H αισιοδοξία του Μπάνκι και οι... μεταγραφές!

1936562 1

Ο Λούκα Μπάνκι, στην Συνέντευξη Τύπου παρουσίασής του, στάθηκε στους στόχους της ΑΕΚ, το «βάρος» των φετινών επιτυχιών της, ενώ έκανε κι ένα έξυπνο αστείο για την μονοετή συνεργασία του με τους «κιτρινόμαυρους».

Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ ανέφερε αρχικά: «Καλησπέρα σε όλους. Νιώθω πολύ μεγάλη τιμή που είμαι σήμερα εδώ και είμαι προπονητής σε ένα τόσο μεγάλο και φιλόδοξο κλαμπ. Ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθώ στην εσωτερική πίεση για να βιώσω αυτή την εμπειρία, η οποία μόνο το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να δώσει στην Ευρώπη, κάτι το οποίο καταλαβαίνεις κάθε ημέρα στην Ελλάδα, το πόσο παθιασμένος είναι ο κόσμος με αυτό το σπορ. Από την πρώτη στιγμή που προσέγγισα το κλαμπ και τον πρόεδρο μέχρι και σήμερα, μπορώ να πω ποια είναι η αίσθηση που βγάζει η ομάδα προς τα έξω. Θέλουμε να την δούμε να βελτιώνεται καθημερινά, πέρασε δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι την κατάκτηση των δύο τροπαίων την περσινή χρονιά, κάτι που φάνταζε αδύνατο να γίνει. Σίγουρα έχουν γίνει πολύ σημαντικές επενδύσεις, αλλά σίγουρα αυτά ήταν αποτέλεσμα του προέδρου και του που μπορεί να φτάσει ο σύλλογος. Ήταν αποτέλεσμα των ανθρώπων που την αποτελούν και της αγάπης των οπαδών, που υποστηρίζουν την ομάδα. Το να είσαι μέρος αυτού ήταν ο βασικός λόγος που αποφάσισα να δεχθώ αυτή την πρόταση»

Για τους στόχους που θέτει για την ομάδα και με τι αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιημένος στο τέλος:«Είναι φανερό ότι δεν μπορώ να μιλήσω ξεκάθαρα για στόχους, όταν δεν έχω καλά καλά τη σύνθεση της ομάδας, αλλά η θέληση είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί σε κάθε διοργάνωση. Η περσινή κατάκτηση του BCL μας αναγκάζει να δώσουμε τα πάντα και να γίνουμε φαβορί. Κάτι αντίστοιχο μπορούμε να πούμε και για το Κύπελλο Ελλάδος, που η ομάδα έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση και τέλος είναι και το πρωτάθλημα, όπου πρέπει να τερματίσουμε σε μια θέση αντάξια της ΑΕΚ. Είναι δύσκολο να διαλέξω έναν στόχο, αλλά αυτός θα ήταν να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο».

Για το αν πέρασε από το μυαλό του «που πάω να αναλάβω μια ομάδα, που πήρε 2 τίτλους, μετά από 15 χρόνια»: «Αν σκεφτόμουν την απάντησή μου στην πρόταση της ΑΕΚ, έχοντας στο μυαλό μου ότι δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε, τότε εγώ και οι συνεργάτες μου θα μέναμε στο σπίτι. Αυτό που έκανε ο κόουτς Σάκοτα, το επιτελείο, η διοίκηση και οι παίκτες ήταν απίστευτο. Αλλά πήρα την απόφαση, με βάση όχι μόνο του να συνεχίσω από την κατάκτηση των δύο τροπαίων, αλλά να βάλω μια ταυτότητα, μια εμπιστοσύνη κι ένα πάθος, που πρέπει να βγαίνει από όλες τις πλευρές».

Για το επιθετικό στιλ παιχνιδιού του, ενώ στην Ελλάδα το μπάσκετ είναι διστακτικό και αμυντικό: «Πάντα προσπαθούσα να παίξω όσο πιο σωστό κι έξυπνο μπάσκετ, ανάλογα τους παίκτες που είχα σε κάθε θέση. Δεν έχω προσπαθήσει ποτέ η σκέψη μου για το μπάσκετ να ξεπεράσει το ταλέντο των παικτών. Οι παίκτες είναι συνεργάτες μου, οι οποίοι θα με βοηθήσουν να τους προσεγγίσω ατομικά και οι ίδιοι είναι αυτοί που μπορούν να μας δείξουν τους στόχους και πως θα παίξουμε. Όσο για τα αποτελέσματα στο γήπεδο, είναι σημαντική η αξιολόγηση των αθλητών και το στυλ, που θα συνεχίσει να παθιάζει τους οπαδούς μας».

Για το αν θα χρησιμοποιήσει νέους παίκτες, που είναι μέσα στη φιλοσοφία της ομάδας: «Σίγουρα καταλαβαίνω το βάρος των δύο τίτλων. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να σας πείσω για την ενέργεια που μπορούν να δώσουν αυτά τα δύο τρόπαια. Η λέξη που χρησιμοποίησε ο πρόεσρος στην συζήτησή μας. Για να καταλάβετε πόσο θέλω να έιμαι εδώ, η πεποίθηση μου είναι ότι ο προπονητής πρέπει να κάνει κάποιους συνδυασμούς. Ξέρω πολύ καλά πως είναι μια δύσκολη διαδικασία, ειδικά για να γίνει σε μικρό διάστημα. Αλλά η θέλησή μου πάντα είναι να δείξω μια κατεύθυνση και κάθε μέρα θα ασχολούμαι με τους συνεργάτες μου, για να την διατηρήσω. Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ πως μέσα από αυτή την κατεύθυνση θα φτάσουμε στο μάξιμουμ, όπως τα δύο τρόπαια, αλλά σίγουρα η προσπάθειά μας θα είναι να πάμε το πρόγραμμα σε μια αυξανόμενη βελτίωση, και σε μερικές στιγμές της πορείας σου μπορεί να σου φέρει τρόπαια, και σε άλλες αξιοποίηση αθλητών. Αυτό που θέλουμε είναι να ικανοποιήσουμε τις φιλοδοξίες και το πάθος των οπαδών και κάθε αγωνιστική ημέρα να καταλαβαίνουν και να χειροκροτούν την προσπάθειά μας μέσα στο γήπεδο. Φυσικά και προγραμματίζουμε να κερδίσουμε τίτλους, όπως ακριβώς έκανε και ο κύριος Αγγελόπουλος, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε το κλαμπ, χωρίς να ξέρεις το διάστημα που θα έρθουν, αλλά να ξέρεις ότι θα έρθουν. Θα δείξουμε σεβασμό σε ένα στυλ παιχνιδιού».

Για το αν έχει άποψη για το περσινό υλικό της ομάδας και αν κάποιοι ξένοι ταιριάζουν στο πλάνο του και να έχει αποφασίσει για τους συνεργάτες του: «Αναγκαστικά θα γίνουν κάποιες αλλαγές, οι οποίες δεν είναι πάντα στο τι θέλουμε να αλλάξουμε, αλλά στο τι πρέπει να αλλάξουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με το σταφ. Είναι κάτι που δουλεύουμε, για καλύτερες συνθήκες και να επιταχύνουμε και την διαδικασία ένταξής μου στην ομάδα. Δεν μπορώ να πω ποιος θα μείνει».

Για το ότι θα προγραμματίσει η ΑΕΚ να κερδίσει τρόπαια σε βάθος χρόνου, αλλά η συνεργασία του με την ομάδα είναι μονοετής: «Είσαι παντρεμένος; Προγραμμάτισες τον γάμο σου την πρώτη ημέρα που γνώρισες τη γυναίκα σου; (γέλια) Ούτε εγώ, και είμαι 27 χρόνια παντρεμένος!».

Για το ότι το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι μέσα στα καλύτερα της Ευρώπης, αλλά θα είναι σε αυτό οι Πασκουάλ, Μπλατ, Μπάνκι και άξιοι Έλληνες προπονητές και για το τι επιλέγουν μεγάλοι προπονητές να δουλεύουν στην Ελλάδα: «Είναι δύσκολο να αντισταθείς στην αίσθηση και το μπάσκετ που αφήνει αυτή η χώρα. Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι... Εδώ όλοι μιλάνε για την πίεση που υπάρχει στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά εγώ θέλω να σταθώ στην πρόκληη και την επιθυμία που σου βγάζει αυτό το περιβάλλον, για να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου. Έχω μεγάλη επιθυμία να μπω σε αυτό το πρωτάθλημα και να ανταγωνιστώ. Το γεγονός ότι οι προπονητές του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού να διεκδικήσουν Euroleague, και ο Μπλατ να έχει φτάσει στο ΝΒΑ, έχουν δεσμευτεί με αυτό, όλα αυτά αποτελούν κίνητρο να τους ανταγωνιστείς, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο. ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν ευρωπαϊκή ισχύ, το δείχνει η ιστορία τους αυτό. Αλλά αυτό είναι ένα πρωτάθλημα που αξιοποιεί τους γηγενείς αθλητές. Πρέπει να σκεφτείτε ότι αυτά τα ονόματα θα δώσουν στην Ευρώπη τη διαφήμιση που αξίζει αυτό το πρωτάθλημα. Η πολύ καλή δουλειά που κάνουν οι Έλληνες προπονητές φαίνεται και από τα αποτελέσματά τους, όταν πάνε να δουλέψουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα δημιουργεί εξαιρετικούς προπονητές».

Για το ότι οι συνεργάτες και οι παίκτες που είχε λένε ότι είναι δουλευταράς: «Καταλαβαίνω ότι με περιγράφουν σαν δουλευταρά, αλλά είμαι στην ίδια λίστα με όλους τους προπονητές. Το μπάσκετ όπως είναι δομημένο σήμερα, με 2-3 διοργανώσεις, σε αναγκάζει να έχεις ένα γεμάτο πρόγραμμα, μπορεί να παίξεις και 80 παιχνίδια σε μια χρονιά. Αυτό σου παίρνει πολύ χρόνο κι ενέργεια, για να δείξεις σε παίκτες και συνεργάτες ότι πρέπει να δίνουν τα πάντα, στο υψηλό επίπεδο».

Για το ότι χρησιμοποίησε πολλές φορές τη λέξη «όραμα» και τι πιστεύει ότι λείπει από την ΑΕΚ ή από άλλη ομάδα, για να σπάσει το δίπολο Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού: «Δεν θα ήθελα να πω τι λείπει από την ΑΕΚ ή από άλλες ομάδες. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στο μπάτζετ και στα “υλικά”, πρέπει να είμαστε πιο δημιουργικοί και να φτιάξουμε ένα ρόστερ κι ένα στυλ παιχνιδιού, που θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικό. Βλέπω σε πολλές ομάδες του πρωταθλήματος ακριβώς αυτό. Το αν έχεις παίξει στον τελικό, σε ένα από τα δύο φαβορί, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις άλλες πιθανότητες. Δεν το ονειρευόμαστε, αλλά πολλοί ξέρουν ότι υπάρχουν ομάδες που είναι έτοιμες να μας ανταγωνιστούν και να μας δώσουν ένα μάθημα».

Για το αν θα κοιτάξει προς την ιταλική αγορά, που την ξέρει καλά: «Σίγουρα είναι μια αγορά την οποία γνωρίζω και αυτή τη χρονιά είχα την ευκαιρία να τσεκάρω από κοντά παίκτες και την αξία τους. Θέλω ένα ρόστερ που θα βασίζεται στο ταλέντο, θα έχει εμπιστοσύνη, εμπειρία και νεανικότητα. Δεν μπορείς να έχεις μόνο μια θεώρηση, σε πρωτάθλημα ή κύπελλο. Σίγουρα είναι σημαντικό να δω μια αγορά την οποία γνωρίζω. Έχω αρκετά μεγάλη και καλή γνώση της αγοράς, αλλά θα με βοηθήσουν και οι συμπαίκτες μου για το καλύτερο δυνατό».

Για τις Ακαδημίες και το αν θα αξιοποιηθούν κάποια παιδιά από φέτος: «Από την εμπειρία μου, η αξιοποίηση ενός νέου αθλητή πρέπει να περάσει από προγραμματισμό. Συγκεκριμένα, η βελτίωση ενός υποσχόμενου νέου αθλητή έχει να κάνει με το πόσο καλός είναι και με την θέλησή του, με το πόσο η ομάδα είναι σε κατάσταση να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ευκαιρία του και να την πιάσει από τα... μαλλιά. Από την άλλη, η πορεία ενός νέου αθλητή για την αξιοποίησή του δεν έχει συγκεκριμένα στάδια, αλλά σίγουρα πρέπει να δυναμώσουν οι ίδιοι. Για παράδειγμα, αν τραυατιστεί κάποιος παίκτης σου και δώσεις ευκαιρία σε έναν νέο, είναι μια δυνατή επιλογή. Από την ανάλυση που έχει γίνει για κάποιους αθλητές και από την ιδέα που έχουμε για την ομάδα που θέλουμενα φτιάξουμε, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να φτιάξουμε νέους αθλητές. Θα πρέπει να έχουν την στήριξη και την βοήθεια όλων, όταν θα υπάρξουν δυσκολίες. Πιστεύω ότι το βασικό για να ανταποκριθεί ένας παίκτης σε αυτό το επίπεδο είναι η θέληση και οι ικανότητές του».

«Περνάμε σε νέα εποχή με τον Μπάνκι»

Ο Γιώργος Χήνας αρχικά είπε: «Θα ήθελα κι εγώ να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ και να καλοσωρίσω τον νέο κόουτς. Περνάμε σε μια νέα εποχή. Να ευχαριστήσουμε και τον κόουτς Σάκοτα για όσα προσέφερε στην ομάδα, που δεν είναι μόνο οι τίτλοι. Εύχομαι ό,τι καλύτερο στον Λούκα Μπάνκι».

Για τις συζητήσεις που έκαναν και πως θα αξιολογήσουν στο τέλος της χρονιάς το έργο του: «Δεν μπορούμε να πούμε τους στόχους, αφού δεν γνωρίζουμε τους στόχους. Η πραγματοποίηση αυτών κρίνει το αν πέτυχε ένας προπονητής. Δεν μπορείς να έχεις τον ίδιο στόχο σε κάθε διοργάνωση. Θέλουμε διαφορετική εικόνα στο πρωτάθλημα και οι παίκτες να καταλαβαίνουν που έρχονται να παίξουν. Να τους βλέπουμε να δίνουν τα πάντα. Με καλή επιλογή αθλητών, θα έρθουν οι επιτυχίες. Είναι σημαντική η καλή αγωνιστική εικόνα, αλλά και η γενική».

Ο Γιώργος Νικολάου ανέφερε: «Με την ευκαιρία της παρουσίασης να σας ευχαριστήσω για τη συμβολή σας στη χρονιά που τελείωσε, είχατε συμμετοχή στο να βελτιωθούν καταστάσεις και η ΑΕΚ να φτάσει στις επιτυχίες της. Σήμερα εγκαινιάζουμε τη νέα αγωνιστική περίοδο που ελπίζουμε να στεφθεί με επιτυχία ξανά. Η χρονιά ανήκει στον νέο προπονητή μας και ειδικά η σημερινή ημέρα».