Παναθηναϊκός... ενός δεκαλέπτου!

4606738 1

Στην παρούσα φάση παίκτες και προπονητές λένε ένα πράγμα: Το ζητούμενο είναι οι νίκες. Και ο Παναθηναϊκός αυτό έψαξε και αυτό πήρε στην Ποντγκόριτσα αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την μέτρια εμφάνιση που πραγματοποίησε. Το τελικό 72-67 ωστόσο του δίνει βαθμολογική -κι όχι μόνο- ηρεμία (3-2 το ρεκόρ) προκειμένου να δουλέψει καλύτερα ενόψει του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την ερχόμενη Παρασκευή στο ΟΑΚΑ.

Το βέβαιο είναι ότι δεν έπεισε απέναντι στην Μπουντούτσνοστ, η οποία παρέμεινε στο «μηδέν» μετά και την 5η αγωνιστική της EuroLeague. Αν και τα πήγε περίφημα στην άμυνα, το μεγάλο πρόβλημα ήταν στην επίθεση όπου χρειάστηκε το τέταρτο δεκάλεπτο για να «ξεμπουκώσει» και να βρει λύσεις έξω από τα 6.75 μέτρα! Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε διαφορετικοί παίκτες (Λεκαβίτσιους, Τόμας, Παπαπέτρου, Γκιστ, Λοτζέσκι) ευστόχησαν σε σουτ τριών πόντων με αποτέλεσμα να στείλουν την διαφορά στους 12 πόντους (55-68) στο 36' και να αποκτήσουν μαξιλαράκι ασφαλείας μέχρι το τέλος.

Ο ΝτεΣόν Τόμας ήταν εκείνος που «άνοιξε» σε πρώτη φάση την άμυνα των Μαυροβούνιων τελειώνοντας το ματς με 14 πόντους και 4/5 τρίποντα, ενώ σημαντικές βοήθειες πρόσφερε ο Ματ Λοτζέσκι (8π., 2/4τρ.) όπως επίσης ο Ιωάννης Παπαπέτρου (13π., 6ριμπ., 2ασ.) ο οποίος ήταν εκείνος που έστειλε τον δείκτη του σκορ στο +12 (68-55) με δικό του τρίποντο στο 36'. Βέβαια η Μπουντούτσνοστ εμφανίστηκε και πάλι απειλητική προσπαθώντας να ξαναμπεί στο ματς, αλλά οι «πράσινοι» είχαν την ψυχραιμία να διατηρήσουν τα ηνία του σκορ και να σημειώσουν την πρώτη τους εκτός έδρας νίκη.

Το ματς

Η αλήθεια είναι ότι το ξεκίνημα του αγώνα ήταν από κακό έως και... τραγικό και για τις δύο ομάδες. Το μέτριο μπάσκετ της Μπουντούτσνοστ, σε συνδυασμό με τα πολλά λάθη έδωσαν την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να ελέγξει πλήρως το ματς και να πάρει διαφορά με την οποία θα μπορούσε να διαχειριστεί το παιχνίδι. Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Πολλά τα λάθη και από πλευράς των «πρασίνων» οι οποίοι «πέταξαν» πολλές ευκαιρίες στα σκουπίδια για να σκοράρουν στο ανοικτό γήπεδο. Όμως αντί να εκμεταλλευτούν τους δικούς τους αιφνιδιασμούς, έβλεπαν τους Μαυροβούνιους να τρέχουν στο ανοικτό γήπεδο και να παίρνουν εύκολους πόντους στο transition.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δεκάλεπτο (15-18 ο Παναθηναϊκός) τα λάθη ήταν 7-5 (σ.σ. τα περισσότερα η Μπουντούτσνοστ), δείγμα του άθλιου θεάματος στο «Moraca Center» της Ποντγκόριτσα. Το δίδυμο Γκιστ-Λάσμε δεν απέδωσε ποτέ, με τον Παπαγιάννη να ήταν εκείνος που έμελλε να αλλάξει την εικόνα του Παναθηναϊκού στο ματς. Εκτός του ότι αποτέλεσε «σκιάχτρο» στην άμυνα (3 τάπες στο πρώτο ημίχρονο), συνεργάστηκε άψογα με τον Καλάθη στην επίθεση με αποτέλεσμα να έχει στο πρώτο μισό του αγώνα 6 πόντους με 3/3 δίποντα. Επιθετικές βοήθειες με δύο σερί τρίποντα έδωσε και ο ΝτεΣόν Τόμας με την διαφορά να εκτοξεύεται στους 9 πόντους (15-24 στο 12' και 17-26 στο 13') και όλα να έδειχναν ότι η ελληνική ομάδα έφερνε τα ματς στα μέτρα της.

Αμ, δε! Τα λάθη και οι βιαστικές επιλογές συνεχίστηκαν, ο Λεκαβίτσιους δεν μπόρεσε να «γεμίσει» τα παπούτσια του Καλάθη που είχε καθίσει στον πάγκο για τις απαραίτητες ανάσες και κάπως έτσι η Μπουντούτσνοστ κατάφερε να επιστρέψει στο ματς και να ισοφαρίσει σε 29-29 με ένα επιμέρους 12-3! Ο Όμιτς έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά με 10 πόντους (5/6 δίποντα) και 5 ριμπάουντ, ενώ ουσιαστικός ήταν και ο Ιβάνοβιτς (7π.) Από τον Παναθηναϊκό του πρώτου ημιχρόνου (11/20δίπ., 2/8τρ., 3/6β., 13-18 τα ριμπάουντ υπέρ της Μπουντούτσνοστ), ο Καλάθης είχε 6 πόντους και 5 ασίστ, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία των Παπαγιάννη (6π., 3ταπ.) και Παπαπέτρου (8π., 3/6δ., 0/1τρ., 2/4β., 3ρ., 1ασ.)

Μια από τα ίδια και στο τρίτο δεκάλεπτο για τον Παναθηναϊκό. Μετά το αρχικό 4-0 για το 31-35, οι γηπεδούχοι «απάντησαν» με ένα δικό τους 7-0 με αποτέλεσμα να πάρουν προβάδισμα με 38-35! Η νευρικότητα των «πρασίνων» σε άμυνα και επίθεση συνεχίστηκε και μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, με την Μπουντούτσνοστ να κρατάει τα ηνία του αγώνα (44-41) μέχρι το 27'. Όμως ένα... κρεσέντο του Καλάθη (δύο καλάθια και δύο ασίστ) βοήθησε τον Παναθηναϊκό να πραγματοποιήσει ένα επιμέρους 9-2 και να πάρει προβάδισμα με 46-50 λίγο πριν από το 30' (47-50).

Η τελευταία περίοδος ήταν και η πιο παραγωγική των «πρασίνων» με 22 πόντους! Μάλιστα ο Παναθηναϊκός ανέβασε τα ποσοστά του στα τρίποντα αφού στο δεύτερο μισό του αγώνα είχε 7/12 τρίποντα, την ώρα που στο πρώτο ημίχρονο είχε περιοριστεί σε 2/8! Ο Ματ Λοτζέσκι κράτησε τον Παναθηναϊκό, ενώ ο ΝτεΣόν Τόμας έδωσε το σύνθημα για την αντεπίθεση με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει ο Παναθηναϊκός ένα επιμέρους 18-6 μετέτρεψαν το +1 (49-50) σε... +13 (55-68)! Κρίσιμο ήταν το πρώτο τρίποντο του Λεκαβίτσιους, ο οποίος... άρχισε να απομακρύνει την ομάδα του από το +1 (49-50) στο +4 (49-53). Στο τελευταίο τρίλεπτο πάλι εμφανίστηκε έλλειψη συγκέντρωσης, η Μπουντούτσνοστ προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και ο Παναθηναϊκός έφτασε στην τελική επικράτηση.