και άλλα αντικείμενα για να βοηθήσουμε την οικογένειά μας. Ήταν δύσκολα, αλλά όλοι έχουν κάτι στο DNA τους που τους κάνει πιο σκληρούς όταν αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση. Θα πρέπει να το βρεις, να περάσεις τη μέρα και να πας στην επόμενη μέρα και στην επόμενη. Μετά θα που θα σε βγάλει».

Όσον αφορά την ιστορία με τα ελληνικά χαρτιά, είπε: «Χαρήκαμε πολύ όταν πήραμε τα χαρτιά. Γεννηθήκαμε στην Ελλάδα, πήγαμε σχολείο και εδώ μάθαμε τα ελληνικά. Δεν πήραμε τα χαρτιά λόγω του μπάσκετ. Σίγουρα, όλοι παίζαμε μπάσκετ, αλλά δεν ήμασταν τόσο καλοί παίκτες για να βρεθούμε σε κάποια Εθνική. Όταν πήραμε τα χαρτιά, μπορέσαμε να πούμε πως τώρα θα δουλέψουμε σκληρά για να κληθούμε στην Εθνική Ελλάδας. Ήταν κάτι που το θέλαμε πολύ». 

Επιπλέον στάθηκε στην δουλειά που έκανε μαζί με τα αδέρφια του: «Το μπάσκετ άλλαξε τα πάντα για μας! Διάβασα κάτι προ ημερών: ότι δουλεύεις για το μεγαλύτερο μέρος της ζωή σου, βάσει στατιστικής από τα 24 μέχρι τα 65. Για τον καθένα είναι σημαντικό να δουλεύει και να κάνει αυτό που αγαπά, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου είναι η δουλειά σου. Για μένα, τα αδέρφια μου και την οικογένειά μου, το να δουλεύουμε ως επαγγελματίες παίκτες μπάσκετ είναι κάτι φανταστικό. Νιώθω ευλογημένος και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό», ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

«Σίγουρα το μαχητικό πνεύμα υπάρχει πάντα. Είναι εκεί καθημερινά. Πάντα λέμε ο ένας στον άλλο πως τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Μπορεί να νομίζεις πως κάτι είναι εύκολο, αλλά δεν είναι. Δεν μιλάω για στιγμές που μπορεί να μην έχεις χρήματα αλλά για την καθημερινότητα. Μπορεί κάποιος να έχει τα πάντα, αλλά ψυχολογικά να μην είναι εύκολο γι’ αυτό. Πρέπει να μάχεσαι για τα πάντα, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή. Θα πρέπει να πηγαίνεις να το κερδίζεις, με την καλή έννοια, μέσα από σκληρή δουλειά και εφόσον το αξίζεις». 

Για άλλη μια φορά αποθέωσε την Ελλάδα ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, λέγοντας: «Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις την Ελλάδα. Το βλέπεις όταν έρχεσαι εδώ. Πιστεύω πως καθένας στον κόσμο πρέπει να έρθει στην Ελλάδα τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους για να δουν πώς είναι οι άνθρωποι εδώ. Είναι ένας απίθανος τόπος με σπουδαία ιστορία και πολιτισμό. Αν πας στα νησιά, οι παραλίες και οι θάλασσες είναι φανταστικές. Το φαγητό είναι εξαιρετικό όπου και αν πας. Μπορείς να πας και να δεις διάφορα αξιοθέατα, ιστορικής σημασίας τόπους και ένα σωρό πράγματα που θα σε εμπνεύσουν».

Και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε από πού ήρθαμε. Είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για να συνεχίσεις να έχεις κίνητρο, αλλά και γιατί θέλεις η οικογένεια και τα παιδιά σου να ξέρουν ποιος είσαι και από πού ήρθες. Εγώ θα ήθελα τα παιδιά μου να ξέρουν πως ο παππούς και η γιαγιά τους ήρθαν από τη Νιγηρία στην Ελλάδα και πάλεψαν σκληρά για να επιβιώσουν. Θέλω η ιστορία της οικογένειάς μας να περάσει από γενιά σε γενιά».