«Όνειρό μου η Ευρωλίγκα και η Εθνική»

1904359111 1

Ο Ζήσης Σαρικόπουλος μιλάει στο «basketnews» για τη δύσκολη σεζόν που πέρασε στον Πανιώνιο, την αλλαγή προπονητή, το «δίπολο» των «αιωνίων», ενώ στέκεται και στο μεγάλο του όνειρο. 

656565644Συνέντευξη στην Μάνια Αλιβιζάτου

Ο Ζήσης Σαρικόπουλος τη χρονιά που μας πέρασε έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με τον Πανιώνιο, μίλησε στο «basketnews» για τα ρόστερ των αιωνίων, για τα όνειρά του, για τα χρόνια του στην Αμερική, το μπάσκετ στην Ελλάδα, αλλά και για το πόσο ψυχοφθόρο ήταν για εκείνον να αγωνίζεται σε μια ομάδα που φλέρταρε με τον υποβιβασμό.

 Πραγματοποίησες μία πολύ καλή σεζόν με τον Πανιώνιο. Πόσο ψθχοφθόρο είναι για τον αθλητή που αγωνίζεται στην ομάδα να παλεύει για την παραμονή του συλλόγου;

Γυρνώντας το χρόνο πίσω μπορώ να πω πως είναι αρκετά ψυχοφθόρο γιατί παλεύεις για την επιβίωση σου κάθε αγωνιστική, κάθε παιχνίδι δεν έχει αύριο. Αν μπορείς να διαχειριστείς αυτό το συναίσθημα σωστά τότε το ένστικτο αυτό της επιβίωσης υπερνικά οτιδήποτε άλλο και όποια δυσκολία. Στο τέλος της μέρας όμως αυτή η κατάσταση με έκανε σίγουρα πιο δυνατό, καλύτερο παίχτη και λέω δόξα τω Θεό που η ομάδα πέτυχε και μπόρεσα και εγώ να παίξω το μπάσκετ που ήθελα.

Η απόλυση του Ζιάγκου ήταν κάτι που έγινε ξαφνικά ή ήταν ένα κοινό μυστικό μεταξύ των αποδυτηρίων;

Η απόλυση του κόουτς έσκασε πραγματικά σαν κεραυνός εν αιθρία για όλους εμάς. Μπαίναμε στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, είχαμε τρία τελευταία δύσκολα παιχνίδια μπροστά μας τα οποία και είχαμε αρχίσει ήδη να προετοιμάζουμε και το μυαλό μας ήταν στις αδυναμίες του Άρη τον οποιόν θα αντιμετωπίζαμε πρώτο. Δεν σου κρύβω πως αποσυντονιστήκαμε, δεν είμαστε ρομπότ πόσο μάλλον όταν φτάνεις 20 μέρες προτού ολοκληρωθούν οι αγωνίστηκες υποχρεώσεις και μπαίνεις στη διαδικασία αλλαγής.

Τι ήταν αυτό που ξεχώρισες εσύ στον Ζιάγκο;

Βασικά άλλαξε τη φίλοσοφια μας ο κόουτς. Καταρχάς ρίξαμε το παθητικό μας γύρω στους 15-20 πόντους κατά μέσο όρο. Φρόντισε να κρύψει σωστά τις αδυναμίες μας, μας έφερε πιο κοντά μεταξύ μας και μοίρασε ρόλους στην επίθεση.

1846074 1

Παναθηναικός – Ολυμπιακός. Μιας και τα ρόστερ των δυο αιωνίων φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί θέλω να μου κάνεις ένα πρώτο σχόλιο.

Και οι 2 ομάδες έχουν κάνει σοβαρές και ποιοτικές προσθήκες με γνώμωνες κυρίως την αθλητικότητα και το ποσοστό ευστοχίας. Και οι 2 θεωρώ είναι πλήρεις πλέον, ο ΠΑΟ έχει πληρέστερη και καλύτερη ποιοτικά front line. Έχουν και οι 2 σοβαρό ελληνικό κορμό και όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη. Θα έχουν πολύ ενδιαφέρον, όπως πάντα άλλωστε, τα μεταξύ τους παιχνίδια.

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να σπάσει το δίπολο ΠΑΟ-ΟΣΦΠ;

Το δίπολο για να σπάσει χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Είδαμε για παράδειγμα πέρυσι την ΑΕΚ να κερδίζει διαδοχικά τον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό και να κατακτά το κύπελλο όπως επίσης και τον ΠΑΟΚ να κερδίζει τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα. Σημαίνει πως η δουλειά που γίνεται και από τους προπονητές και από τις διοικήσεις είναι πολύ σοβαρή και σίγουρα το χάσμα έχει μικρύνει κατά πολύ.

Κεφάλαιο Εθνική Ελλάδος. Θέλω το δικό σου σχόλιο για την διαμάχη μεταξύ FIBA και Euroleague και τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξει όλο αυτό.

Η διαμάχη αυτή δυστυχώς πληγώνει το μπάσκετ και το εμποδίζει από το να εξελιχθεί. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, FIBA και Euroleague επιβάλλεται να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι να βρουν μια λύση, κάνοντας αμοιβαίες υποχωρήσεις, με γνώμωνα όμως το μπάσκετ και όχι το συμφέρον τους ο καθένας ξεχωριστά γιατί το μπάσκετ είναι πάνω απ όλους. Το ίδιο και η Εθνική Ελλάδος η οποία ειναι πάνω από πρόσωπα και καταστασεις.

Θεωρείς ότι στην Ελλάδα πρέπει να αναλάβουν τις διοικητικές θέσεις στο χώρο του μπάσκετ άνθρωποι που προέρχονται από αυτόν;

Το μπάσκετ, άποψη μου, είναι κατά βάση το εθνικό μας άθλημα με αποτέλεσμα να έχουν περάσει από αυτό αρκετές προσωπικότητες. Θεωρώ λοιπόν πως υπάρχουν άνθρωποι εξ αυτών ικανοί να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και η παρουσία τους στο χώρο είναι επιβεβλημένη

Έχεις ζήσει και στην Αμερική. Θέλω να μου πεις ποιες διαφορές εντοπίζεις στο πως βλέπουν το μπάσκετ εκεί και πως εδώ.

Εχοντας ζήσει 3 χρόνια και μπορώ να πω πως οι διαφορές που εντοπίζονται δυστυχώς είναι τεράστιες. Οι περισσότερες νομίζω αφορούν το κομμάτι της οργάνωσης μιας και εδώ είμαστε όλοι της τελευταίας στιγμής. Εκεί είναι πιο εύκολο να εξελιχθείς και να πετύχεις καθώς το μόνο με το οποίο έχεις να ασχοληθείς είναι ο τομέας σου χωρίς να σε αποσπά τίποτα άλλο. Στο κομμάτι του μπάσκετ αυτό καθ αυτό θεωρώ πως δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι, πλην των εγκαταστάσεων, γιατί και μπασκετική παιδεία πλέον υπάρχει κ είναι υψηλή και γίνεται σωστή και σοβαρή δουλειά.

38269231 10215976049217135 1347129720889671680 n

Για τον Ζήση Σαρικόπουλο, τι είναι το σημαντικότερο στην ομάδα που θα αγωνίζεται;

Το σημαντικότερο είναι να υπάρχουν σωστοί ρόλοι, αλληλοσεβασμός και η ομάδα να λειτουργεί σαν ένας. Άπαξ και υπάρχουν αυτά τα συστατικά τότε δεν σε περιορίζει τίποτα για το που θα φτάσεις, τι θα πετύχεις και δεν υπάρχει ταβάνι.

Ποια είναι τα όνειρα του Ζήση Σαρικόπουλου;

Τα όνειρα μου είναι να αγωνιστώ σε ομάδα επιπέδου Euroleague και να επιστρέψω στην εθνική ομάδα.

Συμμετείχες στο «Aegean Ball Festival». Πώς σου φάνηκε η εμπειρία αυτή; Πιστεύεις ότι τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να γίνονται συχνότερα στην Ελλάδα;

Το Aegean Ball Festival ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Για προσωπικούς λόγους δεν κατάφερα να συμμετάσχω πέρυσι και φέτος το ευχαριστηθήκαμε με τα υπόλοιπα παιδιά. Σίγουρα έχουμε ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες και βλέπουμε πως αυτά τα εγχειρήματα με προσωπικότητες σαν και του Γιώργου έχουν αυτή την ανταπόκριση του κόσμου.

Είναι ένα κίνητρο για τους νέους να αρχίσουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό;

Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Δεν μιλάω για τον πρωταθλητισμό ο οποίος και απαιτεί περαιτέρω θυσίες όμως η άθληση σου προσφέρει πολλά. Δν είναι μόνο η εκγύμναση αλλά και η ευεξία και η πνευματική ευτυχία. Πρέπει να υπάρχουν πρότυπα για τα νέα παιδιά, οι αθλητές-πρότυπα είναι το κλειδί για την ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό.

Τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο του μπάσκετ;

Πως δεν υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις. Χρειάζεται αρκετή δουλειά και πειθαρχία για να προχωρήσεις μπροστά, το ταλέντο από μόνο του θα σε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Τέλος, να αγαπάς το μπάσκετ τόσο ώστε να του αφιερώνεσαι.

1882688 1

Βλέπουμε δυστυχώς ακόμα να διαδραματίζονται σκηνές βιας στα γήπεδα. Ποια η γνώμη σου; Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτό;

Δυστυχώς έχουμε ακόμα τέτοια περιστατικά βίας και είναι ντροπή όχι μόνο για το άθλημα αλλά και για εμάς τους ίδιους. Θεωρώ πως πρέπει να παρθούν σκληρότερα και αυστηρότερα μέτρα για την πάταξη αυτού του φαινομένου και όχι απλά ημίμετρα που ενίοτε συμφέρουν και τις ομάδες ή τα εκάστοτε πρωταθλήματα.