ΕΣΑΚΕ: «Ένα break δεν αρκούσε για τον τίτλο στον Ολυμπιακό»

22 7

Μια χρονιά με σκαμπανεβάσματα και τραυματισμούς έφτασε στο τέλος της για τον Ολυμπιακό και ο ΕΣΑΚΕ έκανε τον απολογισμο για τους «ερυθρολεύκους».

Αναλυτικά το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ:

Μία χρονιά γεμάτη διακυμάνσεις που χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων και από τα πολλά προβλήματα τραυματισμών, τελείωσε στον 5ο τελικό των play off. Το break του 1ου τελικού δεν αποδείχτηκε αρκετό για να τον βγάλει από τη μειονεκτική θέση στην οποία βρέθηκε μέσα από την κανονική περίοδο κι έτσι έμεινε για 2η συνεχόμενη χρονιά χωρίς τίτλο. Το esake.gr συνεχίζει την παρουσίαση των 14 ομάδων της Basket League της σεζόν 2017-18 με τον Ολυμπιακό. Τα πρόσωπα, οι αριθμοί και τα ρεκόρ της περιόδου για τους ερυθρόλευκους.

Τι έμεινε από τη σεζόν για τον Ολυμπιακό;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 29 νίκες - 7 ήττες - 2η θέση.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έγινε ο 1ος προπονητής μετά τον Γιάννη Ιωαννίδη που πέρασε τέσσερις συνεχόμενες σεζόν στον πάγκο του Ολυμπιακού. Στη διάρκεια της φετινής περιόδου έγινε ο 3ος προπονητής μετά τους Ιωαννίδη και Ίβκοβιτς που ξεπέρασε τις 100 νίκες  Πρωταθλήματος και τα 100 ματς κανονικής περιόδου στον πάγκο του Ολυμπιακού. Παράλληλα μέσα από τον 4ο τελικό συμπλήρωσε 200 νίκες και έφτασε τα 300 ματς στους πάγκους των ομάδων της κατηγορίας. Ο απολογισμός του στον ερυθρόλευκο πάγκο ως προς τη Stoiximan.gr Basket League είναι πλέον 122 νίκες και 14 ήττες.

Ο ΜVP: Το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς άλλαξε τα δεδομένα ως προς τον πολυτιμότερο, βάσει των αριθμών, παίκτη του Ολυμπιακού. Ο Τζαμέλ ΜακΛίν έχοντας 25 βαθμούς στο ranking στον 5ο τελικό, ξεπέρασε τον Ιωάννη Παπαπέτρου που είχε μηδενικό συντελεστή αξιολόγησης στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Έτσι ο Αμερικανός έκλεισε τη σεζόν με 379 βαθμούς έναντι 369 του διεθνή φόργουορντ που πάντως είχε τρεις λιγότερες συμμετοχές. Την πρώτη 3άδα σε απόλυτους αριθμούς συμπλήρωσε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ με 341 βαθμούς.

Η εικόνα της πρώτης 3άδας των πολυτιμότερων παικτών του Ολυμπιακού σε μέσους όρους ήταν διαφορετική. Τον μεγαλύτερο αριθμό είχε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ που είχε 12,63 βαθμούς αφήνοντας 2ο τον Ιωάννη Παπαπέτρου με 11,53 ενώ ακολούθησε ο Γιώργος Πρίντεζης με 11,44.

Ο ΣΚΟΡΕΡ: Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο μόνος παίκτης του Ολυμπιακού που ξεπέρασε τους 300 πόντους στο φετινό Πρωτάθλημα. Το έκανε μάλιστα για 6η φορά στις οχτώ σεζόν του με τα ερυθρόλευκα. Ο διεθνής γκαρντ είχε 303 πόντους ενώ τον ακολούθησαν στη λίστα των απόλυτων αριθμών ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 286 και ο Μπράιαν Ρόμπερτς με 281 πόντους.

Στο τέλος του δρόμου ο Σπανούλης ήταν ο μόνος με διψήφιο μέσο όρο πόντων, κλείνοντας τη σεζόν με 10,82 πόντους σε καθένα από τα παιχνίδια του στη Stoiximan.gr Basket League. Πίσω του ήταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 8,94 και ο Γιώργος Πρίντεζης με 8,84 πόντους κατά μέσο όρο.

Ο ΡΙΜΠΑΟΥΝΤΕΡ: Ο Τζαμέλ ΜακΛίν εκμεταλλευόμενος και το γεγονός ότι έχασε μόνο ένα από τα 36 παιχνίδια του Ολυμπιακού στο Πρωτάθλημα, αναδείχτηκε κορυφαίος ριμπάουντερ της ομάδας. Είχε 155 -σε κανονική περίοδο και πλέι οφ- επτά περισσότερα από τον Κώστα Παπανικολάου (148) και εννιά περισσότερα από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ (146). Ο Έλληνας φόργουορντ όμως έπαιξε σε 30 ματς και ο Σέρβος σέντερ σε 27.

Η εικόνα της λίστας των κορυφαίων ριμπάουντερ του Ολυμπιακού βάσει των μέσων όρων είναι διαφορετική. Στην κορυφή της βρίσκεται ο Γιώργος Πρίντεζης με 5,48 ριμπάουντ ανά αγώνα, κερδίζοντας οριακά την πρωτιά από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ που είχε 5,41. Την 3άδα συμπλήρωσε ο Κώστας Παπανικολάου με 4,93.

Ο ΠΑΣΕΡ: Η πρωτιά του Βασίλη Σπανούλη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς είχε σχεδόν διπλάσιο αριθμό από τον δεύτερο. Ο 36χρονος γκαρντ τελείωσε το Πρωτάθλημα με 151 ασίστ έναντι 77 του Βαγγέλη Μάντζαρη και του Μπράιαν Ρόμπερτς, έχοντας μάλιστα μικρότερο αριθμό αγώνων και από τους δύο.

Η σύνθεση της πρώτης 3άδας της λίστα των κορυφαίων δημιουργικά παικτών του Ολυμπιακού, δεν άλλαξε στους μέσους όρους. Ο Σπανούλης ήταν 1ος με 5,39 ασίστ ενώ 2ος ήταν ο Μάντζαρης με 2,57 και 3ος ο Ρόμπερτς με 2,26.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ: Ο Χόλις Τόμπσον σημείωσε την κορυφαία επίδοση σκοραρίσματος του φετινού Ολυμπιακού. Ήταν στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανιώνιο Βίκος Cola στο οποίο είχε 24 πόντους. Ο Κάιλ Ουίλτζερ είχε 23 στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου απέναντι στον Προμηθέα ενώ 22 είχε ο Γιάνις Στρέλνιεκς στο εκτός έδρας ματς με την ομάδα της Πάτρας για τα ημιτελικά των πλέι οφ.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ μάζεψε στο ματς στα Τρίκαλα 18 ριμπάουντ. Ήταν η κορυφαία επίδοση της φετινής Basket League αλλά και η κορυφαία επίδοση μεταξύ των παικτών του Ολυμπιακού των τελευταίων εννιά χρόνων ενώ παράλληλα αποτελεί ισοφάριση της 6ης καλύτερης επίδοσης στην ιστορία του Ολυμπιακού. Συνολικά 12 φορές ένας παίκτης των ερυθρόλευκων, έφτασε φέτος σε διψήφιο αριθμό ριμπάουντ. Πίσω από την επίδοση του Μιλουτίνοφ ήταν εκείνες των 14 ριμπάουντ που μάζεψε ο Ιωάννης Παπαπέτρου στο εκτός έδρας ματς με το Λαύριο Megabolt και των 13 ριμπάουντ που είχε ο Γιώργος Μπόγρης στο εντός έδρας ματς της κανονικής περιόδου κόντρα στον Προμηθέα.

Υπόθεση Βασίλη Σπανούλη ήταν οι κορυφαίες ερυθρόλευκες επιδόσεις των ασίστ. Ήταν αυτός που σημείωσε τις έξι μεγαλύτερες. Κορυφαία όλων εκείνη του εντός έδρας αγώνα με τον Πανιώνιο Βίκος Cola στον οποίο μοίρασε 11 ασίστ. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε από 10 ασίστ στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Προμηθέα για την κανονική περίοδο και στο εντός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ.